Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kisvakondot fellövik az űrbe!

Amikor áprilisban utolsó útjára indul az Endevour űrsikló, a fedélzetén lesz egy feledhetetlen csehszlovák rajzfilmfigura, a Kisvakond is - jelentette kedden a The Wall Street Journal.

A Zdenek Miler rajzfilmanimátor által az 50-es években megálmodott kis vakond (csehül: Krtek) egy plüssbaba képében indul a kéthetes űrutazásra. Andrew Feustel viszi magával, akinek anyósa a dél-morvaországi Znojmo szülötte.

Kisvakond Vietnámtól Kubáig a kommunista országok gyerekeinek kedvence volt, de átfúrta magát a vasfüggöny alatt is, s a képernyőket Franciaországtól Japánig bejárva komoly keményvaluta-bevételt hozott Csehszlovákiának. Krtek Feustel csekély személyes poggyászának része lesz. "Azért választottam Kisvakondot, mert a figura a gyerekek és a felnőttek képzeletét is megragadja. Krtek a csehek több nemzedékének szerzett örömet" - mondta az asztronauta.

"Azt reméljük hogy Kisvakond kalandja ösztönözni fogja az ifjabb generációkat, akik rájönnek majd, hogy az álmaik elérhetők."

0 Tovább

Fizikáról, kémiáról, biológiáról játékosan

Az angolszász múzeumok, intézmények honlapjait érdemes böngészni, mert remek a tanulást, a megismerést segítő, gyerekeknek szóló ingyenes programokra bukkanhatunk. Korábban már bemutattuk az MP For A Week-et, a brit Parlament szerepjátékát. Most a londoni Sience Museum online játékait ajánljuk, melyek segítenek megérteni a fizika, a kémia és a biológia törvényeit. A programok felhívják a gyerekek figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, a megújuló és a meg nem újuló energiahordozók különbségére és hasznosítására.

Az Energy flows például egyszerűen vezeti le, hogyan lesz a szél energiájából meleg a lakásban, vagy hogyan szólal meg a zenelejátszó a napenergia felhasználásával. A Hungry mice pedig a primer energiahordozók két nagy csoportját gyakoroltatja be: a fekete egérnek ki kell kerülnie a megújulókat, és meg kell ennie a meg nem újuló, tehát környezetszennyező forrásokat.

A Thingdom pedig a Mendel-szabályokat mutatja be színes lényeken keresztül. A feladat, hogy a megadott utasítás alapján hozzunk létre utódokat: lényünk domináns és recesszív tulajdonságai alapján olyan társat kell keresnünk, akinek a génállományával való keresztezés után létrejön a játékban elvárt forma, szín vagy méret.

A Thingdom szintén egyszerűen és világosan segít megérteni, mik is azok a sejtek, kromoszómák, gének. A játék az utódnemzés három elnagyolt lépcsőjét mutatja meg. Először gondoznunk kell a lényünket, hogy egészséges és boldog legyen a sikeres reprodukcióhoz. Ezután választhatunk párt: meg kell találnunk azt a lényt, aki olyan tulajdonságokat hordoz, amire a feladat teljesítéséhez szükségünk van (például piros színű lényünk zöld utódokat szeretne).

Ha megtaláltuk az ideális párt, és az ügyességi pályát megnyerve sikerül meggyőznünk, hogy ő is a mi lényünket akarja, megszületnek az utódok. Közülük is azt kell kiválasztanunk, aki recesszív és domináns tulajdonságai alapján megfelel a kitűzött célnak. Ezután jöhet a következő feladat teljesítése - immár az utóddal.

A játék az általános és középiskolásoknak is hasznos segítség lehet az öröklődés megértéséhez. Az egyszerű szóhasználat és a biológia nemzetközi szakszókincse miatt a Thingdomot kezdő angolosoknak is ajánljuk.

0 Tovább

Grammy-esélyes alternatív rock a természettudományokról, gyerekeknek

Egy hónap múlva, február 13-án tartják Los Angelesben az 53. Grammy-gálát, ahol többek között a legjobb gyermekeknek szóló zenei album díját is átadják. Ahogy minden kategóriában, itt is öt jelölt verseng egymással - őket fogjuk egyenként bemutatni a következő hetekben.

A legjobb gyermekeknek szóló zenei album címére jelölték a They Might Be Giants nevű együttes Here Comes Science című albumát, melyet a Disney adott ki. Az 1982-ben alakult együttes eredetileg alternatív rockot játszott, majd a 2000-es évek elejétől kezdtek el gyerekeknek szóló edutainment (oktató-szórakoztató) albumokat is készíteni. A 2005-ben megjelent Here Come the ABCs a legfiatalabbakat célozta és a betűtanulásról, az ábécéről szólt, a 2008-as folytatás, a Here Come the 123s pedig a számtanulásról. Mindkét album óriási sikernek bizonyult, szépen teljesítettek az eladási listákon és a kritikusoktól is számos díjat kaptak, a Here Come the 123s megnyerte 2009-ben a Grammy-díjat is.

Éppen ezért némi hátránnyal indul idén kategóriájában a Here Comes Science, mégis esélyes. Egy "tudomány-népszerűsítő" gyereklemez az ábécé- és számtanuláshoz képest mind a témája, mind a megcélzott (idősebb és szélesebb) közönsége miatt több lehetőséget tartogat (zenéjében, szövegében, humorában), ezeket a lehetőségeket pedig az alkotók maximálisan ki is használták. A Here Comes Science dalai kedvesek, aranyosak, fülbemászóak, de mégis "trendi", rockos hangzásúak, nem gügyögnek és nem giccsesek, még a tinédzserek sem érezhetik cikinek. A dalok a sejtek működésétől a periódusos rendszer elemein át a csillagászatig szinte minden, az iskolás korosztály számára fontos biológiai, fizikai és kémiai témát feldolgoznak. A szövegek vidámak, egyszerűek, könnyen érthetőek, és valószínűleg tényleg sokat segítenek a tanulásban, hiszen a sokszor utált fizikát vagy kémiát is közel hozzák a gyerekekhez, akik a dalszövegekkel együtt tudományos ismereteket jegyezhetnek így meg, bármiféle erőfeszítés nélkül.

A lemez végén mégis szomorúságot fogunk érezni, és fel fogjuk tenni magunknak a kérdést: mikor lesz ilyen végre magyarul is, magyar gyerekeknek?

A Youtube-on a They Might Be Giants csatornáján a lemez összes dala fent van, a következő válogatás a személyes kedvenceket tartalmazza.

 

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek