Az amerikai családok rekord számban süllyednek le a középosztályból. A munkahelyvesztés és az ingatlanok elárverezésének következtében sokan válnak hajléktalanná, és kell megtapasztalniuk életükben először, milyen éhezni. A Brookings Institute szerint hamarosan a gyerekek 25%-a szegénységben fog élni az Egyesült Államokban.

A nagy válság előtt 14 millió gyerek élt szegénységben országszerte, most a népszámlálás szerint már 16 millióan - vagyis két év alatt két millió gyerekkel többen. Az elmúlt 51 év alatt, mióta vezetik az adatokat, soha nem csúsztak még le ilyen gyors ütemben a középosztály családjai.

Floridában árverezik el a legtöbb házat. Orlandóban például az iskolabusz már nemcsak házak, hanem olcsó motelok előtt is megáll - ahol házukat elveszített családok kénytelenek zsúfoltan élni egyik hétről a másikra. A Disneylandbe vezető Highway 192 út 67 moteljében nagyjából 500 otthonát vesztett gyerek él, akiket a hatóságok hajléktalanokként tartanak számon. Seminole megye iskolásai közül naponta 5-15 gyerek kerül utcára. 

A CBS 60 Minutes riportműsorában Scott Pelley mutatja be ezeknek a gyerekeknek a helyzetét. Az iskolások arról mesélnek, milyen az élet az után, hogy ott kellett hagyniuk az otthonukat, a ruháikat, játékaikat. Pelley egyik kérdésére arról, milyen éhezni, egy kisfiú így fogalmaz: "Éhezni nagyon nehéz. Nem tudsz aludni. Csak vársz, elalszol nagyjából öt percre és felébredsz újra. És a gyomrod korog, miközben te arra gondolsz: nem tudok aludni, meg kell próbálnom, aludnom kell! De nem tudsz, mert a gyomrod folyamatosan korog. Mert nincs benne semmi."

 

Kövess minket Facebookon is!