Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi ez? Egy könyv. És az érdekes?

Lane Smith grafikus az egyik legizgalmasabb amerikai gyerekkönyv-illusztrátor. Most egy tökéletesen egyszerű, mégis elgondolkodtató könyvet és trélert mutatunk tőle. Ma, amikor minden gyerek otthonosan kezeli a legújabb multimédiás kütyüket, sokszor felmerül, hogyan maradhatnak versenyben a könyvek, egyáltalán érdekes-e még a klasszikus értelemben vett olvasás. Az It's a Book szerint abszolút igen. Mi ez? - kérdezi a szamár. Egy könyv - válaszolja a majom. Nem tud hangot kiadni, nem lehet görgetni benne, nem kell hozzá jelszó, mégis órákra leköti a technofil szamarat.

0 Tovább

Döbbenet: az iskolások harmada sosem kapott még saját könyvet

Aggodalomra ad okot egy friss felmérés, mely szerint tízből három gyereknek még sosem volt egyetlen saját könyve sem. Szerencsére nem Magyarországon, hanem Nagy-Britanniában.

A National Literacy Trust (NLT) több mint 18 ezer, főként 11-13 éves brit gyereket kérdezett olvasási szokásaikról. Az eredmények elkeserítőek: tízből négy fiúnak és tízből három lánynak sosem volt saját könyve. A nagyszabású felmérést több szempontból is érdemes elemezni: például, hogy mennyi időt töltenek a gyerekek olvasással, vagy, hogy milyen jellegű szöveget olvasnak szívesebben. A Gyerekszemle a legérdekesebbnek azt találta, hogy még a nyugati jómódban élő briteknél sem magától értetődő, hogy a szülők könyvet vegyenek gyerekeiknek. A brit iskolások jelentős része egyáltalán nem kapott még könyvet, de 12%-uk könyvesboltban sem járt, és 7%-uk pedig még könyvtárat sem látott belülről.

1 Tovább

Ronald Reagantől Neil Armstrongig: miért olvassunk?

Egy igazi kincset találtunk! 1971-ben Marguerite Hart gyerekkönyvtáros számos politikust, írót, művészt kért fel, hogy írjanak néhány inspiráló sort a gyerekeknek a michigani Troy könyvtárának megnyitója alkalmából. A felkérésre 97 levél érkezett, mindenki igyekezett magvas gondolatokat megosztani a gyerekekkel.

A Stuart Little írója, E.B. White például a könyvtárat egy barátságos menedékhelyként mutatja be a gyerekeknek:

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek