A kviddics a varázslóvilág legkedveltebb sportja J. K. Rowling Harry Potter-sorozatában. Az Oxfordi Egyetem hallgatói élőben is tesztelik, milyen lehet egy mugli, vagyis varázserő nélkül játszott kviddicsmeccs. Seprűnyélen repkedő boszorkányok és varázslók helyett az egyetem fiatal hallgatói játsszák le a gyerekkori olvasmányukból ismert fiktív sportot. A levegő helyett a földön, lábaik között seprűnyélen szaladgáló oxfordosok játéka alapján megállapítható, hogy bár nincsenek ügyes effektek, sőt a hallgatók kifejezetten viccesen néznek ki játék közben, a kviddics tényleg valódi zúzódásokkal és vágott sebekkel jár.

A gyorsan mozgó, szárnyas arany labdát, a cikeszt egy sárga jelmezbe öltözött játékos képviseli, a gurkókat pedig röplabdák helyettesítik, de az alapszabály megegyezik azzal, amit Rowling könyveiben olvashatunk.

A moziban például ezt láttuk:

És így néz ki egy oxfordi kviddicsmeccs a Guardian képein:

Az előkészületek:

És a játék – a sárga pólós fiú a cikesz:

A meccsről még több kép a Guardian galériájában.

A Harry Potterek anyaországában a kviddics csak most kezd divatba jönni. Oxford mellett más egyetemek is kísérleteznek vele, és egy angol liga felállításán is gondolkoznak, illetve azt szeretnék, ha a kviddics elismert egyetemi sporttá válna. Ez azért még meglehetősen messze van, a mugli kviddicst ugyanis egyelőre laza szabályokkal, pusztán a játék öröméért játsszák a brit hallgatók.

Máshol viszont már javában hódít a mugli kviddics: az Egyesült Államokban 2003-ban kezdték el játszani az ismert egyetemeken, például a Harvardon és a Yale-en, azóta már Kanadában is népszerű, az USÁ-ban pedig évente világkupát rendeznek. 2011 novemberében már az ötödik nemzetközi versenyt tartották közel száz induló csapattal. A Nemzetközi Kviddics Szövetség pedig több, mint 200 felsőoktatási intézménnyel tartja a kapcsolatot.

Kövess minket Facebookon is!