Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Versenyképes közszolgálati gyerekcsatorna?

Valószínűleg már sokan értesültek róla, hogy az m2-ből gyerekcsatorna, a 3-17 évesek csatornája lesz, mely reggeltől estig gyerek- és ifjúsági műsorokat fog sugározni. A csatorna intendánsa a köztévé egyik legismertebb arca, Süveges Gergő lett, így az ő feladata átszervezni a közszolgálati csatornát.

A tervek szerint ősztől már gyerekcsatornaként működő m2 célja az lenne, hogy felélessze a hazai gyermek- és ifjúsági műsorgyártást, nem mellékesen pedig "minőségi riválisként" felvenni a versenyt a többi, már futó tematikus csatornával.

A kezdeményezés alapvetően rokonszenves, és kíváncsian várjuk, milyen is lesz a "minőségi rivális" kínálata - nyilván a sok klasszikus magyar rajzfilmen, filmen, sorozaton túl. A legizgalmasabb kérdés mégis az, hogy egy közszolgálati csatorna vajon tényleg fel tudja-e venni a versenyt a tematikus kereskedelmi adókkal, hogy mennyiben marad minőségi, és mennyire akar valóban nézett, tehát veszélyes rivális lenni. A feladat ugyanis nem könnyű, és sok múlik azon is, hogyan és mit tud kezdeni az m2 a rendelkezésre álló hatalmas archívummal, és milyen egyéb tartalommal egészíti ki azt.

A kérdések egy részére talán még ősz előtt is választ kaphatunk, Süveges Gergő ugyanis egy blogban is beszámol az m2 átalakításáról: http://m2intendans.blog.hu/

Írjátok meg kommentben, ti milyen műsorokat látnátok szívesen az m2 gyerekcsatornán!

Kép: Béres Attila, Heti Válasz

0 Tovább

Megható filmek hétvégére

Ezen a hétvégén egészen erős a televíziók gyerekműsor-kínálata, különösen a megható filmek vonalán.

Szombaton délután 15.35-kor a film+-on a Mr. Magorium meseboltját adják. A kellemes matinéban Dustin Hoffmann (Mr. Magorium), Natalie Portman (Molly Mahoney) játsszák a főszerepet.

15.50-kor a Viasat3-on a Szépség és a szörnyeteg filmváltozatát nézhetjük: az 1987-es feldolgozás kevésbé rózsaszín, mint a Disney-változat, de legalább olyan szórakoztató, megható felnőttnek, gyereknek egyaránt. A szörnyeteget John Savage játssza, aki többek között a Hairből (Claude szerepe) lehet ismerős. 19.35-kor a Duna Televízió a 2005-ös Lassie-t sugározza.

Vasárnap reggel 9.40-kor a Booky és az álruhás Télapó című kanadai családi film fut az m2-ön. A film korhatáros, de 12 év alatti gyerekek is nézhetik. A filmben a családfő elveszíti állását éppen karácsony előtt, és úgy tűnik, el kell hagyniuk az otthonukat.

A Minimaxon 16.55-kor a Franklin csodás karácsonya kezdődik: a Franklin-sorozatból ismert kedves szereplők (Franklin, a teknős, Medve, Hód és családjaik) most karácsonyi kalamajkába keverednek. Ha valaki nem ismeri a sorozatot, annak is élvezetes a film.

Este 19.05-kor a Disney Channel az egyik legnépszerűbb klasszikusát, az 1992-es Aladdint vetíti.

0 Tovább

Hétvégi műsorajánló gyerekeknek

Ismét összegyűjtöttük azokat a hétvégi gyerekműsorokat, melyeket a nagy kereskedelmi tévék és az m1 matinéján túl érdemes lehet megnézni.


A magyar adók által valamiért igencsak kedvelt csehszlovák családi filmek ezen a hétvégén is képviseltetik magukat, mégpedig a Filmmúzeumon, szombaton 9 órától: a Polipok a második emeletről című film gyerekfőszereplői különös anyagból gyúrnak egy-egy polipot, melyek életre kelnek. A retro kedvelői délután is találhatnak a csatornán jó filmet, mégpedig a Fábri Zoltán által rendezett 1969-es A Pál utcai fiúkat, 17:35-től.

Akik inkább a tanulást és az ismeretterjesztő műsorokat választanák, azoknak a Spektrumon szombaton 11 órától a Sorsfordító állatok című három részes dokumentum filmsorozat első részét ajánljuk, melyben az emberiség történetében és fejlődésében kiemelten fontos szerepet játszó állatokról lesz szó.


A vasárnap korán kelő gyerekeknek érdemes a DUNA Televíziót bekapcsolni, ahol 7.30-tól a klasszikus belga képregényből készült Tintin kalandjait adják, melyet 8.50-től a Csavargó kutya című családi film követ (beagle-tulajdonosoknak különösen ajánlott). Vasárnap délutánra is marad még családi film: a műfajban az egykori csehszlovákokhoz hasonlóan nagy hagyományokkal rendelkező új-zélandiaktól a A kincses sziget gyermekei 1.: Az ütközet c. filmet adja a film+2.

0 Tovább

Hétvége klasszikusokkal

A második adventi hétvégén is jórészt Mikulás- és karácsonytémájú filmeket nézhetünk. Viszont több olyan nagy klasszikust, kultikussá lett animációt is adnak most, melyeket érdemes lehet (újra) megnézni. Ebből a hétvégi műsorkínálatból válogattunk.

Szombaton 10.30-kor a Spektrumon láthatunk egy lebilincselő természetfilmet: a Kardszárnyú remények első két részét egymás után tűzte műsorára a csatorna. A dokumentumfilmben egy borjú orka sorsát követhetjük nyomon, aki elszakadt a családjától. A film megrázó, nagyobb gyerekekkel érdemes megnézni.

Délután, 15.10-kor a Universal Channel a Karácsonyi ének 1999-es filmváltozatát adja, melyben Patrick Stewart játssza a zsémbes Scrooge-ot. A film+2 szokásához híven most hétvégén sem mellőzi a belga-francia animációkat: este 6 órakor az Asterix és Kleopátrán szórakozhatunk.

Vasárnap reggel fél 9-kor a Duna Televízión egy holland családi film fut, a Hová lett a Mikulás lova? A filmben egy kínai kislánynak kell beilleszkednie a holland közösségbe, ebben segít neki a Mikulás. A film+ ismét egy Hayao Miyazaki animációt ajánl vasárnap délutánra: 13.35-kor a Nauszika – A szél harcosait vetíti 1984-ből. Sok rajongó szerint ez a japán rendező legjobb animációja, 12 éves kor alatt viszont nem ajánljuk. 15.10-kor a Universal Channelen a Mikulásné kerestetik című romantikus családi filmet adják, melyben a Mikulás fiának és egy özvegynek a kalandjait követhetjük végig. A Viasat3-on 18.05-kor kezdődik a látványos Jumanji Robin Williams-szel és Kirsten Dunsttal. 19.05-kor a Disney Channel az első és máig az egyik legnépszerűbb klasszikusát, az 1937-es Hófehérkét adja. 8 órakor pedig a TV2-n kezdődik a kissé bugyuta, de helyenként azért szórakoztató Madagaszkár 2.

0 Tovább

Mit nézzünk az első adventi hétvégén?

Végre leesett az első hó, és ráadásként még az advent is elkezdődik. Az első adventi vasárnap műsorkínálata pedig egészen izgalmas: az animáció újabb klasszikusai közül is válogathatunk.

A szombat nem igazán erős gyerekműsorokban, a szokásos rajzfilmsorozatokon kívül talán a Filmmúzeumon fél 1-kor kezdődő Az őrülten szomorú hercegnő című, 1968-as csehszlovák mesefilmet ajánlanánk. A sztori kedves és humoros: a herceg lázad az apja házassági tervei ellen, és úgy dönt, álruhában megnézi magának a kiszemelt hercegnőt. A forgatókönyvet innen már talán mindenki sejtheti, de a film igazi békebeli hangulata jól passzol a hóhoz.

A vasárnap már ígéretesebb. Reggel 7.55-kor érdemes a Duna Televízióra kapcsolni, ahol a népszerű belga Tintin-képregényből készült animációs sorozat első részét, a Tintin és a cápató rejtéyét sugározzák. (A második részt két hét múlva adja a csatorna.) az RTL Klubon fél 9-kor kezdődik Stevenson A kincses sziget című regényének Disney-változata, a A kincses bolygó, melyben Jim Hawkins űrvitorláson keresi az űrkalózok kincsét.

Részlet a Kincses bolgyóból

11.15-kor egy érdekes magyar ismeretterjesztő sorozatba kapcsolódhatunk be a Dunán: a Kalando-ZOO a Kifutók mögött a budapesti állatkert dolgos hétköznapjait mutatja meg a nézőknek. Nagyobbaknak, kamaszoknak ajánljuk inkább, de korhatárra tekintet nélkül is nézhető a Film+-on délben kezdődő Csodaországban című filmdráma. A főszereplő kislány nehezen találja a helyét otthon és az iskolában, egyedül a drámaórákon szabadul fel és érzi jól magát. Az életének meghatározó állomása lesz az, amikor megkapja a Lewis Caroll-klasszikusban Alice szerepét. Ugyancsak itt kezdődik 13.55-kor a híres japán rendező, Hayao Miyazaki 1986-os animációs filmje, a Laputa – Az égi palota. A film az egész családnak izgalmas lehet, és azoknak is érdemes megnézniük, akik annyira nem rajonganak a japán animációkért. Bár a Laputa sem korhatárhoz kötött, 12 év alatt azért érdemes együtt nézni a gyerekekkel, mert sok fontos, nehezen megérthető probléma vetődik fel benne. A Viasat3 pedig 15.25-kor vetíti a könnyed szórakozást biztosító Stuart Little kisegér vígjátékot.

Részlet a Laputa - Az égi palota filmből

0 Tovább

Mit nézzünk a hétvégén?

Úgy látszik, vége lett a kirándulóidőnek, és visszatért a ködös, nyálkás hétvége. Családi punnyadásra ajánljuk a következő tévéműsorokat.

Szombaton délben érdemes lehet bekapcsolni a Film+ csatornát, ahol a Fedőneve: Pipő című amerikai-német animációs film kezdődik. A Fedőneve: Pipő Meseországban játszódik, ahol a nagy varázsló szabadságot vesz ki, és két segédjére bízza a Jó és a Rossz egyensúlyának megtartását. Természetesen a segédek elkövetnek egy hatalmas hibát, és felborul az egyensúly. Hamupipőke – az ő fedőneve Pipő – és barátai pedig megpróbálják visszaállítani Meseország békéjét. Bár a sztori talán suta, az animációs film alapvetően egészen szórakoztató, aki nem látta, érdemes belenéznie. Este 6 órakor pedig a Film+2 egy újabb Lucky Luke-ot vetít. A laza cowboy ezúttal a telepesek egyik nagyvárosában veszi fel a harcot a Dalton-fivérekkel. Este pedig elsősorban a tizenéves lányok örülhetnek: a Dunán 19.25-kor Jane Austen regényének, a Mansfield Parknak a 2007-es brit feldolgozását nézhetik.

Vasárnap 9 órakor a Fimmúzeumon Andersen híres meséjének, A kis hableánynak adják egyik mesefimváltozatát. A csehszlovák feldolgozás 1976-os, érdemes megnézni, mert sajátos és érdekes megoldásokkal eleveníti meg az ismert történetet. 10.25-kor egy német családi film, a Koala a konyhában kezdődik az m2 csatornán. A német séf életében feltűnik egy ausztrál kisfiú, aki azt állítja, az ő fia, és magával hozta koaláját is. Ha valaki szereti a német rendezéseket (és azok humorát), akkor szórakoztató másfél órája lesz. 5 órakor pedig az m2 újra elkezdi az Abigélt - ha valakinek esetleg még kimaradt volna, és éppen tévét nézne, feltétlenül kapcsoljon! Este hatkor a műsorkínálata alapján a belga-francia animációkért különösen rajongó fim+2 Az Asterix, a gallt vetíti. Az RTL Klub 7 órakor kezdi a Harry Potter és a Főnix rendje című ötödik Potter-filmet. Ha valaki úgy indulna neki, hogy nem olvasta a könyvet vagy még nem látta a filmet, és csak szórakoztató mozit vár: a feldolgozás 12-es karikát kapott, de vannak részei, amik akár 16-osak is lehetnének.

0 Tovább

Hétvégi műsorajánló (november 6-7.)

Minden pénteken hétvégi műsorajánlót állítunk össze a tévéprogramokból. A már futó sorozatokat, matinékat nem soroljuk fel, inkább az érdekesnek látszó filmekből, új sorozatokból válogatunk. Olyan műsorokat igyekeztünk összegyűjteni, melyek elsősorban 6-8 éves kortól egészen a kamaszkorig szórakoztatóak lehetnek. Mindenesetre belinkeltük a filmek magyar és angol nyelvű adatlapjait, ahol bővebben is lehet olvasni róluk.

Természetesen, mint minden lista, ez sem lehet teljes, ha valami kimaradt volna, a kommentekben szabadon kiegészíthető, folytatható az ajánló.

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek