A Save the Children összeállított és ma publikált egy listát az országokról az alapján, hol milyen esélyei vannak egy beteg gyereknek arra, hogy egészségügyi dolgozó lássa el. Emellett a rangsoroláshoz megnézték azt is, hol érhető el a gyerekek számára a diftéria, a szamárköhögés és a tetanusz elleni védőoltást, illetve, hogy hol szülnek a nők képzett segítséggel.

A szervezet 161 országot rangsorolt. Az elemzések kimutatták, hogy a húsz legveszélyesebb országban – ahol mindössze két egészségügyi dolgozó jut ezer emberre – élő gyerekek ötször nagyobb valószínűséggel halnak meg, mint a rangsorban feljebb elhelyezkedőekben. A legszegényebb országokban a gyerekhalál tipikus okai sok egyéb mellett az alultápláltság, a hasmenés, a malária, a tüdőgyulladás. A helyzet nem csak azért ennyire rossz, mert a gyerekek nem jutnak gyógyszerhez vagy megfelelő élelemhez – hanem azért is, mert egyszerűen nincs olyan ember, aki egyáltalán tudná diagnosztizálni, mi a bajuk és azt tudná is kezelni. Vannak olyan gyerekek, akik rövid életük során egyetlen egyszer sem találkoznak egészségügyissel. 

A Save the Children felmérésével szeretnék felhívni a figyelmet arra, milyen nagy szükség van a fejlődő országokban orvosokra, ápolókra, bábákra és egyéb egészségügyi dolgozókra. A WHO becslése szerint mintegy 3,5 millió egészségügyi dolgozóval van kevesebb, mint kellene. 

Az adatok alapján Csád, Szomália, Laosz, Etiópia és Nigéria a legveszélyesebb helyek egy beteg gyerek számára. A legbiztonságosabbak pedig Svájc, Finnország, Írország, Norvégia és Fehéroroszország. Nagy-Britannia a 14., az Egyesült Államok pedig a 15. a rangsorban. Magyarország nem sokkal maradt le a legjobb 20 országtól: a lista 26. helyén áll. Megelőzzük ezzel Lengyelországot (34.), Horvátországot (36.) és Romániát (55.) is. A részletes lista itt nézhető meg. 

Az alábbi térképen színekkel jelölik, a felmérés szerint hol, milyen esélyei vannak a gyerekeknek arra, hogy egészségügyi dolgozók lássák el őket.

Kép: Save the Children