A 82. Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódva immár tizedik alaklommal rendezik meg a Gyermekkönyvnapokat. A kiadók közül magasan vezet a Pozsonyi Pagony a megjelenések számában: nyolc új kötettel készült a könyves rendezvényre. A kiadók többsége egy-két új könyvet jelentetett meg.

Általában elmondható, hogy biztosra akarnak menni a gyerekkönyvkiadók: vagy sorozatokat folytatnak, vagy már jól csengő nevű szerzőket, régi nagy klasszikusokat adnak ki. Éppen ezért a kínálat nem sok egzotikus újdonságot ígér, bár a kolozsvári Koinónia két könyve kifejezetten izgalmasnak tűnik.

Julia Donaldson: A majom mamája
(Pagony)

Egy elkóborolt kismajom, egy segítőkész pillangó, és egy bravúros verses utazás az őserdőn keresztül. A lapozó végén persze meglesz a papa is és a mama is, minden kisgyerek örömére.

Bartos Erika: Bogyó és Babóca. Évszakos könyv
(Pagony)

Bogyót és Babócát nem kell bemutatni a rajongóknak. Most virágot ültetnek, palacsintát sütnek, szőlőt szüretelnek és hóembert építenek az új, nagy, ünnepi könyvben.

Berg Judit: Rumini Datolyaparton
(Pagony)

Ha olvastad az előző részeket… Ha tudni akarod, hogyan menti meg Rumini és Balikó Datolyapart népeit a gonosz varázslótól… Ha szeretnél felszabadultan ünnepelni egy trópusi városban… Akkor olvasd el az új Ruminit!

Czigány Zoltán: Csoda és Kósza legrégebbi kalandjai
(Pagony)

Visszanyargalunk Gödöllőre: van itt torzonborz gazda, aki madárijesztővé válik, előbb a nyergeiket, majd őket is ellopják, végül együtt ünneplik a karácsonyt a főállattal… ja nem, Matyival és Zsófival.

Bátky András: Pipogya és a Városvédő Szent
(Pagony)

Pipogyáék életét és láthatatlanságát megint veszély fenyegeti: de most báránybőrbe bújt a farkas: a Városvédő Szent mindenkinek csak jót akar… Ha mégsem, akkor az orrára kell koppintani – amúgy Pipogya módra.

Kiss Ottó: Emese almája
(Pagony)

„A nehéz dolgokról / nehéz beszélni, / mert sokkal nehezebben / jutnak az ember eszébe, /mint a könnyű dolgok.” Kiss Ottó versei mégis magától értetődően, könnyedén és súlyosan beszélnek róluk.

Kőszeghy Csilla: Bumburi nyaral
(Pagony)

Bumburival kalandos az élet. Mindenhonnan leesik, folyton elveszik, csak a strandolásra gondol. De szerencsére Lili, a gazdája mindig megmenti. Ha azt gondolnánk, hogy a tengerparton békésen lehet heverészni, hát nagyot tévedünk!

Marék Veronika: Annipanni, mesélj nekem!
(Pagony)

Anya sokszor nem ér rá mesélni, mert mosni, főzni, vásárolni kell. De Boribon nem szomorkodik sokáig, megfejti Annipanni cetlijét és nekilát segíteni. Így még mesére is jut bőven idő, és végül összebújva alszik el Boribon és Annipanni.

Tasnádi Emese: Julijuli és Mackó
(Manó Könyvek)

Egy mesegyűjtő kislány tündérek és manók nyomába szegődik. A várost járva Julijulit és Mackót olyan felnőttekkel hozza össze a véletlen, akikről előbb-utóbb kiderül, hogy különlegesek: remekül beszélik a mackónyelvet, és egy-egy csodálatos történettel gazdagítják a kislány mesekollekcióját. Julijulit és a kedves, zsémbes Mackót Agócs Írisz ecsete kelti életre.

Tóth Zita: Filc, a zoknimuki és az Öreg Kút titka
(Manó Könyvek)

A Filc, a zoknimuki (2009) folytatása megérkezett. A Filc és az Öreg Kút titka című kötetben a manók egy bájos mukilány, Biberke megmentésére sietnek. Az árva mukilányt a zoknimuki-család fogadta be otthonába, ám alig telik el egy hét, Biberke az éj leple alatt útnak indul, hogy visszatérhessen titkokkal övezett távoli otthonába. Az út veszélyes és kalandos, és bár a mukilány igen bátor és vakmerő, a kissé mohó és esetlen mukifiú varázserejére és bizonytalannak tűnő, de annál önfeláldozóbb tervére is szükség van ahhoz, hogy a mukilány végre hazatérhessen.

Simon Réka Zsuzsanna: Pukka és az évszakok
(Koinónia)

Kapukki Pukka, az erdei manó, huncut, játékos és gondoskodó koboldok rokona: a Lombgyűrű erdőben lakik számos barátjával. Konfliktusokat old meg, kibékíti és megvigasztalja az erdő lakóit, segít nekik, de meg is tréfálja őket. Szereti a csodákat, odafigyel az apró dolgokra, örömökre. A többi szereplő jégvirágfestőként tartja számon: ahogy ecsete az ablakokra, úgy visz színt a többiek életébe. Ha meg szeretnéd ismerni, barangolj e könyv által a Lombgyűrű erdőbe!

Klein-Varga Noémi és Nádori Gergely: Nagy az Isten állatkertje
(Koinónia)

Tudtátok, hogy a hollók havas domboldalakon szeretnek csúszkálni? Ismeritek a hős postagalamb történetét? És sejtettétek-e, hogy a kertben a tököt a karimáspoloska szokta elrágcsálni? Szerintetek mi nehezebb, egy autó, vagy a bálna nyelve? Mit gondoltok, élvezik-e a zuhanyozást a malacok?

Benedek Elek: A csúnya királyfi és a szép királykisasszony
(Csimota)

Benedek Elek meglepően modern meséje egy csúnya királyfiról, akit először kikosaraz a szép királykisasszony. Ám a királyfi furfangos módon, álruhát öltve, mégis elnyeri kezét.  A Csimota Tolerancia-sorozatának legújabb kötete.

Menyhért Anna: A kis ló és a szívbeszélő
(Csodaceruza)

A kis ló sorozat harmadik kötete is megjelenik - ezúttal az almás-zabos süteménynek is szerepe lesz a mesében.

Lackfi János: Átváltozós mesék
(Cartaphilus)

Lackfi János könyvében minden mindenné átváltozik. Tudtátok, hogy a családi autó voltaképpen királyi udvar? Hát persze: a sebességváltó a hopmester, és póniszerű lóerők futkorásznak a hátsó ülésen… Megszokott világunkból, ha akarjuk, a legelképesztőbb mesebuborékok virulnak ki egy pillanat alatt. Csukd be a szemed, és mondd velünk: hipp-hopp, az legyek, aki akarok!

Tersánszky Józsi Jenő: A rejtelmes bábu
(Holnap)

"A hegyi patak Tündére, akinek az égbolton kóborló Felleg az édesapja, édesanyja pedig a rengeteg Erdő, ott lakott egy kedves völgyecskében, messzi a kék hegyek háta mögött, ahol még sohasem jártak emberek. Mondanom se kell talán, hogy milyen szépséges szép volt a Tündér, és hogy boldog volt nagyon, mert hisz igen boldog lehet azért valaki, amiért hírét se hallotta az embereknek."

Kányádi Sándor: Világlátott egérke
(Holnap)

"Egy árva mezei egérke megunta a hosszú őszi esőket, s meg a koplalást. Gondolt egyet, bemerészkedett a faluba. Tudta az egértörténelmet. Hallotta az öregebbektől, hogy a házi egereknek, azoknak mindenük megvan. Pince, kamra, padlás tele minden jóval. Egyedül csak a macskáktól kell óvakodniok. Még örültek is a házi egerek, amikor a falu legszélső házának pincéjébe besurrant."

További megjelenések:

Balázs Ágnes: Lufi és a nyolcpecsétes titok (Móra)
Barsi Ödön: Álomfickó meséi (Fapadoskönyv.hu)
Bartos Erika: Zakatoló (Alexandra)
Bosnyák Viktória: Mantyusok 2. (Könyvmolyképző)
Böszörményi Gyula, Machó Zsófia: 1-2-3. könyv Különleges kiadás (Pongrác)
Csík Mónika: Mákvihar (zEtna, Zenta)
Csukás István: Civakodó Cipőikrek (Könyvmolyképző)
Fekete-fehér (Két Egér Könyvek)
Fésűs Éva: A zselici rét alatt (Kairosz)
Fülöp G. László: Máramarosszigeti történetek (Fekete Sas)
Gergely István: Táltosmalac (Littera Nova)
Gombos Péter: Vándorok (Pont)
József Attila: Altató (Sanoma)
Kurmai-Ráti Szilvia: Törékeny szentek (Intermix, Ungvár)
Morvai Elvira: Pilla Pali, Lepke Lili és a számok (Ciceró)
Morvai Elvira: Pilla Pali, Lepke Lili és a színek (Ciceró)
Nagy Bandó András: Kicsi versek kicsinyeknek (Szamárfül)
Ősz János: A csudatáska (Mentor, Marosvásárhely)
Petőfi Sándor: Arany Lacinak (Sanoma)
Szávai Géza: Burgum Bélus és a repülőszőnyeg rejtélye (Pont)
Török Sándor: Kököjszi és Bobojsza újabb kalandozásai (Ciceró)
Turbuly Lilla: Kosársuli (Móra)
Turcsányi Éva: Picur királyfi és Ráró (Median, Pozsony)
Wass Albert: Isten ostora (Kráter Műhely Egyesület)

(A könyvek ismertetőit a kiadók honlapjairól gyűjtöttük.)

Kövess minket Facebookon is!