Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyászjelentéseket író fiúról és ingerlékeny kutyáról szólnak az év legkiválóbb gyerekkönyvei

Egy tegnapi ünnepségen hirdették ki az American Library Association éves díjazottjait, többek között a Newbery- és a Caldecott-éremmel kitüntetett gyerekkönyveket is. A gyerekkönyvtárosokból álló zsűri döntése alapján Jack Gantos regénye és Chris Raschka képeskönyve bizonyult a legjobbnak.

0 Tovább

Minimalista Piroska és a farkas

A Piroska és a farkas valószínűleg egyike azoknak a meséknek, melyeket már kívülről tud minden gyerek. Az Y Recuerda (nagyjából: És emlékezz) c. kis könyvecske Juanjo Oller spanyol illusztrátor munkája, melyben a Grimm-klasszikus ihlette történet egyetlen szó nélkül, mindössze három szín felhasználásával elevenedik meg. A letisztult, szellős képek és a kevés szín együtt különleges (már-már hátborzongató) hangulatot keltenek.

0 Tovább

Az év amerikai gyerekkönyve

Odaítélték a Caldecott-medált: az Amerikai Könyvtárak Szövetségéhez tartozó ALSC (Association for Library Service to Children) 1937-ben alapította a díjat, mely azóta az amerikai gyerekkönyvkiadás egyik legrangosabb elismerésének számít. Az ALSC 15 tagú bizottsága minden évben megválasztja az év képeskönyvét. Idén Erin E. Stead illusztrátor és Philip C. Stead szerző A Sick Day for Amos McGee című könyvét ítélték a legjobbnak.

A 19. századi angol illusztrátorról, Randolph Caldecottról elnevezett díjra olyan könyvek jelölhetőek, melyek megfelelnek a magas szakmai elvárásoknak, az elmúlt évben adtak ki az Egyesült Államokban angol nyelven, és az illusztrációik eredeti munkák. Az alkotóknak pedig amerikai állampolgárnak vagy rezidensnek kell lenniük.

Képek forrása: http://philipstead.blogspot.com/, http://www.nytimes.com/

0 Tovább

Készíts saját mesekönyvet!

Az ArtisanCam célja, hogy a gyerekekhez közelebb hozza a művészeteket: az egyik ingyenes programjával, a Picture Book Makerrel például házi képeskönyvet készíthetünk. A programban megtervezhetjük az első és a hátsó könyvborítót, valamint hat belső oldalt. A program ehhez különböző háttereket, állatokat és díszítőelemeket kínál, a billentyűzet segítségével pedig történetet is írhatunk a saját könyvünkbe.

A Picture Book Maker segítségével kicsit belekóstolhatunk a könyvszerkesztésbe: mi döntünk arról, hol helyezkedjen el a szöveg, vagy éppen, hogy milyen arányai legyenek az illusztrációnak, milyen tevékenységet végezzenek az állatok. A képeskönyv összeállítása után választhatunk: elmenthetjük az ArtisanCam galériájába (ahol egyébként sok, mások által készített könyvet végiglapozhatunk), elküldhetjük e-mailben ajándékként, és természetesen ki is nyomtathatjuk vagy akár el is vethetjük.

A programba viszont sajnos nem tölthetük fel saját képeket: csak az alkalmazás tartalmát használhatjuk a könyvhöz, ezért a lehetőségeink viszonylag szűkösek. De például a betűk méretén vagy stílusán sem változtathatunk. Ennek ellenére egy-két képeskönyv megszerkesztéséig kifejezetten szórakoztató a gyerekek kreativitását fejlesztő Picture Book Maker. Mindenkinek ajánljuk!

0 Tovább

Készíts családi fotókból saját gyerekkönyvet!

Ki ne akarna olyan gyerekkönyvet készíteni, melynek a főszereplője saját gyermeke? Ha valaki tényleg ki akarná próbálni magát egy ilyen könyv létrehozásában, remek ötleteket találhat hozzá az alábbi videóban. Egy ausztrál testvérpár, Lisa Hollier és Tracey Roper bemutatják, hogyan alkották meg családjukról készített fotóikat felhasználva új picture bookjukat, a Hullabazoo!-t.

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek