Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Élő pajzsként használják a gyerekeket a háborúban

A képen egy 12 és egy 15 éves fiú fog fegyvert
a szomáliai átmeneti szövetségi kormány oldalán (The New York Times)

Szomáliában mindkét hadban álló fél toboroz gyerekkatonákat - állítja a Human Rights Watch egy friss jelentésében. "A gyerekek számára Szomáliában nincs biztonság. Az al-Shabaab elrabolja a gyerekeket az otthonukból, az iskolából, hogy harcoljanak, nemi erőszakot követnek el velük szemben, kényszerházasságra lépnek velük " - mondta egy New York-i központú civil szervezet, a Human Rights Watch (HRW) helyettes gyerekjogi igazgatója, Zama Coursen-Neff. A 104 oldalas jelentés, a No Place for Children: Child Recruitment, Forced Marriage, and Attacks on Schools in Somalia törvénytelen toborzásokról, a háborúban a gyerekekkel szemben elkövetett erőszak formáiról számol be. A jelentés alapját 164 szomáliai gyerekkel, szülővel és tanárral készült interjú adja. A megkérdezett gyerekek közül 21-en vannak, akiknek sikerült megszökniük az al-Shabaab erőitől.

0 Tovább

„Kérni fogom Istent, segítse győzelemre az al-Kaidát!”

Korábban írtunk már arról, milyen tragikus következményei vannak az utóbbi évtizedek legnagyobb szárazságának Szomáliában. A brit The Guardian munkatársa, Jamal Osman kizárólagos betekintést kapott az Ala-yasir menekülttábor életébe, ahol tíz napon keresztül filmezett. Eredetileg azt akarta kideríteni, miért akarják bezárni a menekülttábort úgy, hogy közben az elküldött emberek egészségügyi állapota és a megélhetésük, az otthonuk körülményei még nem tisztázottak. Ugyanis végre megérkezett az eső: egyetlen éjszaka alatt sártengerré változott a tábor, és a videón is látszik, ahogyan a mezítlábas gyerekek a sátorsorok közti latyakban csúszkálnak. A regionális kormányzó pedig bejelentette, hogy itt az esős évszak, ideje mindenkinek hazamennie - 24 óra alatt közel 5 ezer embernek kellett így elhagynia Ala-yasirt. Az emberek egy része bizakodó, mások aggódnak: hogy pontosan mi is vár majd rájuk a falujukban, azt viszont senki sem tudja. A teherautója platóján férjével és öt gyerekével hazafelé tartó Ruqiya szerint semmi nem vár rájuk: otthon nem lesz élelem, és míg a táborban volt tiszta vizük, most egy olyan helyre mennek, ahol csak koszos víz van. A tábor egyik első lakója, Fatumo Osman azonban mind az öt gyerekét elveszítette a szárazságban - a legutolsót két nappal azelőtt, hogy Jamal Osman őt filmre vette.

A tábor viszont - és Jamal Osman videóriportja - más miatt is érdekes lett.

0 Tovább

Gyerekek az éhenhalás és anarchia országában

Az utóbbi hetekben gyakran lehetett olvasni arról, mi történik az elmúlt évtizedek legnagyobb szárazságával sújtott Szomáliában, ahol még a tevék is elpusztultak. Megkíséreltük röviden összefoglalni, mi is történik nagyjából abban az országban, melyben a gyerekek katonának állnak, nem járhatnak iskolába, és most tömegesen éhen halnak.

Szomáliai menekültek Dadaabnál (origo.hu)

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek