A Koncz Ferenc országgyűlési képviselő (Fidesz), Szerencs polgármestere kedden benyújtott egy módosító indítványt a népegészségügyi termékadóról szóló törvényjavaslathoz. A módosító szerint nem tartozna a hamburgeradó által sújtott termékek körébe a kakaópor akkor, ha az rendeltetésszerűen higított formában fogyasztandó és az így elkészített termék cukortartalma nem éri el 100 grammonként a 40 grammot, tehát a 40%-ot – adta hírül az MTI.

Kép: vintageadbrowser.com

A hamburgeradó célja, hogy az egészséges táplálkozást és az egészséges termékek előállítását ösztönözze azzal, hogy termékadóval sújtja a bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordozó élelmiszereket. Koncz Ferenc azért kérte a módosítást, mert a kakaóital-porokat a magyar gyerekek 95%-a fogyasztja a tej kiegészítőjeként, ráadásul a kakaóitalok jellemzően a gyerekek számára hasznos összetevőkkel (vitaminok, ásványi anyagok) dúsítva kerülnek forgalomba. Koncz szerint ezekhez az összetevőkhöz a hátrányos helyzetű gyerekek sokszor kizárólag a kakaóital-porokból jutnak csak hozzá.

A vitaminok és ásványi anyagok mellett a kakaó mellett szól az is, hogy a gyerekek jelentős része emiatt iszik meg évente összesen 60 millió liter tejet. Koncz érvelése szerint, ha a hamburgeradó (vagyis a drágulás) miatt visszaesik a kakaóital-porok kereslete, azzal a tejfogyasztás is csökkenni fog.

Koncz Ferenc módosítója – ha a gyerekeket érdekelné a politika és szavazhatnának – kétségkívül sok támogatót szerezhetett volna. De nem így történt: az indítványt elutasították, így a jövőben a hamburgeradó miatt a kakaóitalporok is valószínűleg drágulni fognak. A hamburgeradó benyújtói, Font Sándor és Kovács József szerdán arról tájékoztattak, hogy kizárólag jogtechnikai és néhány apróbb módosítást támogatnak, így például azt, hogy a sűrítmények, koncentrátumok, szörpök ne tartozzanak az adóköteles termékkörbe, ha gyümölcstartalmuk meghaladja a 25%-ot.

Hogy a kiszivárgott információk szerint az egyes élelmiszerekre mennyi hamburgeradót vetnek ki szeptembertől, itt lehet olvasni. Nagy Anna kormányszóvivő közölte, hogy az adót a termék gyártójának, ha pedig külföldi termékről van szó, a belföldön elsőként értékesítőnek kell majd megfizetnie. A termékek persze emiatt a fogyasztók számára is drágulhatnak - így a gyerekek kedvence, a kakaó is.

 

Kövess minket Facebookon is!