Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Cuki húsvéti játékok gyerekeknek

Az alábbi két online játékkal kíván a Gyerekszemle blog boldog húsvétot!

Az Orisinal flashjátékokért régóta rajongunk, a Carrot Trackben az össze-vissza rohangáló kiskutyákat kell fékentartani, hogy a nyuszi minél több répát gyűjthessen be.

0 Tovább

Itt a tavasz: etess katicát!

Bár az idő még mindig nem az igazi, legalább a meteorológiai tavasz megérkezett a mai nappal. Ennek örömére egy katicás Pacman-játékot ajánlunk. A játék alapsztorija szerint katicánk éppen most ébredt a téli álomból, és nagyon éhes. Az ínycsiklandó levéltetvekért azonban meg kell küzdenie: a hangyák elszántan védelmezik az élelmüket termelő tetveket.

0 Tovább

Készíts saját képregényt!

Korábban már ajánlottunk egy képeskönyvkészítő programot. Most olyan igyenes online alkalmazásokat válogattunk, melyekkel képregényeket hozhatunk létre.

A Marveltől három képregénykészítő programmal is játszhatunk. Az egyikkel, a Superhero Avatar Creatorrel a kiadó népszerű szuperhőseinek (pl. Pókember, Rozsomák, Elektra, Hulk) elemeiből kombinálhatjuk saját karakterünket.

0 Tovább

Időmérő fogmosáshoz

Ez az időmérő segít, hogy meglegyen a két perc fogmosás. A fogkefe egyszer jár körbe a fogkrémszámlapos órán, miközben buzdító zene is szól. Az idő lejártát pedig sípoló hang jelzi. Rán Flygenringtől.

0 Tovább

A legcukibb flashjátékok

Az Orisinal: Morning Sunshine oldalt 2000-ben indította egy kaliforniai grafikus- és flashjáték-dizájner, Ferry Halim. Az oldalon ma már 58 minijáték játszható ingyen. A saját fejlesztésű, egyszerű, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló igen békés játékok főszereplői általában cuki állatok, akiknek vidám, élénk vagy pasztell színekkel rajzolt ügyességi pályákat kell teljesíteniük.

A nyugtató zene és a kedves feladatok (pl. malactornyot építeni, megvédeni a kertet az ürgéktől) talán már giccsbe hajlóan bájossá teszik a játékokat, de néha - különösen a szürke, ködös télben - mindenkinek szüksége van egy kis vattacukorra.

Vigyázat, addiktív! Könnyen előfodrulhat, hogy miközben megmutatjuk a gyereknek, hogy hogyan kell irányítani az egyszerű, ugyanakkor ügyességet és jó reflexeket igénylő játékokat, mi magunk is a gép előtt ragadunk.

A Gyerekszemle gyerektesztelőinek a kedvencei:

The Crossing (az őzeket kell átsegíteni a szakadékon)

0 Tovább

Fizikáról, kémiáról, biológiáról játékosan

Az angolszász múzeumok, intézmények honlapjait érdemes böngészni, mert remek a tanulást, a megismerést segítő, gyerekeknek szóló ingyenes programokra bukkanhatunk. Korábban már bemutattuk az MP For A Week-et, a brit Parlament szerepjátékát. Most a londoni Sience Museum online játékait ajánljuk, melyek segítenek megérteni a fizika, a kémia és a biológia törvényeit. A programok felhívják a gyerekek figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, a megújuló és a meg nem újuló energiahordozók különbségére és hasznosítására.

Az Energy flows például egyszerűen vezeti le, hogyan lesz a szél energiájából meleg a lakásban, vagy hogyan szólal meg a zenelejátszó a napenergia felhasználásával. A Hungry mice pedig a primer energiahordozók két nagy csoportját gyakoroltatja be: a fekete egérnek ki kell kerülnie a megújulókat, és meg kell ennie a meg nem újuló, tehát környezetszennyező forrásokat.

A Thingdom pedig a Mendel-szabályokat mutatja be színes lényeken keresztül. A feladat, hogy a megadott utasítás alapján hozzunk létre utódokat: lényünk domináns és recesszív tulajdonságai alapján olyan társat kell keresnünk, akinek a génállományával való keresztezés után létrejön a játékban elvárt forma, szín vagy méret.

A Thingdom szintén egyszerűen és világosan segít megérteni, mik is azok a sejtek, kromoszómák, gének. A játék az utódnemzés három elnagyolt lépcsőjét mutatja meg. Először gondoznunk kell a lényünket, hogy egészséges és boldog legyen a sikeres reprodukcióhoz. Ezután választhatunk párt: meg kell találnunk azt a lényt, aki olyan tulajdonságokat hordoz, amire a feladat teljesítéséhez szükségünk van (például piros színű lényünk zöld utódokat szeretne).

Ha megtaláltuk az ideális párt, és az ügyességi pályát megnyerve sikerül meggyőznünk, hogy ő is a mi lényünket akarja, megszületnek az utódok. Közülük is azt kell kiválasztanunk, aki recesszív és domináns tulajdonságai alapján megfelel a kitűzött célnak. Ezután jöhet a következő feladat teljesítése - immár az utóddal.

A játék az általános és középiskolásoknak is hasznos segítség lehet az öröklődés megértéséhez. Az egyszerű szóhasználat és a biológia nemzetközi szakszókincse miatt a Thingdomot kezdő angolosoknak is ajánljuk.

0 Tovább

Irányítsd a politikust!

Az MP For A Week a brit Parlament szerepjátéka, melyben egy alsóházi képviselő öt munkanapját követhetjük végig, miközben ízelítőt kapunk abból, hogyan működik a brit politika, és mennyire fontos egy képviselőnek a szavazók, a párt és a média támogatása. A játék mottója ("Egy hét hosszú idő a politikában") Harold Wilson munkáspárti miniszterelnöktől származik, és aki végigviszi karakterével ezt az egy hetet, valószínűleg igazat fog adni Wilsonnak.

A játékban három nehézségi szint választható, de a legkönnyebb szinten is találkozni nehezebben vehető akadályokkal. (A bizonytalanok nyugodtan válasszák az egyszerűsített játékot, ugyanis ha jól teljesítenek, az alkalmazás egy idő után magától felkínálja a szintlépést.)

Ezután építhetjük fel karakterünket: eldönthetjük a nemét, hogy kormánypárti vagy ellenzéki politikus legyen, kiválaszthatjuk a választókerületét, és hogy milyen fontos ügyet képviseljen. A játékban később a kiválasztott jellemzők szerint is kapjuk a feladatokat. A végtelenségig persze nem árnyalható a karakter: politikusunk helyi, globális vagy pénzügyi érdekeket képviselhet Nagy-Britanniában.

Amennyire szűkek a lehetőségek a karakterépítésnél, annyira változatosak a játék többi részében. Politikusunk, hogy népszerűségét növelje (és szinten tartsa), hétfőtől péntekig számos e-mailt ír, beszédet tart, találkozókon, rendezvényeken vesz részt. Hogy éppen mi következzen a napirendben, a jobb alsó sarokban található mobiltelefonra kattintva választhatjuk ki. Néha azonban felborulnak a terveink: a sajtómegkeresések és a parlamenti szavazás előtti egyeztetések váratlanul bukkannak fel a hét során.

A feladatok mindegyikében több panelből válogathatjuk ki, képviselőnk mit lépjen vagy mit mondjon az aktuális kérdésben. Például a 14 éves érdeklődőnek, aki tudni szeretné, milyen egy nap a parlamentben, válaszolhatjuk, hogy A) hülye kérdésekkel nem foglalkozunk, B) irányíthatjuk a titkárságunkra, ahol rendelkezésére állnak, C) ajánlhatjuk neki tájékozódásra az internetet. Nem meglepő módon, ha a goromba A-megoldást választjuk, a szavazóink körében mélyre zuhan a népszerűségünk...

A játékban az e-mailek küldésénél és a találkozók lebonyolításánál kreatívabb és összetettebb feladatok is akadnak: van, hogy szakértőkből, aktivistákból állíthatunk össze egy bizottságot, és van, hogy meggyőző beszédet kell összeraknunk a rendelkezésre álló panelekből, majd az előadás alatt a közönségre is figyelnünk kell. A sajtótájékoztatókon pedig gyors és kimerítő válaszokat várnak politikusunktól, ellenkező esetben ugyanis a média szemében jelentősen csorbul a megítélése.

Bizonyos döntések csak az egyik népszerűségi rátát befolyásolják, de vannak, melyek egyszerre többet is, akár ellentétesen: például növelhetjük a média és a szavazóbázisunk szimpátiáját, miközben a pártunkat magunkra haragítjuk (például azzal, hogy átveszünk egy civil petíciót); vagy akár ugyanazzal a döntéssel egyszerre befolyásolhatjuk pozitívan a szavazók és a párt szimpátiáját (mondjuk azzal, hogy fogadtuk a választóinkat).

Az MP For A Week egy politikai stratégiai minijáték, ahol egyszerűsítve láthatjuk, hogy egy jól előadott beszéd vagy egy okosan összeválogatott bizottság mennyit számít a népszerűségi ráta alakulásában. Az absztrakt fogalmakat (pl. ellenzék, választókerület) pedig valódi brit képviselők magyarázzák el az oktató videókban – természetesen a brit viszonyokra vonatkoztatva. A játék összetettsége, elvont fogalmai és céljai miatt 13 éves kortól ajánlott – viszont a felnőtteknek is érdekes lehet. Megismerhető belőle a brit választási és parlamenti rendszer egy szelete, a nyelvtanulók pedig könnyen és gyorsan fejleszthetik naprakész politikai szókincsüket. Bár az alkalmazás nyelvezete nem különösebben cizellált, a szövegközpontú játékmenet miatt haladó angolosoknak ajánljuk.

0 Tovább

Karácsonyi játékok a BBC-től

Karácsonykor vannak olyan helyzetek, amikor pár percig le kell kötni a kisebb gyerekeket, nálunk tipikusan ilyen az ajándékok kipakolása a fa alá. Erre a célra is remek például a BBC gyerekeknek szóló oldala, a CBeebies, ahol többféle ingyenes téli és karácsonyi online játék közül válogathatunk. A játékok elsősorban az óvodás korosztálynak lehetnek szórakoztatók, de néhánnyal az idősebbeket is le lehet kötni arra a bizonyos rövid időre.

nálunk tipikusan ilyen az ajándékok kipakolása a fa alá. Erre a célra is remek például a BBC
gyerekeknek szóló oldala, a CBeebies, ahol többféle ingyenes téli és karácsonyi online játék
közül válogathatunk. A játékok elsősorban az óvodás korosztálynak lehetnek szórakoztatók,
de néhánnyal az idősebbeket is le lehet kötni arra a bizonyos rövid időre.
A Fling the Fish (’Dobd a halat’) játékban véletlenszerűen felbukkanó fókáknak kell halat
dobálnunk egy célkereszt segítségével, a lényeg, hogy a megadott időn belül minél több fóka
lakjon jól.
http://www.bbc.co.uk/cbeebies/#/lb/christmas/flingafish
A Snow Storm (’Hóvihar’) a Tetris logikájára épül: három nehézségi szinten különböző
formájú és színű hópelyheket kell egymásra rakosgatni, a cél, hogy az olvadó hóemberekkel
jelzett idő alatt minél több hármas csoportot rakjunk ki.
http://www.bbc.co.uk/cbeebies/#/lb/christmas/snowstorm
A Let It Snow-ban a jobbra és a balra mutató nyilak segítségével úgy kell irányítanunk a
figuránkat, hogy a lehető legtöbb hópelyhet gyűjtsük be a zsákunkban. A játék izgalmát az
adja, hogy egyszerre több ponton is hullnak a hópelyhek, de néhol csomókban érkeznek.
http://www.bbc.co.uk/cbeebies/#/lb/christmas/letitsnow
A Santa’s Little Helper (’A Mikulás kis segédje’) is az előzőhöz hasonló ügyességi játék:
hópehelygyűjtés helyett viszont egy kis manóval kell elkapkodni a három szalagon érkező
ajándékcsomagokat, erre két nehézségi szinten tehetünk próbát. http://www.bbc.co.uk/
cbeebies/#/lb/christmas/santaslittlehelper
A Snowflake Skate (’Hópehely Korcsolya’) már egy kicsit bonyolultabb, és ezért izgalmasabb
ügyességi játék. A nyilakkal irányítható korcsolyázónak mindenféle akadálypályékat kell
megoldania, a játék végén pedig a pontozóbírók értékelik az alapján, hány hibát vétett.
Többféle pályán, különböző nehézségi szinteken kerülgethetjük a pingviniket, teljesíthetjük a
megadott feladatokat.
http://www.bbc.co.uk/cbeebies/#/lb/christmas/snowflakeskate
A Sliding Down the Hill (’Csússz le a dombon’) játékban a Teletubbiesból ismert zöld,
piros, sárga és lila színű földönkívüliekkel kell az akádolyakat kikerülve lecsúszni a havas
domboldalon. A játék – az animációs sorozathoz hasonlóan – végtelenül egyszerű és békés,
ha fennakadunk is egy virágágyáson, semmi nem történik, vagy elnavigálunk magunktól vagy
kis idő múlva automatikusan ismét pályára kerülünk.
http://www.bbc.co.uk/cbeebies/#/lb/christmas/slidingdownthehill
Ugyanez a feladat, csak bonyolultabban a Snow Race-ben, melyben a Tamba nevű
sárkánynak kell segíteni lesiklani a hegyről úgy, hogy az utasításnak megfelelő színű
égősorok alatt is áthaladjon a pluszpontokért.
http://www.bbc.co.uk/cbeebies/#/lb/christmas/snowracKarácsonykor vannak olyan helyzetek, amikor pár percig le kell kötni a kisebb gyerekeket, nálunk tipikusan ilyen az ajándékok kipakolása a fa alá. Erre a célra is remek például a BBC gyerekeknek szóló oldala, a CBeebies, ahol többféle ingyenes téli és karácsonyi online játék közül válogathatunk. A játékok elsősorban az óvodás korosztálynak lehetnek szórakoztatók, de néhánnyal az idősebbeket is le lehet kötni arra a bizonyos rövid időre.

A Fling the Fish játékban véletlenszerűen felbukkanó fókáknak kell halat dobálnunk egy célkereszt segítségével, a lényeg, hogy a megadott időn belül minél több fóka lakjon jól.

A Snow Storm a Tetris logikájára épül: három nehézségi szinten különböző formájú és színű hópelyheket kell egymásra rakosgatni, a cél, hogy az olvadó hóemberekkel jelzett idő alatt minél több hármas csoportot rakjunk ki.

A Let It Snow-ban a jobbra és a balra mutató nyilak segítségével úgy kell irányítanunk a figuránkat, hogy a lehető legtöbb hópelyhet gyűjtsük be a zsákunkban. A játék izgalmát az adja, hogy egyszerre több ponton is hullnak a hópelyhek, de néhol csomókban érkeznek.

A Santa’s Little Helper is az előzőhöz hasonló ügyességi játék: hópehelygyűjtés helyett viszont egy kis manóval kell elkapkodni a három szalagon érkező ajándékcsomagokat, erre két nehézségi szinten tehetünk próbát.

A Snowflake Skate már egy kicsit bonyolultabb, és ezért izgalmasabb ügyességi játék. A nyilakkal irányítható korcsolyázónak mindenféle akadálypályékat kell megoldania, a játék végén pedig a pontozóbírók értékelik az alapján, hány hibát vétett. Többféle pályán, különböző nehézségi szinteken kerülgethetjük a pingviniket, teljesíthetjük a megadott feladatokat.

A Sliding Down the Hill játékban a Teletubbiesból ismert zöld, piros, sárga és lila színű földönkívüliekkel kell az akádolyakat kikerülve lecsúszni a havas domboldalon. A játék – az animációs sorozathoz hasonlóan – végtelenül egyszerű és békés, ha fennakadunk is egy virágágyáson, semmi nem történik, vagy elnavigálunk magunktól vagy kis idő múlva automatikusan ismét pályára kerülünk.

Ugyanez a feladat, csak bonyolultabban a Snow Race-ben, melyben a Tamba nevű sárkánynak kell segíteni lesiklani a hegyről úgy, hogy az utasításnak megfelelő színű égősorok alatt is áthaladjon a pluszpontokért.

0 Tovább

Dalkomponálás zenélő esőcseppekkel

A Swissmiss blogon találtuk ezt az egyszerű, de remek kis játékot: esőcseppekre kattintgatva komponálhatunk nyugtató, kellemes dallamokat. A zöld metronóm gombbal egy ütemet is kapunk, ami segít a megfelelő időzítésben. Kisgyerekek számára is könnyen kezelhető.

A játék itt található.

0 Tovább

Ingyenes Harry Potter-játékok

A héten mutatták be a magyar mozikban a Harry Potter és a Halál ereklyéi filmváltozatának első részét. Ennek apropójából összegyűjtöttük a rajongóknak az ingyenes játszható online Harry Potter-játékokat.

Harry Potter Motorbike Escape

A Harry Potter és a Halál ereklyéinek weboldalán érhető el a legújabb ingyenes HP-játék, melyben Harryért eljön barátja, Hagrid, hogy magával vigye a repülő motorján. Útjuk során ellenséges varázslók támadják meg őket, akiket vagy mi lövünk le, vagy ők sebeznek meg és lőnek le minket. Természetesen egy klasszikus lövöldözős játékkal van dolgunk, ahol a kurzor segítségével célozhatunk. A grafika és a fényhatások egy egyszerű online játékhoz képest elég meggyőzőek, és a játéknak egészen jól sikerül visszaadnia a HP-filmek hangulatát. Kisebbeknek nem ajánlott, már csak azért sem, mert műfajából adódóan nem egy békés játék.

Harry Potter Currency Collector

Egy hangulatos és addiktív, élvezetes logikai-ügyességi játék a Legótól, fülbemászó zenével.

Harry Potter Virtual Castle

A Lego játékszoftvereit valószínűleg nem nagyon kell bemutatni, többek között a Csillagok Háborúját, a Batmant és az Indiana Jonest is megalkották platformra. A sorozat egyik új része a Harry Potter, ennek hangulatát tesztelhetjük a neten játszható ingyenes promóciós kisjátékkal. A rövid és egyszerű kalandjáték előnye, hogy kisebb gyerekek is elboldogulhatnak vele, és csak az egérrel kell irányítani a tárgygyűjtögetős-klikkelgetős játékot.

Harry Potter: Triwizard Challanges

A Harry Potter és a Tűz Serlegének filmváltozatához készült három ingyenes ügyességi játékot próbálhatunk ki. Bár a grafikájuk kicsit már poros, mégis hangulatosak, és a tapasztaltabb játékosoknak is kihívást jelentenek.

Harry Potter a Scholastic.com-on

Ezen az oldalon a varázslópálcás logikai játékok mellett egy komplett online Harry Potter-tudástárral találkozunk, ahol különféle, a Harry Potter-könyvekben való jártasságunkat tesztelő kérdésekre válaszolhatunk, találhatunk egy szószedetet, kis lexikont a Harry Potter-univerzumról, valamint meghallgathatjuk azt is, hogyan kell helyesen kiejteni a szereplők neveit. Angol nyelvtudás szükséges!

Harry Potter: Dolores Umbridge's Cats

A Harry Potter és a Főnix rendjéhez készült kis promóciós játékban macskákat kell kiszabadítanunk egy varázspálca segítségével.

Harry Potter-játékok a surfnetkids.com-on

Logikai, kirakós és ügyességi (nem hivatalos) Harry Potter-játékokat, valamint kvízeket találhatunk a surfnetkids.com-on, melyek jól ismert alapokra épülnek és egyszerűen játszhatóak.

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek