Egy tegnapi ünnepségen hirdették ki az American Library Association éves díjazottjait, többek között a Newbery- és a Caldecott-éremmel kitüntetett gyerekkönyveket is. A gyerekkönyvtárosokból álló zsűri döntése alapján Jack Gantos regénye és Chris Raschka képeskönyve bizonyult a legjobbnak.

A világ legrégebben, 1922-ben alapított gyerekirodalmi díját, a Newbery-t korábban például Hugh Lofting a Doktor Dolittle-ért (1923), Neil Gaiman A temető könyvé-ért (2009) vihette haza. A legrangosabb amerikai gyerekirodalmi díj 2011-es győztese Jack Gantos könyve, a Dead End in Norvelt. A zsűri szerint Gantos regénye egy „fájdalmasan vicces”, „bolond misztérium”. A valóság és a fikció vegyítéséből született sztori egy nyári szünet alatt játszódik egy kopott kisvárosban, Norvelt-ben, ahol egyébként maga Gantos is felnőtt. A főhőse egy fiú, aki az egyik idős szomszédnak segít gyászjelentéseket gépelni, a munka során pedig rengeteg komikus kalandba keveredik. A Bostonban élő Gantos gyerekkori élményeiből is merített a történetéhez, a regényben az erős humor mellett a helyi történelemnek jut fontos szerep. Utóbbit Gantos az ott élők (köztük a rokonok) körében végzett kutatása során tárta fel, a Dead End in Norvelt-ben is a személyes sorsokon keresztül elevenedik fel a történelem.

A Caldecott-érmet 1937 óta ítélik oda a legjobb képeskönyvnek, tavaly A Sick Day for Amos McGee című kötetet ismerték el vele. Most az A Ball for Daisy szerző-illusztrátora, Chris Raschka vihette haza. A méltatás szerint ez a szavak nélküli képeskönyv „vidám történet a veszteségről, a talpraállásról és a barátságról”. Raschka 20 éve ír és illusztrál mesekönyveket, de ez az első szöveg nélküli munkája. A képeken egy ingerlékeny kutya keresi elveszett kedvenc játékát, egy piros labdát.

Kövess minket Facebookon is!