Néhány svédországi óvoda GPS-alapú és más elektronikus nyomkövető eszközöket kezdett el alkalmazni, hogy a kirándulások alatt pontosan meghatározhassák, melyik gyerek merre jár - adta hírül az MTI.

Svéd óvodások indulnak sétára Stockholmban
(AP Photo/Scanpix Sweden, Hasse Holmberg)

A svéd önkormányzati óvodai rendszer jelentősen eltér a magyartól: a napközis intézmények 1 és 5 éves kor között fogadják a gyerekeket (vagyis nincs külön bölcsőde). Monica Blank-Hedqvist, a Borlange városában működő egyik óvoda vezetője „kiválónak” nevezte a nyomkövető rendszert. Elmondta, hogy munkatársai az erdei séták alkalmával használják ezeket az eszközöket: amikor három pedagógus vigyáz húsz gyerekre, nem jön rosszul, ha egy készülék rögtön jelzi, hogy valaki levált a csoportról. A gyerekek jeladóval felszerelt mellényt viselnek, a kísérők pedig követhetik őket készülékük képernyőjén, így jóformán esélytelen, hogy egy gyerek hátramaradjon. A nyomkövetés támogatói azt hangsúlyozzák, ez a megoldás a gyerekek biztonságát növeli. A kritikák ellenére pedig nem helyettesíti, hanem csak segíti az óvónők munkáját. 

A szülők és a svéd újságok, blogok egy része ugyanis aggódik amiatt, hogy a technológiát arra is felhasználhatják az intézmények, hogy a személyzetet helyettesítsék. Van, aki azt kifogásolja, hogy a GPS-nyomkövetés miatt már igen korán természetessé válhat a gyerekek számára a technikai kontroll, az állandó megfigyelés, és ez káros hatással lehet a jövőben. De felvetődött az is, hogy a GPS-jeladók gyerekekre szerelése nem sérti-e személyiségi jogaikat. A gyártója szerint a nyomkövető eszköz személyes információkat nem tárol, és csak a tesztidőszaka alatt svéd magánóvodák tucatjai rendeltek már belőle. 

A svéd adatvédelmi hatóság illetékese, Erik Janzon úgy nyilatkozott: lehet, hogy megvizsgálják az ügyet. Janzon szerint lehetséges, hogy valóban sérti a személyiségi jogokat, azonban ez attól függ, milyen adatokat kell betáplálni az eszközbe ahhoz, hogy használni lehessen, és hogy milyen célokra használják ezeket az adatokat, hogy visszaélnek-e azokkal.

 

Kövess minket Facebookon is!