Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi ez? Egy könyv. És az érdekes?

Lane Smith grafikus az egyik legizgalmasabb amerikai gyerekkönyv-illusztrátor. Most egy tökéletesen egyszerű, mégis elgondolkodtató könyvet és trélert mutatunk tőle. Ma, amikor minden gyerek otthonosan kezeli a legújabb multimédiás kütyüket, sokszor felmerül, hogyan maradhatnak versenyben a könyvek, egyáltalán érdekes-e még a klasszikus értelemben vett olvasás. Az It's a Book szerint abszolút igen. Mi ez? - kérdezi a szamár. Egy könyv - válaszolja a majom. Nem tud hangot kiadni, nem lehet görgetni benne, nem kell hozzá jelszó, mégis órákra leköti a technofil szamarat.

0 Tovább

Gyerekkönyv a Hitchcock-filmek főcímjeinek készítőjétől

Saul Bass (1920-1996) a 20. század egyik legnagyobb hatású amerikai grafikusa és főcímtervezője volt. Pályafutása alatt többek között Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick és Martin Scorsese kérte fel mozifilmek főcímeinek készítésére, például a Casinóéra, a Spartacuséra, a Cape Fearére és a Psychoéra. Bass több amerikai nagyvállat logóját tervezte meg, például a United Airlines 1974 és 1993 között használt logóját.

The Title Design of Saul Bass from Ian Albinson on Vimeo.

Bass egy gyerekkönyvet is illusztrált 1962-ben: Henri's Walk to Parist most ötven évvel az első megjelenés után újra kiadták. A történet főhőse egy fiú, aki a vidéki Franciaországon él, és arra vágyik, hogy egyszer eljusson Párizsba, a könyv az utazás élményéről szól.

0 Tovább

Elmesélni az elmondhatatlant: könyv az elmúlásról

Bátky András a Pipogya-könyvekben egy párhuzamos világ Budapestjéről mesélt, amelyben beszélő állatok és gyerekek fognak össze, hogy látványos akciók kíséretében megmentsék a várost. Legújabb kötete, a 2011 végén megjelent Morci mellőzi a kalandot: a lírai hangvételű könyv a szükségszerű változások megéléséről, egy édesanya hiányáról szól.

0 Tovább

Könyvművészeti remek Japánról

Japánban évszázadok óta faragják a sematikus formájú, egyszerű mintákkal festett kokeshi babákat. A második világháború után azonban egyre népszerűbbek lettek a különböző, kreatív díszítésű kokeshik, amelyek ma világszerte számos ipar- és képzőművészt is megihletnek - ahogyan a francia grafikust, illusztrátort, Annelore Parot-t is. A Scolar Kiadó Nevenincs és sosemvolt hercegnőkje után most a Móránál megjelent Kokeshi könyvek jóvoltából kaphatunk kis ízelítőt abból, hogy hol tart a francia gyerekkönyv-illusztráció.

0 Tovább

A mutatványosok és a mozi kereszteződése: a papírszínház

A látványos mesélés egyik legismertebb módja a diafilmezés - de ha őszinték akarunk lenni, az elsötétített szobák falaira így leginkább a szocializmus giccsét lehet kivetíteni, a tekercsválaszték csak lassan újul, a kortárs vagy izgalmasabb illusztrációkat biztosan nem a diafilmek között kell keresni. Ami hiányzik a diafilmből, azt pótolja a kamishibai, azaz a papírszínház.

2 Tovább

Egekig tupírozott hajkoronák, szőrös lábú férfiak

Alex T. Smith egy kövérkés kiskutyáról szóló könyvei, a Claude a városban és a Claude nyaral az óvodásoknak és a kezdő olvasóknak szólnak - de sokrétű nyelvi és képi humoruk miatt igazából korosztálytól függetlenül bárkit szórakoztatnak. A Yorkban élő 27 éves, de már több díjjal is elismert szerző-illusztrátornak és feleségének három kutyájuk van, így valószínűleg bőséges saját tapasztalat állt rendelkezésre a Claude-könyvek főhősének megrajzolásához.

0 Tovább

Gyászjelentéseket író fiúról és ingerlékeny kutyáról szólnak az év legkiválóbb gyerekkönyvei

Egy tegnapi ünnepségen hirdették ki az American Library Association éves díjazottjait, többek között a Newbery- és a Caldecott-éremmel kitüntetett gyerekkönyveket is. A gyerekkönyvtárosokból álló zsűri döntése alapján Jack Gantos regénye és Chris Raschka képeskönyve bizonyult a legjobbnak.

0 Tovább

Egy szegény király gazdagsága

Ha valakinek van vágyott, irigyelt vagyona és hatalma, akkor az egy mesebeli király. Különösen, ha egy nagyon gazdag ország királya. Alex Cousseau meséjében azonban ez pont nem így van: az alattvalók mind dúsgazdagok, de a királyuknak semmije sincs.

0 Tovább

Gyerekkori rémálmok Post-iten

John Kenn Mortensen 1978-ban született Dániában, munkaidejében gyerekeknek szóló televíziós műsorokat ír és rendez. Otthon pedig várják az ikergyerekei. Nem sok fölös idő marad így a hobbira, a szörnyrajzolgatásra. De ha van egy kis szünet, Post-itekre rajzolgat - nem is sikertelenül. A kollekció már több mint 250 rajzból áll, egyes szörnyképek pedig 25 ezer forintnak megfelelő összegért is elkelnek. Kennt pedig több kiállításra is hívták már. A Post-it képeken a gyerekkori rémálmok, az irodalom és a folklór szörnyei elevenednek meg. Kenn bevallása szerint azonban a legfőbb inspirálója Stephen King.

0 Tovább

Alpesi böngésző a fogyasztói kultúráról

Ha szigorúan vesszük, egy böngésző a bölcsődés, óvodás korosztálynak szól - de ha egy igazán virtuóz grafikus készíti, még az alsós iskolások számára is izgalmas lehet. Ilyen az Ottó a hóban is: az apró részleteket felderítése, a képi és nyelvi humor összefonódásainak felfedezése a sokrétegű jelentések miatt életkornak megfelelően más-más élményt nyújt.

0 Tovább
«
12345

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek