Az angolszász múzeumok, intézmények honlapjait érdemes böngészni, mert remek a tanulást, a megismerést segítő, gyerekeknek szóló ingyenes programokra bukkanhatunk. Korábban már bemutattuk az MP For A Week-et, a brit Parlament szerepjátékát. Most a londoni Sience Museum online játékait ajánljuk, melyek segítenek megérteni a fizika, a kémia és a biológia törvényeit. A programok felhívják a gyerekek figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, a megújuló és a meg nem újuló energiahordozók különbségére és hasznosítására.

Az Energy flows például egyszerűen vezeti le, hogyan lesz a szél energiájából meleg a lakásban, vagy hogyan szólal meg a zenelejátszó a napenergia felhasználásával. A Hungry mice pedig a primer energiahordozók két nagy csoportját gyakoroltatja be: a fekete egérnek ki kell kerülnie a megújulókat, és meg kell ennie a meg nem újuló, tehát környezetszennyező forrásokat.

A Thingdom pedig a Mendel-szabályokat mutatja be színes lényeken keresztül. A feladat, hogy a megadott utasítás alapján hozzunk létre utódokat: lényünk domináns és recesszív tulajdonságai alapján olyan társat kell keresnünk, akinek a génállományával való keresztezés után létrejön a játékban elvárt forma, szín vagy méret.

A Thingdom szintén egyszerűen és világosan segít megérteni, mik is azok a sejtek, kromoszómák, gének. A játék az utódnemzés három elnagyolt lépcsőjét mutatja meg. Először gondoznunk kell a lényünket, hogy egészséges és boldog legyen a sikeres reprodukcióhoz. Ezután választhatunk párt: meg kell találnunk azt a lényt, aki olyan tulajdonságokat hordoz, amire a feladat teljesítéséhez szükségünk van (például piros színű lényünk zöld utódokat szeretne).

Ha megtaláltuk az ideális párt, és az ügyességi pályát megnyerve sikerül meggyőznünk, hogy ő is a mi lényünket akarja, megszületnek az utódok. Közülük is azt kell kiválasztanunk, aki recesszív és domináns tulajdonságai alapján megfelel a kitűzött célnak. Ezután jöhet a következő feladat teljesítése - immár az utóddal.

A játék az általános és középiskolásoknak is hasznos segítség lehet az öröklődés megértéséhez. Az egyszerű szóhasználat és a biológia nemzetközi szakszókincse miatt a Thingdomot kezdő angolosoknak is ajánljuk.