Egy friss OECD-felmérés a családok helyzetét vizsgálta, ez alapján bátran kijelenthető, hogy egy generációnyi idő alatt drasztikus változások történtek. A Doing Better for Families c. tanulmány adatait a Guardian egy nagy táblázatban foglalta össze, ebből válogattunk ki néhány érdekes adatot. (A teljes anyag innen szerezhető meg.)

Míg évtizedekkel ezelőtt a nyugdíjas lét volt elsősorban a szegénységi rizikófaktor, a felmérés tapasztalata alapján ma az, ha valaki gyereket nevel. A társadalom legveszélyezettebbjei tehát a gyerekes családok lettek.

Az OECD-34 termékenységi rátája az 1980-as 2,18-ról 2009-re 1,74-re esett. 2009-ben Koreában született a legkevesebb gyerek (a ráta itt 1,15), a sorban pedig ezután Portugália (1,32), majd rögtön Magyarország következik 1,33-mal. Minket követ Németország (1,36) és Japán (1,37).

A legnagyobb változás azokban az országokban figyelhető meg, ahol korábban négynél több gyereket vállaltak a családok. Mexikóban például 4,97 helyett 2009-ben már csak 2,08 volt a termékenységi ráta. Jelentősnek mondható növekedés a skandináv országokban és az Egyesült Államokban tapasztalható.

A nők foglalkoztatottsága növekszik: általánosságban 10%-kal nőtt az arány az 1990-es évek közepe óta. Van azonban, ahol megrekedt a korábbi szinten (pl. Szlovákia), és ahol csökkent (pl. USA) az arány.

Magyarországon a 2009-es helyzet ugyan a tíz évvel ezelőtti OECD-átlag alatt maradt, de 1995-höz képest így is 4%-ot növekedett a nők foglalkoztatottsága. A helyzet a skandináv országokban, Svájcban és Új-Zélandon a legjobb (70% feletti). Az első hely pedig Izlandé, ahol a nők 77,22%-a dolgozik.

Az összehasonlítás is alátámasztja, hogy azokban az országokban, ahol a nők foglalkoztatottságának aránya magas, a termékenységi ráta stabil vagy éppen növekszik.

Kép innen.