Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

56 gyerek íze

Mindenkinek ajánljuk ezt az új blogot: 56pizsama.postr.hu

0 Tovább

Jön a Gyermekirodalmi Fesztivál és Vásár!

Május 12-14 között rendezik meg a VII. Gyermekirodalmi Fesztivál és Vásárt a Millenárison. Az idei fesztivál védnöke Richly Zsolt grafikusművész. A sok gyerekfoglalkoztató program mellett lesz régi mesekönyvek vására is. És megéri a gyerekeknek rajzot vinniük magukkal.

0 Tovább

Hűha! Hímsoviniszta mesekönyvek!?

Mi a közös a Babarban, a Barbapapában vagy éppen a Ruminiben? Hát az, hogy mindegyik sikerszéria központi szereplője hímnemű!

Egy friss, áprilisi tanulmány szerint a gyerekkönyvek elfogultan bánnak a nemekkel. A 20. század legnépszerűbb mesekönyveiben ugyanis a főhősök - akár állatokról, akár emberekről van szó - jellemzően férfiak.

0 Tovább

Drasztikus változások a családok életében

Egy friss OECD-felmérés a családok helyzetét vizsgálta, ez alapján bátran kijelenthető, hogy egy generációnyi idő alatt drasztikus változások történtek. A Doing Better for Families c. tanulmány adatait a Guardian egy nagy táblázatban foglalta össze, ebből válogattunk ki néhány érdekes adatot. (A teljes anyag innen szerezhető meg.)

Míg évtizedekkel ezelőtt a nyugdíjas lét volt elsősorban a szegénységi rizikófaktor, a felmérés tapasztalata alapján ma az, ha valaki gyereket nevel. A társadalom legveszélyezettebbjei tehát a gyerekes családok lettek.

1 Tovább

Petíciót írtak a gyerekek a képeskönyvekért

A New York Timesban még 2010. októberben jelent meg egy írás arról, hogy a gyerekeknek már nincs szükségük képeskönyvekre - pontosabban: a szülők nem igazán vásárolják már ezeket, ezért a könyvesboltok polcain porosodnak. A cikkre ugyan kicsit későn, de született válasz. A Birch Lane Elementary School tanulói egy közel öt méter hosszú színes petíciót küldtek a NYTimes szerkesztőségének, mellyel arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a képeskönyvekre életkortól függetlenül mindenkinek szüksége van.

0 Tovább

Új világ köszönt a gyerekekre

Tegnap az Országgyűlés elfogadta az új Alkotmányt, melyben a családoknak kiemelt figyelem jut (lásd korábbi cikkünket). A Gyerekszemle ennek apropóján összeszedte, hogy a Fidesz-KDNP kormány megalakulása óta milyen, a gyerekeket érintő változások léptek életbe, vannak tervben, vagy merültek fel és lettek elvetve. A könnyebb követhetőség érdekében életévenként vesszük sorra ezeket.

Születés előtt:

A házasság és a család védelme az Alkotmány alapvetésében: "(1) Magyarország védi a házasság intézményét mint a férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. (2) Magyarország támogatja a gyermekvállalást."

A magzati élet védelme az Alkotmányban: "A magzati élet védelmének rögzítésével az alkotmány a két évtizede létező alkotmánybírósági gyakorlatot jeleníti meg, és minden ellentétes hírrel ellentétben az alkotmány nem változtat a hatályos abortusz-szabályozáson."

0 Tovább

Megvan az év gyerekkönyve!

Április 15-én pénteken kiosztották a 2010-es év IBBY-díjait. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) egy nonprofit szervezet, mely minden évben díjazza a gyerekirodalom terén kiemelkedő munkákat.

Életműve és munkássága alapján Békés Pált posztumusz díjjal ismerték el, melyet családja vett át.

Fotó: Dobó László

Az Év Gyerekkönyve díjat Máté Angi Volt egyszer egy című mesekönyvének ítélték. A könyvet Sulyovszky Sarolta illusztrálta.

0 Tovább

Barack Obama féltestvére is gyerekkönyvet írt

Nem is olyan régen még Barack Obama gyerekkönyve, az Of Thee I Sing, A Letter To My Daughters (Rólad énekelek, Levél lányaimnak) megjelenése volt a könyves világ egyik nagy híre. Most kedden pedig Obama indonéz féltestvére, Maya Soetoro-Ng jelentkezett egy gyerekeknek szóló picture bookkal, melyet máris általános elismeréssel fogadtak a kritikusok.

Az amerikai elnökkel közös édesanyától származó Maya Soetoro-Ng Honoluluban él két lányával, és az ottani Hawaii Egyetemen tanít pedagógiát. Nagyalapú, színesen és gazdagon illusztrált gyerekkönyvében, a Ladder to the Moonban (Létra a Holdra) kislányának álmát teljesíti, aki találkozni akart a soha nem ismert nagymamájával. Maya lánya, Suhaila ugyanis tíz évvel azután született, hogy a nagymama, Annie elhunyt.

0 Tovább

Gyerekikonok, trendek: Johnny Depp és Justin Bieber

A hétvégén rendezték meg a 24. Nickelodeon Kids' Choice Awards-ot (NKCA) Los Angelesben. A Nickelodeon tévécsatorna NKCA-gáláját minden évben nagyszabású élőshow kíséri, melyen tízezer gyerek vesz részt. A csatorna a gyereknézők szavazatai alapján ítéli oda a korábbi logóját, vagyis egy narancssárga léghajót formázó díjat a gyerekek körében leginkább kedvelt sztároknak. A 2011-es gála nagy meglepetéseket nem tartogatott - a szavazatok alapján az amerikai gyerekek legnagyobb ikonjai Johnny Depp és Justin Bieber.

Justin Bieber a legnépszerűbb énekes kategória győztese lett, ráadásul Baby c. számával a legnépszerűbb dalért járó léghajót is hazavihette. A női énekesek közül Katy Perry-ért rajonganak a legtöbben, a legnépszerűbb együttes pedig a Black Eyed Peas lett.

0 Tovább

A legjobb virtuális gyerekkönyvek

Az egyre olcsóbb, gyerekeknek készült IPad-es alkalmazások között találni egészen zseniális, interaktív darabokat és szinte csak szkennelt lapokból álló mesekönyveket is. A New York Times Gadgetwise blogja összeállított egy listát a legjobb, legnépszerűbb virtuális gyerekkönyvekből. Az mindenesetre megállapítható, hogy a legjobbak nem feltétlenül a legszebbek...

A NYTimes teljes listája, amiből válogattunk, itt olvasható.

2 éves kortól

Go, Clifford, Go!

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek