Az idei könyvhétre jelent meg  Klein-Varga Noémi és Nádori Gergely első könyve, a Nagy az Isten állatkertje a Koinónia Kiadónál. Az akkori megjelenéseket nézegetve ez volt az egyik olyan könyv, melyet nagyon kíváncsian vártunk. Nem véletlenül, hiszen a kolozsvári Koinónia gyerekkönyveinek témaválasztása, szöveg- és képvilága, hangulata általában már eleve valami más nyújt az olvasónak, mint amit a magyarországi gyerekkönyvkiadástól megszokhattunk. A Nagy az Isten állatkertje pedig több szempontból is szokatlan gyerekkönyvnek nevezhető. 

budapesti könyvbemutatón a könyvet „Szentírást kiegészítő irodalomként” mutatták be. Ez annyiban igaz is, hogy egy-egy állatokkal kapcsolatos bibliai rész után az aktuális történetet az állatok szemszögéből mutatja be Klein-Varga Noémi. A Szentíráséhoz képest a gyerekekhez közelebb álló mai nyelven frissülnek fel a történek, és egészülnek ki a jól ismert meseelemekkel (pl. a disznó azt reméli magáról, hogy kiderül róla, ő valójában egy elvarázsolt királylány stb.), hosszabb leírásokkal, érthetőbb történetvezetéssel – és sok-sok humorral. Nádori Gergely pedig – aki nem mellesleg okleveles biológus is – ezekről az állatokról árul el mindenféle érdekességet: a disznóról például azt, hogy a háziasítás során milyen változásokon esett át, vagy hogy a Jónásnak kellemes árnyékot adó bokrot milyen féreg száríthatta el. 

A Nagy az Isten állatkertje nagyon izgalmas kísérletre vállalkozott: a Szentírás, a mese és a tudomány összekötése az állatokon keresztül egy nem mindennapi gyerekkönyvet eredményezett, melyet a vallásos és a nem hívő szülők egyaránt megkedvelhetnek. 

A bibliai történetek hittől függetlenül fontos részét képezik a nyugati kultúrának. A Nagy az Isten állatkertje kilenc állat szemén keresztül ábrázolja a Szentírás világát úgy, hogy mellőz minden didaktikusságot. Éppen ellenkezőleg: a választás, a különböző nézőpontok lehetőségét mutatja meg a gyerekeknek azzal, hogy a bibliai szöveg mellett egy kiszínezett mesét, majd az adott állatról írt ismertetőt is kínál. 

Kispál Éva illusztrációi is erősítik ezt a (jó értelemben vett) furcsaságot. A főleg hideg pasztelszínek, a néhol félelmetes, máshol kifejezetten kedves, de alapvetően abszurd ábrázolások ügyesen visszaadják azt a megfoghatatlan, átmeneti hangulatot, amit a három markánsan eltérő szövegvilág együttese teremt a Nagy az Isten állatkertjé-ben.

 

Klein-Varga Noémi–Nádori Gergely: Nagy az Isten állatkertje
Kispál Éva rajzaival
Koinónia Kiadó, Kolozsvár, 2011, 96 oldal, 2400 Ft
Ajánljuk: 5-10 éves lányoknak, fiúknak

A szerzőkről:

Klein-Varga Noémi 1971-ben született Temesváron. Magyar-angol szakon végzett a Babes-Bolyai Tudományegyetemen Kolozsváron, majd három éven át a Budapesti Eötvös Lóránt Tudományegyetem Doktori Iskolájának hallgatója volt. 1996 óta Budapesten él, szabadúszó műfordítóként dolgozik, és öt gyermek édesanyja. Ez az első meséskönyve. 

Nádori Gergely biológusként végzett Budapesten, Jelenleg is egy gimnáziumban tanít természetismeretet és biológiát. Sóoki-Tóth Noémivel közösen kezdték el állatokról szóló meséket írni a Kis Tükör című havilapban, ahol szintén az egyes fajok biológiai bemutatása volt a feladat. Ebből származott ennek a könyvnek az ötlete is.


Kövess minket Facebookon is!