Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szigorú iskola és családi fegyelem – változások 2012-től

Röviden összeszedtük, milyen a mindennapokban is érezhető változásokkal jár a gyerekek szempontjából a január 1-jén életbe lépett köznevelési törvény és a családok védelméről szóló törvény.

1 Tovább

Zseniális: macskát formázó óvoda

Egy nem éppen mindennapi óvoda épült a német-francia barátság szimbólumaként a Baden-Württemberg és Elzász határán található német faluban, Wolfartsweierben.

0 Tovább

GPS-nyomkövetés: sérti a gyerekek személyiségi jogait?

Néhány svédországi óvoda GPS-alapú és más elektronikus nyomkövető eszközöket kezdett el alkalmazni, hogy a kirándulások alatt pontosan meghatározhassák, melyik gyerek merre jár - adta hírül az MTI.

Svéd óvodások indulnak sétára Stockholmban
(AP Photo/Scanpix Sweden, Hasse Holmberg)

2 Tovább

3 éves kortól kötelező az óvoda: kérdések és problémák

Elkészült a közoktatási törvény végleges koncepciója, melyből kiderül, hogy a gyerekeknek 3 éves koruktól kötelező az óvoda legalább napi 4 órában délelőttönként, és hogy 7 éves korában mindenkinek meg kell kezdenie az iskolát. Nulladik évfolyamot a korábbi tervektől eltérően végül nem indítanak az általános iskolákban a leszakadó gyerekek felzárkóztatására, viszont fejlettségi szint szerint három különböző osztálytípusba sorolják majd a 7 éveseket. Eldőlt az is, hogy 16 éves korukig lesznek tankötelesek a magyar gyerekek.

A most hatályos közoktatási törvény alapján 5 éves kortól kötelező iskola-előkészítő foglalkozáson részt vennie a gyerekeknek. Ezt rendszerint az óvodában kapják meg, de a még érvényes Alkotmány alapján a szülő döntése, hogy milyen módon biztosítja ezt a gyerekének: akár járathatja családi napközibe is, de mellette biztosítania kell a megfelelő előkészítést. Az óvoda megkerülését a szülő a jegyzőnél kérvényezheti egy igazolással, melyet az óvodavezető vagy a nevelési tanácsadó állít ki arról, hogy a gyerekének a nem óvodai ellátást javasolják. Általában a sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekek szülei veszik igénybe ezt a lehetőséget, de indoklásként elfogadják azt is, ha a gyerek nem bírja a nagyobb közösséget. Az igazolás alapján a jegyző felmentést ad, és innentől a szülő kötelessége, hogy gyereke megkapja a szükséges iskola-előkészítést. Egy év elteltével a gyereknek iskolaérettségi vizsgálatra kell mennie a nevelési tanácsadóba, és ha megfelelően érettnek találják, mehet iskolába. Ez tehát a jelenleg érvényben lévő szabályozás.

0 Tovább

Mit olvasnak a gyerekeknek az oviban?

A mai lelkiismeretes szülők általában igyekeznek ellátni gyermekeiket a bőséges gyerekirodalmi termés javával. De mi történik az óvodákban? Mit várjunk, milyen irodalmi élménnyel gazdagodnak gyerekeink az óvodában töltött órák alatt? Öt oviban jártunk, hogy kiderítsük.

2 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek