Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Itt az új tévémaci!

Húsvéthétfőtől új macifigurák nyitják az esti meséket. Az m2 csatornán Maci tévé címmel kibővült mesesáv váltotta az Esti mesét, az új főcímben immár két tévémaci, egy testvérpár látható. Legutóbb a 80-as években módosította a főcímet a televízió, az új változat a bábfigura ötödik generációja.

1 Tovább

Így használják a médiát a magyar gyerekek!

A fiatalok internet-, média- és kultúrahasználati szokásait mutatták be a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közös, Balatonalmádiban rendezett konferenciájának előadói szeptember 26. és 28. között.

A konferencián Ságvári Bence, az MTA Szociológiai Intézetének kutatója ismertette az EU Kids Online felmérésének eredményeit:

  • Uniós átlagban a gyerekek 36%-a véli úgy, hogy jobban ért a világhálóhoz, mint a szülei. Magyarországon ez az arány 46%.
  • A magyar gyerekek 5, míg az európaiak 10%-a blogol.
  • Pornográf tartalmakkal a hazai fiatalok 12%-a találkozott már a neten, az európai átlag 14%.
  • Európában a 11-16 éves korosztály 87%-a csak személyes ismerőseivel tart fenn online kapcsolatot, és csak 9%-uk ismerkedik idegenekkel.
  • A magyar gyerekek jobban követik a szülői utasításokat az uniós átlagnál: mindössze 20%-uk hagyja figyelmen kívül, amit mondanak nekik, míg uniós szinten ez az arány 28%.

0 Tovább

Gyerekzáras tévé: van rá jó megoldás?

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság olyan megoldások keresésén dolgozik, melyekkel megoldható lenne, hogy a 16 éven aluliaknak (IV. kategória), a 18 éven aluliaknak (V. kategória) nem ajánlott műsorok, és a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyos károsítására alkalmas tartalmak (VI. kategória) "gyerekzárasak" legyenek. A kérdésben a NMHH nyilvános konzultációt tart június 7-én, melyen hatékony műszaki megoldásokra vár javaslatokat a szolgáltatóktól. Ezt követően pedig ajánlást tesz arra, milyen eszközökkel kerülhető el, hogy a gyerekek felnőtt tartalmat nézzenek.

Addig is elérhetőek a gyerekek számára készített tájékoztató anyagok az internet és a televízió veszélyeiről (például az adat- és tartalommegosztásról, az információ szűréséről). A kiadványok nem túl részletesek, de abból a szempontból hasznosak, hogy a szülőnek, pedagógusnak is segíthetnek abban, mire érdemes felhívni a gyerekek figyelmét.

A tájékoztatók innen letölthetők.

1 Tovább

Showműsorok: nem számít a gyerekek méltósága

Levették a műsorról a Fülöp-szigeteki népszerű show-t, a Willing Willie-t, amiért a műsorvezető hagyta, hogy a március 12-i adásban egy síró 6 éves kisfiú 10 ezer pesóért (42 ezer forintért) erotikus táncmozdulatokkal szórakoztassa a közönséget. Az eset nagy felháborodást váltott ki, a közösségi oldalakon kampány indult a show ellen, ennek hatására pedig a főbb szponzorok ki is hátráltak a műsor mögül.

A Willing Willie-t a filippínó kormány egyik szociális ügyekkel foglalkozó osztálya is támadta, mert sem a közönség, sem a műsorvezető nem mutatott együttérzést az "ízléstelen produkcióra" kényszerített gyerek iránt. Az eset pedig egyértelműen sérti a gyermekek megrontása, kihasználása és diszkriminációja elleni speciális védelemről szóló törvényt azzal, hogy méltóságon aluli helyzetbe hozta a kisfiút. A hivatalos közleményben olvashatjuk: "Nyomást gyakorolni egy gyerekre, hogy tegyen meg valamit, például utánozza a felnőttek erotikus táncát egy bizonyos összegért cserében azon az áron, hogy nevetségessé és a gúny tárgyává válik emberek százai előtt, egyértelműen sérülést okoz a gyereknek."

Elképzelni is nehéz, mit élhetett át a 6 éves fiú, Jan-Jan. A következő megrázó videón látható a botrányt kavaró tánc.

0 Tovább

Az elmúlt hét hírei

Csütörtökön, 75. életévében hunyt el Ranschburg Jenő, a magyar gyerekpszichológia meghatározó alakja.

Sorskérdések

  • Az új alkotmánytervezet jelentős változásai a gyerekeket is érintik.
  • A Kossuth Rádió riportjában a történelemtanárok szerint fontos, hogy a gyerekek átéljék március 15-ét. Ehhez pedig nem elég a tankönyv, élményszerű programokra is szükség van.
  • A magyar uniós elnökség sürgeti a bajba jutott gyermekek segítésére létrehozott egységes európai hívószám bevezetését minden uniós tagállamban. Navracsics Tibor szerint az elnökségi célok tervezésekor kiemelt jelentőséget tulajdonítottak a gyermekek jogainak.
  • Egymillió gyerek hiányzik – az mno.hu összefoglalója a Parlament március 8-ai demográfiai vitanapjáról.

Iskola

  • Több hátrányos helyzetű gyerekekkel is foglalkozó alapítványi iskola működése kerülhet veszélybe, mivel az egyházi iskolák kiegészítő normatívája jócskán növekedett, így a zárt keretösszeg miatt az alapítványi iskoláknak jutó pénz csökken – írja a nol.hu.
  • A Csányi Alapítvány a 2005-ben hátrányos helyzetű gyerekek számára létrehozott Életút Tehetséggondozó Programjának részeként Szegeden avatta fel az ötödik közösségi házat a résztvevő fiatalok számára. A programról Radoszáv Miklós, a Csányi Alapítvány ügyvezető igazgatója nyilatkozott az InfoRádiónak.
  • Német vagy osztrák mintájú gyakorlati képzéssel kellene integrálni az oktatási rendszerekből kieső gyerekeket – mondta az ATV-nek Parragh László, a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke annak kapcsán, hogy a tankötelezettségi kort 15 évre vinné le a kormány.

Tévé és netbook

0 Tovább

Gyerekek a tévé előtt: felmérés

A Eurodata TV Worldwide március 3-án publikált jelentése 2010-ben július és december között vizsgálta öt ország (Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Nagy-Britannia) tévénézési szokásait a gyerekek körében.

A jelentés érdekes összefüggésre hívja fel a figyelmet. Annak ellenére, hogy a mai gyerekek nagyon otthonosan mozognak a legújabb multimediális technológia használatában, a televízió fölénye még mindig magas - sőt folyamatosan emelkedik. Ennek valószínűleg az is az oka, hogy a készülékgyártók és a műsorszolgáltatók folyamatosan fejlesztenek, bővítik a lehetőségeket. Johanna Karsenty, a kutatás vezetője kiemelte, a digitális áttérés iramának növekedésével a gyerekek megtapasztalhatják az előnyeit azoknak a szolgáltatásoknak, melyek segítségével azt és akkor nézhetnek, amit és amikor csak szeretnének. A gyerekek tévéfogyasztása tehát együtt változik az eszközök és a tartalomszolgáltatás fejlődésével.

0 Tovább

A hét hírei: tankötelezettség, díjak, bemutatók

Oktatás/nevelés

0 Tovább

A hét hírei: válságok a közoktatásban, még több tévé gyerekeknek

Testi-lelki egészség

Kultúra

0 Tovább

A világ legelső játékreklámai

Elterjedése óta a televízió lett a játékmarketing egyik legfontosabb médiuma: a játékreklámokat az 1950-es, '60-as években kezdték sugározni. Válogatásunkban összeszedtünk néhányat az első játékreklámokból.

A világ első játékot népszerűsítő tévéreklámja a Hasbro 1952-ben piacra dobott slágertermékéről, Mr. Potato Headről készült.

Az elsők között reklámozta magát a tévében a LEGO is.

0 Tovább

Versenyképes közszolgálati gyerekcsatorna?

Valószínűleg már sokan értesültek róla, hogy az m2-ből gyerekcsatorna, a 3-17 évesek csatornája lesz, mely reggeltől estig gyerek- és ifjúsági műsorokat fog sugározni. A csatorna intendánsa a köztévé egyik legismertebb arca, Süveges Gergő lett, így az ő feladata átszervezni a közszolgálati csatornát.

A tervek szerint ősztől már gyerekcsatornaként működő m2 célja az lenne, hogy felélessze a hazai gyermek- és ifjúsági műsorgyártást, nem mellékesen pedig "minőségi riválisként" felvenni a versenyt a többi, már futó tematikus csatornával.

A kezdeményezés alapvetően rokonszenves, és kíváncsian várjuk, milyen is lesz a "minőségi rivális" kínálata - nyilván a sok klasszikus magyar rajzfilmen, filmen, sorozaton túl. A legizgalmasabb kérdés mégis az, hogy egy közszolgálati csatorna vajon tényleg fel tudja-e venni a versenyt a tematikus kereskedelmi adókkal, hogy mennyiben marad minőségi, és mennyire akar valóban nézett, tehát veszélyes rivális lenni. A feladat ugyanis nem könnyű, és sok múlik azon is, hogyan és mit tud kezdeni az m2 a rendelkezésre álló hatalmas archívummal, és milyen egyéb tartalommal egészíti ki azt.

A kérdések egy részére talán még ősz előtt is választ kaphatunk, Süveges Gergő ugyanis egy blogban is beszámol az m2 átalakításáról: http://m2intendans.blog.hu/

Írjátok meg kommentben, ti milyen műsorokat látnátok szívesen az m2 gyerekcsatornán!

Kép: Béres Attila, Heti Válasz

0 Tovább
«
12

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek