Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rejtélyes mesék agytornához

Az írást köszönjük Mózes Krisztiánnak!

Olyan könyvet akartam írni, amilyet gyerekként szerettem volna olvasni - mondja a gyerekeknek csavaros történeteket, furfangos meséket író Uroš Petrović. De ki is Uroš Petrović? Író, illusztrátor, formatervező, fotós, a szerb Mensa, a magas intelligenciájú embereket tömörítő egyesület elnöke immáron négy éve. Az ő személye és szakértelme a garancia arra, hogy színvonalas, az agyat átmozgató feladványokat, rejtélyeket találunk majd a logikai feladványokat tartalmazó könyveiben, a magyarul nemrég megjelent A rejtelmes Ginkó utcában és a Tördafejed-mesékben.

0 Tovább

Create: oldd meg, építsd, színezd!

Viszonylag kevés az olyan Mac- és PC-játék, mellyel egy nagy kiadó a kisebb gyerekeket célozza meg. Az EA Gamesnél most megjelent Create viszont egy ilyen játék: színes, békés, a kreativitásunkat és a logikánkat is fejleszti.

A világ egyik legnagyobb kiadója, az EA márkanév jól ismert a vásárlóknak, a Sony Little Big Planetjára talán túlságosan is hasonlító Create azonban meglehetősen alulteljesít - főleg, ha valaki ismeri a konkurenciától említett korábbi játékot. Kevés lehetőség van a grafikai beállításra: a felbontáson túl semmit nem állíthatunk, ami alapvetően nem lenne gond, ha az élsimítás magasabb fokú lenne. A ma kapható játékok mellett kifejezetten zavaróak lehetnek a töredezett körvonalak. Persze nem szabad elfelejteni, hogy egy elsősorban gyerekeknek készült játék esetében ritkábban fordul elő, hogy olyan gépen játszanak majd vele, amiben profi videókártya van. A játék mentségére fel lehet hozni azt is, hogy hamarosan konzolon is megjelenik, lehet, hogy a grafikát inkább arra optimalizálták. Mindenesetre a recés vonalakért a Create vidám színekkel és sokféle textúrával igyekszik kárpótolni játékosát.

A Create doboza szerint a játék 3 éves kortól ajánlott. Ha viszont nem akarunk a gyerek önbecsülésébe belegázolni, akkor 7 éves kor alatt nem engedjük, hogy kipróbálja - egyébként sem biztos, hogy három évesen már számítógépre kellene szoktatni a gyereket... A Create lényege, hogy különböző akadályokon vigyünk át tárgyakat, jutassunk át kész vagy magunk által felépített járműveket a célba. Ebben különböző eszközök segítenek (például lufik, rakéták, kerekek, építési elemek, szélmalmok), melyeket egy-egy pálya teljesítése után szerez meg a játékos, hogy aztán kedve szerint használhasson fel belőlük. Ahhoz azonban, hogy elkezdhessünk játszani, abszolválni kell a hosszú bevezetőt (alapvető információkkal), és aztán egy szintén nem túl rövid oktatójátékot is, hogy a kicsit bonyolult menürendszerben is eligazodjunk. A játék további részeiben is nagyon sok a szöveges instrukció, ezért az olvasni még nem tudó gyerekek családjának érdemes lélekben felkészülni arra, hogy szórakozás előtt jelentős időt kell a tanulásra fordítani.

0 Tovább

Szökj meg Cartagenából!

Egy újabb társasjátékot mutatunk be, melyben a Zoolorettótól eltérően nagyobb szerep jut a szerencsének, ugyanakkor a kiszámíthatatlanság gyors helyzetfelismerő-képességet és taktikus gondolkodást igényel. Az állatkerti építkezés helyett most egy darabka történelem élhető újra: hogy hogyan sikerülhetett egy csapat kalóznak 1672-ben megszöknie a bevehetetlennek és biztosnak gondolt, híres erődből.

A Cartagena 2001-ben nyerte el a német kritikusoktól Az év játéka címet, és a sikere azóta is töretlen, bár a játék itthon talán kevésbé ismert. A Cartagena egyik nagy előnye, hogy olcsó - legalábbis a társasjátékok áraihoz mérten. Már 3500 Ft-ért hozzájuthatunk egyes játékboltokban. Az alacsony árú termékekkel - és különösen igaz ez a társasokra - mindig érdemes óvatosnak lenni, a Cartagena azonban minden szempontból jó választás lehet akkor, amikor családi játékot keresünk. Az egyik ilyen ok a játékosok száma: kettő-öt személy játszhatja, így lehetőség van az egész család vagy csak a testvérek bevonására is.

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek