Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Harry Potter hobbija valójában is egy véres sport

A kviddics a varázslóvilág legkedveltebb sportja J. K. Rowling Harry Potter-sorozatában. Az Oxfordi Egyetem hallgatói élőben is tesztelik, milyen lehet egy mugli, vagyis varázserő nélkül játszott kviddicsmeccs. Seprűnyélen repkedő boszorkányok és varázslók helyett az egyetem fiatal hallgatói játsszák le a gyerekkori olvasmányukból ismert fiktív sportot. A levegő helyett a földön, lábaik között seprűnyélen szaladgáló oxfordosok játéka alapján megállapítható, hogy bár nincsenek ügyes effektek, sőt a hallgatók kifejezetten viccesen néznek ki játék közben, a kviddics tényleg valódi zúzódásokkal és vágott sebekkel jár.

A gyorsan mozgó, szárnyas arany labdát, a cikeszt egy sárga jelmezbe öltözött játékos képviseli, a gurkókat pedig röplabdák helyettesítik, de az alapszabály megegyezik azzal, amit Rowling könyveiben olvashatunk.

A moziban például ezt láttuk:

0 Tovább

Vér helyett legóforgács

A LEGO videójátékai a biztos sikerre utaznak: a programok a legnépszerűbb, legendás sikerfilmeket, a Csillagok háborúját, a Batmant, az Indiana Jonest dolgozzák fel. A Gyerekszemle blog a Harry Potter és a Halál ereklyéi bemutatója apropóján már összegyűjtötte az ingyenes online Harry Potter-játékokat, most viszont beszereztük és kipróbáltuk a LEGO Harry Potter: Years 1–4-et is, melyben az első négy HP-könyv játszható végig.

Aki egyetlen LEGO-videójátékot is kipróbált, az az összessel el fog boldogulni, hiszen a játékok felépítése, az akciók, az irányítás, de nagyjából még a grafika és a hangok is azonosak. (És ez a LEGO-szoftverek egyik hibája is: végtelenül kiszámíthatóak annak, aki már egyet végigvitt.)

A sorozat korábbi darabjaihoz hasonlóan a Harry Potter-játékban szintén a filmek főbb karaktereit kell irányítanunk, akár kétjátékos módban is. Ez utóbbi nagy előnye a LEGO-platformjátékoknak, hiszen manapság viszonylag kevés az olyan minőségibb platform PC-játék, melyet egy géppel, egy billentyűzettel is játszhatunk. Persze, ez érthető, hiszen a hasonló műfajú játékok már szinte kizárólag konzolokra jelennek meg. A LEGO-sorozat ilyen szempontból is hiánypótló.

A játéksorozat elsősorban gyerekeknek készült, és mindenképpen mellette szól, hogy a LEGO-figurák és az építőkockákból álló világ miatt nincs se vér, se semmiféle élethű erőszak: az ellenséges figurák vagy a leküzdendő terepakadályok egyszerű LEGO-elemekre esnek szét. A programban néhány játéktippet leszámítva egyáltalán nincs szöveg: a szereplők némajátékkal, hümmögésekkel és gesztikulálással kommunikálnak. (Az első szinten például Harry Potter legófigurájának speciális akciója az, hogy integetve köszöntheti a szembejövőket.)

A klasszikus legószínekből és –formákból felépített grafika (a filmekhez képest különösen) barátságos hangulatot teremt. A LEGO-játékok általában sem akarnak valódinak tűnni, és nemcsak a figurák, a pályák kialakításában, hanem a szinteket átvezető videókban is a mesebeliséget hangsúlyozzák. A grafika aprólékosan kidolgozott, a békés játékmenetet nyugtató tónusú színek, kerekített formák erősítik. További szerethető tulajdonsága a szoftvernek, hogy nincsenek erős hangeffektusok, a kétségbeesett szereplők is csak diszkréten felsóhajtanak. A videóknak pedig van egy kedves, burleszkszerű humora. (Ez a humor talán a Star Wars- és a Batman-játékban erősebb volt, de a Harry Potter Years 1-4-ben is szórakoztató.)

Ahogy a valódi legózás során, úgy a videójátékban is gyakran kell építkezni: hol járművet, hol emelőszerkezeteket kell összerakosgatni a megtalált és megszerzett elemekből. Ez azonban jóval kevesebb kreativitást igényel, mint logikát: a játékosnak ugyanis nagyobb kihívás megtalálni a felhasználható alkatrészeket. Felnőtt játékosoknak talán kissé monotonnak és (kellemesen) unalmasnak tűnhet a program, de tapasztalat, hogy a gyerekek kifejezetten élvezik.

A Harry Potter: Years 1–4-et hét éves kortól ajánlják, ami ugyan reális, de a 3D platformműfajra (különösen számítógépen) jellemző irányítási nehézségek miatt nem biztos, hogy minden gyereknek azonnal sikerélménye lesz. Ráadásul egyes pályák megoldásához nem csak ügyességre és jó időzítésre, hanem bonyolultabb logikai feladatok megoldására is szükség van, az akadály pedig csak a két játékban lévő figura együttes mozgatásával győzhető le. Egyjátékos módban tehát rögtön két figurát kell két különböző billentyűkombinációval, mégis összehangoltan irányítani. Hogy ez gördülékenyen menjen, gyakorlott platformjátékosnak kell lenni – érdemesebb tehát nagyobb testvérrel vagy egy szülővel közösen végigvinni néhány szintet.

0 Tovább

Ingyenes Harry Potter-játékok

A héten mutatták be a magyar mozikban a Harry Potter és a Halál ereklyéi filmváltozatának első részét. Ennek apropójából összegyűjtöttük a rajongóknak az ingyenes játszható online Harry Potter-játékokat.

Harry Potter Motorbike Escape

A Harry Potter és a Halál ereklyéinek weboldalán érhető el a legújabb ingyenes HP-játék, melyben Harryért eljön barátja, Hagrid, hogy magával vigye a repülő motorján. Útjuk során ellenséges varázslók támadják meg őket, akiket vagy mi lövünk le, vagy ők sebeznek meg és lőnek le minket. Természetesen egy klasszikus lövöldözős játékkal van dolgunk, ahol a kurzor segítségével célozhatunk. A grafika és a fényhatások egy egyszerű online játékhoz képest elég meggyőzőek, és a játéknak egészen jól sikerül visszaadnia a HP-filmek hangulatát. Kisebbeknek nem ajánlott, már csak azért sem, mert műfajából adódóan nem egy békés játék.

Harry Potter Currency Collector

Egy hangulatos és addiktív, élvezetes logikai-ügyességi játék a Legótól, fülbemászó zenével.

Harry Potter Virtual Castle

A Lego játékszoftvereit valószínűleg nem nagyon kell bemutatni, többek között a Csillagok Háborúját, a Batmant és az Indiana Jonest is megalkották platformra. A sorozat egyik új része a Harry Potter, ennek hangulatát tesztelhetjük a neten játszható ingyenes promóciós kisjátékkal. A rövid és egyszerű kalandjáték előnye, hogy kisebb gyerekek is elboldogulhatnak vele, és csak az egérrel kell irányítani a tárgygyűjtögetős-klikkelgetős játékot.

Harry Potter: Triwizard Challanges

A Harry Potter és a Tűz Serlegének filmváltozatához készült három ingyenes ügyességi játékot próbálhatunk ki. Bár a grafikájuk kicsit már poros, mégis hangulatosak, és a tapasztaltabb játékosoknak is kihívást jelentenek.

Harry Potter a Scholastic.com-on

Ezen az oldalon a varázslópálcás logikai játékok mellett egy komplett online Harry Potter-tudástárral találkozunk, ahol különféle, a Harry Potter-könyvekben való jártasságunkat tesztelő kérdésekre válaszolhatunk, találhatunk egy szószedetet, kis lexikont a Harry Potter-univerzumról, valamint meghallgathatjuk azt is, hogyan kell helyesen kiejteni a szereplők neveit. Angol nyelvtudás szükséges!

Harry Potter: Dolores Umbridge's Cats

A Harry Potter és a Főnix rendjéhez készült kis promóciós játékban macskákat kell kiszabadítanunk egy varázspálca segítségével.

Harry Potter-játékok a surfnetkids.com-on

Logikai, kirakós és ügyességi (nem hivatalos) Harry Potter-játékokat, valamint kvízeket találhatunk a surfnetkids.com-on, melyek jól ismert alapokra épülnek és egyszerűen játszhatóak.

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek