Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Új gyerekelőadások és egy filléres jótékonysági akció a Nemzeti Táncszínházban

Februárban két produkcióval bővül a gyerekeknek szóló darabok repertoárja a Nemzeti Táncszínházban. 8-án a Budapest Táncszínház előadásában debütál a Pinokkió, 9-én pedig a Budai Várban lesz látható a Duna Táncműhely az Ami a szívedet nyomja című, kiskamaszoknak szóló műsora. A színházban hagyott tízforintos érmékből pedig az UNICEF segítségével tiszta vízhez, oltóanyaghoz jutnak a legrosszabb sorban élő gyerekek.

0 Tovább

Új gyerekprogram-magazin indult

A novemberi első számmal startolt a Fidelio Média ingyenes kiadványa, a Bóbita, mely elsősorban a gyerekes családoknak segít budapesti és Pest megyei ajánlataival - írja a fidelio.hu.

0 Tovább

Programajánló a hétvégére: Múzeumok Majálisa 2011

16. NAGY MÚZEUMÜNNEP a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeumban 2011. május 21-22-én, tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Majálisát.

Közel 120 múzeum költözik majd be a Múzeumkertbe, ahol az évről évre megújuló, izgalmas programok mellett a magyar történelem neves és eddig kevésbé ismert főszereplőivel is találkozhatnak a látogatók.

0 Tovább

Jön a Gyermekirodalmi Fesztivál és Vásár!

Május 12-14 között rendezik meg a VII. Gyermekirodalmi Fesztivál és Vásárt a Millenárison. Az idei fesztivál védnöke Richly Zsolt grafikusművész. A sok gyerekfoglalkoztató program mellett lesz régi mesekönyvek vására is. És megéri a gyerekeknek rajzot vinniük magukkal.

0 Tovább

Színes múzeumi programok hétvégére

Január 29-én, szombaton Mackó-nappal várja a gyerekeket a Millenáris. A néphagyomány szerint, ha február 2-án a medvék visszabújnak barlangjukba, még negyven napot kell várni a tavaszra. A hiedelem apropóján rendezett egész napos programon lesz mackókészítés, mézkóstoló, állatbemutató, mackós drámafoglalkozások, színházi előadás, árnyjáték-foglalkozás és táncház is. Bátky András pedig ízelítőt ad a gyerekeknek Pipogya hamarosan megjelenő újabb kalandjaiból, A városvédő szent c. mesekönyvből. A részletes program itt olvasható.


Ezzel párhuzamosan a Ludwig Múzeumban integrált családi programokon vehetünk részt. A Félreérthetetlen mondatok c. kiállítás anyagát feldolgozó foglalkozásokon egy színekről szóló mese segít Jovánovics György Relief c. alkotásának értelmezésében, ezután a gyerekek színes várost építhetnek. A szervezők azt kérik, legkésőbb 11 óráig érkezzenek meg a gyerekek, mert a feladatok egymásra épülnek.

A Magyar Közlekedési Múzeumban folytatódik az előző héten a Magyar Kémikusok Egyesületével indított A kémia ünnepe c. rendezvénysorozat. Január 27-én, csütörtökön 11 és 14 óra között az Egy csipetnyi E! programon az élelmiszeripari vegyészek mutatják be a természetes és a mesterséges összetevőket, elmondják, milyen veszélytelen és közismert tételek rejtőznek az E-számokkal jelölt anyagok között. Vasárnap pedig a színes tűzijátékok készítésébe lehet belekóstolni.

Január 29-én, szombaton 10 és 17 óra között a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Családi gabona-napot tart, mely egyben az Egy csipetnyi Európa - A Taste of Europe c. kiállítás nyitórendezvénye is. A rendezvényen minden lesz, ami a tésztával kapcsolatos: sütéssel, interaktív programokkal lehet ismerkedni a búzával és felhasználásával.

Ugyancsak szombat, de reggel 9 órakor indul a MÁV újabb gyermekvasutas tanfolyama. Az elsőt 2010. október 2-án indították, az elméleti és helyszíni képzésekre hétvégenként kerül sor, a tanfolyamot vizsga zárja. Az oktatásra jelentkezni a megnyitó napján lehet azoknak a 4-6. osztályos általános iskolásoknak, akiknek legalább 4,00-es a tanulmányi átlaga és megfelelnek egy gyors egészségügyi vizsgálaton.

0 Tovább

Programajánló: zene, színház, kiállítások

Tegnap, január 17-én nyílt meg a Camponában a Vigyázz, kész, zöld! környezetvédelmi tárlat, mely két héten át tekinthető meg a bevásárlóközpontban. A kiállítás közel 400 hódmezővásárhelyi óvodás és kisiskolás újrahasznosított hulladékból készített alkotásait mutatja be. A gyerekek az elmúlt három évben többek között mosógépalkatrészekből építették meg a Csillagok háborújából R2-D2-t, legnagyobb alkotásuk pedig egy 4 méter hosszú kartonpapírsárkány.

A tatai Móricz Zsigmond Könyvtár másfél éves „Meseegyetem” programsorozatának, a Csupafül Csütörtöknek újabb rendezvényére kerül sor január 20-án, csütörtökön 17 órakor: az érdeklődők dr. Gombos Péter Mit meséljek? A meseválasztás szempontjai c. előadását hallgatjhatják meg. A könyvtár célja, hogy a felnőtteket hónapról hónapra olyan előadásokkal, beszélgetésekkel várja, melyekkel a gyerekirodalomban, a mesék világában való tájékozódásukat könnyítheti meg.

Január 21-én, pénteken 18 órakor nyílik meg a kortárs illusztráció kiemelkedő képviselőjének, Szegedi Katalinnak a Lenka c. kiállítása, melyet az azonos című, nemrég megjelent mesekönyv illusztrációiból válogattak. A tárlat az Újlipótvárosi Klub-Galériában február 9-éig tekinthető meg.

Január 22-ére, a magyar kultúra napjára a Csodaceruza is gyerekprogramokkal készül: a Corvin Művelődési Házban kézműves foglalkozás, bábszínház, felolvasás várja a gyerekeket. A részletes program itt olvasható.

Szombaton délután 3 órakor a Nemzeti Táncszínházban a ZENE-BONA, SZANA-SZÉT programon vehetünk részt: a Honvéd Táncszínházzal előadott közös produkcióban a kortárs gyerekversköltők sorai elevenednek meg.

Ugyancsak szombaton rendezik meg a Legozoo-t a Pécsi Állatkertben. 10-17 óra között legózhatnak a gyerekek a játszóházban, egzotikus állatokat simogathatnak, a gondozók pedig látványetetéseket tartanak a látogatóknak.

A szülőknek ajánljuk a pénteken és szombaton látogatható XI. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást, melynek központi témája a közoktatás. Az érdeklődők részt vehetnek az előadássorozaton, melyen szó lesz a közoktatási törvény koncepciójáról, a 2009-es PISA jelentés értékeléséről, az Oktatási Hivatal jövőbeli szerepéről, a tehetséggondozásról, az esélyegyenlőségről, a pedagógusok jogairól, a természettudományos képzés jövőjéről is. Bővebb információ ezen az oldalon található.

 

Január 23-án, vasárnap délelőtt 10 órakor a rákosmentei Vigyázó Sándor Művelődési Házban a Hókirálynő meseszínház előadásában három klasszikus mesével várják a gyerekeket.

10.30-kor pedig a Misztrál együttes mutatja be az Álomkófic c. gyereklemezét a Budavári Művelődési Házban. Jegyek a koncert kezdése előtt a helyszínen válthatóak.

0 Tovább

Programajánló a hétre

Tegnap volt a megnyitója az Angyalok Erdejének a Felvonulási téren: január 6-áig 500 feldíszített karácsonyfában gyönyörködhetünk. Az Angyalok Erdeje karácsonyfáit 500 Magyarországon működő vállalkozás vásárolhatta meg, díszíthette fel. A favásárlás szimbolikus, a feltétele az volt, hogy pártfogásba kell venni egy nemes célt vagy ügyet (például egy alapítványt, kórházat, rászoruló közösséget, családot). A szervezők vízkeresztig ingyenes kulturális programokkal várják az érdeklődőket, a részletes rendezvénynaptár itt érhető el.

Pénteken indult, december 19-éig látogatható a Millenárison a Barbie&Lego 50 éve kiállítás. A kiállítás több európai nagyváros után most Budapestre is megérkezett, hatalmas Legóból épített városokat, járműveket nézhetünk meg, és végigkövethetjük, hogyan változtak 1959 óta a Barbie babák. A jegyárak elég borsosak, a részletekről itt lehet olvasni.

Mindenhol kifulladásig játsszák a Diótörőt (pl. a Nemzeti Táncszínházban, a Magyar Állami Operaházban, a Thália Színházban). A (gyerek)színházak műsorából olyan darabokat válogattunk, melyek nem karácsonyi klasszikusok.

A Budapest Bábszínházban a héten szerdától csütörtökig játsszák Lackfi János és Szemenyei János mesejátékát, a Csipkerózsát. Az 5 éves kortól ajánlott történetben távol egymástól, de egy időben születik egy kisfiú és egy kislány, kettejük élete később viszont összekapcsolódik.

December 8-án és 9-én a Kolibri Színház a Bekkenko, a grimaszdémon című japán mesejátékot játssza. A darab egy vak lány és egy mosolyt fakasztó démon szerelméről szól.

Csütörtökön délután 3 órakor a Bozsik Yvette Társulat gyerekelőadását, a Varázscirkuszt nézhetjük meg a Művészetek Palotájában. Este 6 órától pedig Varró Dániel és Szabó Borbála 6 éves kortól ajánlott mesejátékát, a Líra és Epikát a Budapest Bábszínházban – ahogyan azt a cím is sejteti, igazi bölcsész előadást láthatnak a gyerekek a műnemekről. December 11-én, szombaton az Örkény István Színházban A sötétben látó tündért viszik színpadra.

Szombaton Luca napi programokkal várja a gyerekeket a Millenáris, délután 6 órakor pedig a Center Színházban ad koncertet az Alma Együttes.

Még több ajánló összegyűjtve itt és a Kis Kaméleon programmagazinban.

0 Tovább

Adventi és hanukai programajánló

A következő hét gazdag lesz színvonalas programokban: advent első hete van, most kezdődik a nyolc napos hanuka, és persze az ünnepi rendezvényen kívül is akad bőven izgalmas kulturális esemény. Szinte nincs is nap érdekességek nélkül - a gazdag kínálatból válogattunk néhányat.

A Vörösmarty téren minden nap kézműves programokkal várják a gyerekeket, szombattól hétfőig délelőtt és délután is, keddtől péntekig pedig fél 3-tól. Hétfő délutánként elsősorban a sérült és a fogyatékkal élő gyerekeknek tartják a foglalkozásokat. A részletes programról itt lehet olvasni. A szentendrei adventi vásár is számos gyerek- és családi programot kínál az érdeklődőknek, ezekből itt szemezgethetünk.

December 2-án, szerdán délután 5 órakor nyílik Faltisz Alexandra kiállítása a Klebelsberg Kultúrkúriában, ahol a grafikusművész új könyvét, a Téli mesét is bemutatják. A tárlatot a Téli mese írója, Lázár Zsófia nyitja meg, Huzella Péter zenész közreműködésével. A kiállítás anyagát Faltisz Alexandra eddig megjelent gyerekkönyveinek, és a Téli mesének illusztrációból, egyéb grafikáiból válogatták.

2010-ben december 2-10. között ünneplik a hanukát. December 1-jén, szerdán délután 4 órakor a Pagony Könyvesbolt Hanukai Zsidongóra hívja a gyerekeket. Verő Bán Linda író, szerkesztő vezeti a foglalkozásokat, melyeken kiderül az is, hogyan kell meggyújtani a hanukai gyertyákat és a trendelivel még nem játszott gyerekek is megismerkedhetnek a klasszikus zsidó játékkal.

A hanukai rendezvények idején tartják a Merlin Színházban a Zsidó Gyerekszínházi Napokat, péntektől vasárnapig. A Judafest programsorozat keretében adott előadásokon két izraeli és két magyar zsidó színház műsorai várják az érdeklődőket. Az előadások célközönsége a 3-12 éves korú gyerekek és családjaik.

December 4-én, szombaton 15 órakor pedig az elmúlt időszak egyik legérdekesebbnek ígérkező könyvbemutatóját rendezi meg a Csodaceruza az Írók Boltjában, abból az apropóból, hogy a kiadó három új, kisgyerekeknek szóló mesekönyvsorozatot indít.
Menyhért Anna író, irodalomtörténész meseszerzőként is bemutatkozik A kis ló kalandjairól szóló sorozattal, melyet Balogh Andrea illusztrált. Rofusz Kinga idén debütált még csak gyerekkönyv-illusztrátorként, de máris rangos díjat tudhat magáénak: 2010-ben megválasztották az Év Illusztrátorának Schein Gábor Irijám és Jonibe című könyvéhez készített munkáiért. Rofusz Kinga most a legkisebbeket szólítja meg Samu-könyveivel. A harmadik párhuzamosan indított Csodaceruza-sorozatban pedig Paulovkin Boglárka Gurigájával ismerkedhetünk meg.

A rendhagyó hármas könyvbemutató további érdekessége, hogy a sorozatokat Kulcsár Szabó Ernő akadémikus, irodalomtörténész és Tamás Zsuzsa kritikus mutatják be. A bemutató után pedig a szerzőkkel beszélgetnek arról, milyen helyet foglal el a gyerekirodalom a kortárs magyar irodalomban, és hogy milyen képet alakít ki róla az irodalomtörténet-írás. A beszélgetést Sándor Csilla, a kiadó vezetője moderálja.

December 5-én, vasárnap a Petőfi Irodalmi Múzeum várja a családokat: immár nyolcadik alkalommal rendezik meg az Irodalmi gyerekkarácsony és könyvvásár gyerekeknek című rendezvényt. Kézműves foglalkozások, meseolvasás, betlehemes játék és tombola színesíti a programot, a gyerekkönyvkiadók pedig kedvezményes könyvvásárt tartanak.

A rendezvények mellett egy jótékonysági akcióra is felhívnánk a figyelmet: a Millenárison adventi játékgyűjtési akciót szerveznek. A felajánlásokból olyan gyerekek kapnak karácsonyi csomagot, akik megyei gyermekotthonokban vagy nevelőszülőknél élnek. Bár a kiírásban azt olvashatjuk, „hogyha sok felesleges játékod van otthon, és akad olyan is, amelyiknek semmi hasznát sem veszed, hozd el a Millenárisra!”, azért arra mindenképpen figyeljünk, hogy használható, jó állapotú játékokat adományozzunk. A gyűjtést és a felajánlások célba juttatását a Millenáris szervezi. A játékokat hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között, vasárnap 10 és 18 óra között veszik át a C épületben.

0 Tovább

Űrkutatásról gyerekeknek

Egy nagyon izgalmasnak ígérkező családi programot ajánlunk szombatra. A kispesti Wekerlei Gyermekház a magyar űrrepülés 30. évfordulójára és a világűr tiszteletére sci-fi programokkal várja az érdeklődő gyerekeket, felnőtteket.

A programok között lesz filmvetítés, kiállítás régi csillagászati térképekből, előadások az űrkutatásról, és bolygókészítés is. Az este főpontja pedig, hogy szakemberek segítségével távcsővel pásztázhatjuk az égboltot.

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek