Az írást köszönjük Mózes Krisztiánnak!

Olyan könyvet akartam írni, amilyet gyerekként szerettem volna olvasni – mondja a gyerekeknek csavaros történeteket, furfangos meséket író Uroš Petrović. De ki is Uroš Petrović? Író, illusztrátor, formatervező, fotós, a szerb Mensa, a magas intelligenciájú embereket tömörítő egyesület elnöke immáron négy éve. Az ő személye és szakértelme a garancia arra, hogy színvonalas, az agyat átmozgató feladványokat, rejtélyeket találunk majd a logikai feladványokat tartalmazó könyveiben, a magyarul nemrég megjelent A rejtelmes Ginkó utcában és a Tördafejed-mesékben.

Petrović tagja volt annak a bizottságnak, amely Szerbiában kidolgozták a tehetséges gyerekek számára készített és az óvodás kori fejlesztésre nagy hangsúlyt fektető NTC tanulási módszert – amellyel nagy százalékban csökken a későbbi tanulászavarok, többek közt a diszlexia előfordulása –, s könyvei is részei ennek a módszernek. Petrović könyveit már több mint tíz nyelvre fordították le, s otthonában pár év alatt tíz kiadást értek meg művei. Bariban, Olaszországban a könyvfesztivál díszvendége volt, hat országban pedig – köztük Norvégiában is – a minisztérium a könyveket oktatási segédanyagként akkreditálta, s elismerte az NTC módszert.

A szerzőtől az első kiadvány, a Szmárt Márta kalandjait bemutató A rejtelmes Ginkó utca című könyvecske idén jelent meg magyarul. Ezt elsősorban a kisebbeknek, a 8-10 éves korosztálynak lehet ajánlani, míg a hetekben megjelent Tördafejed-mesék első kötete már inkább a 10-12 évesek műfaja. Mindkettő központi eleme a rejtély, a megoldásra váró feladat, amelyet egy történet keretében ismerünk meg. A mesében az olvasó gyerek könnyen azonosulhat a főhősökkel, akik szintén korabeliek – a mellékszereplők közül persze nem hiányozhatnak a bölcs és rejtélyes öregek, akik titokzatos világokba kalauzolják az olvasót. Az ilyen kalandok során új ismeretekre lehet szert tenni növényekről, állatokról, de más tanácsokat is megfogadhatunk: nem mindig ott rejtezik a talány kulcsa, ahol azt elsőre gondolnánk. A rejtelmes Ginkó utcában találkozhatunk például ezzel a feladvánnyal: anyanyelvünk mely szavai azok, amelyekből két betűt elvéve huszonötször, harminchatszor többet jelentenek? A Tördafejed-mesék között már van olyan feladat, amelynél jól jön, ha tudunk a csigák neméről, vagy arról, hogy a méhekkel mi történik, ha belénk döfik fullánkjukat, de itt is vannak tisztán logikai feladványok. Például egy öt ginkólevelet érő (ez a nehézség mérőszáma, ahol 1 a könnyűt, 6 az ijesztően nehezet jelenti) feladat így hangzik: „hogy segíthetsz kijutni egy kis pacsirtafiókának, aki felülről beesett egy hasadékba a tengerparton, de nem tud kimászni, s a kezedet épp nem tudod bedugni a lyukon, hogy kiemeld?”

A könyvek végén mindkét esetben ott vannak a megoldások, de a kisebbeknek szóló A rejtelmes Ginkó utca kiadványban a megoldások előtt minden feladathoz egy rávezető, segítő pár sor is tartozik, a megoldások pedig csak egy tükör segítségével olvashatók el. A Tördafejed-mesék köteteiben más leleményt találunk, itt ugyanis minden megoldás után egy jó tanács, egy tanulság van összefoglalva. A könyvek nem csak a szöveg, hanem az illusztrációk miatt is értékesek: Petrović az illusztrátorral, Ilija Melentijević-tyel egy hétig járta az erdőket, hogy tökéletes benyomást szerezzenek a történet színhelyeiről, hangulatáról. Az alaposság tehát minden részletre kiterjed.

A könyvekkel a gyerekek egyedül is boldogulnak, de a szülővel vagy a nagyobb testvérrel való együttgondolkodás mindig több eredménnyel jár, mint a magányos próbálkozás. Ráadásul utóbbinak előnye az is, hogy ily módon lehet rávezetni, segítséget adni a megoldáshoz azoknak, akik még nem jöttek rá. Ezek lehetnek a szülők, de ugyanígy lehetnek a kortársak is – ahogy ezt a Tördafejed-mesék bevezetőjében a szerző is írja. A szülők pedig számíthatnak az állandó kérdésözönre. A feladványok segítségével a gyerekek érdeklődése új témakörök, tudományterületek felé is fordulhat.

A Petrović-könyvek a maguk műfajában egyedülállóak, s ezt mutatják a több országban meredeken emelkedő eladási statisztikák is. Annak pedig, hogy a hazai kiadás sem marad el az eredeti mögött, a gördülékeny fordítás és a hazai Mensa egyesülettel készített lektorálás a záloga. Ezek a logikai foglalkoztató könyvek hazánkban sem sok versenytársra lelnek, hiszen bár vannak gyermekek számára készült gondolkodtató kiadványok, fejtörős könyvek, Petrović feladványai sokrétű tudást és csavaros észjárást követelnek.

Uroš Petrović: A rejtelmes Ginkó utca, TIMP Kiadó, Budapest, 2011, 80 oldal, 1500 Ft
Uroš Petrović: Tördafejed-mesék. Első könyv, TIMP Kiadó, Budapest, 2011, 80 oldal, 1500 Ft

Kövess minket Facebookon is!