A hagyományos apaszerep összeomlása miatt a 10 éves gyerekek a bandakultúra felé fordulnak – állítja a brit konzervatív politikus, Iain Duncan Smith munka- és nyugdíjügyi miniszter. A 10-19 éves britek 6%-a, azaz kb. 450 ezren tagjai valamilyen bandának. Csak Londonban száz-kétszáz banda működik, és azokon a területeken, ahol egy banda uralkodik, szinte lehetetlen javítani az emberek életminőségén. A probléma pedig egyre mélyül: a tagok egyre fiatalabbak, előfordul, hogy alig 10 évesek csatlakoznak hozzájuk.

A miniszter szerint az apák teljesen hiányoznak ezeknek a gyerekeknek az életéből, és így tulajdonképpen a bandák veszik át az apaszerepet. A csatlakozó gyerekek életében a bandák egyfajta szerkezetet, rendet jelentenek, a valahová tartozás érzését nyújtják számukra, és perverz módon valamiféle értelmet adnak az életüknek. Meg persze a bűncselekmények bevételi forrást is jelentenek. A legfrissebb statisztikák szerint Manchester és Liverpool környékén a lövöldözések 60%-a bandákhoz köthető, és 75%-kal növekedett a súlyos szúrt sebek aránya a tizenévesek körében. 

Az apai tekintély hiánya mellett egy másik nehézséggel is számolni kell a bandákhoz csatlakozó gyerekek esetében. Az anyák ugyanis általában alulképzettek, korán – gyakran tizenéves korukban – váltak szülővé. Ha párkapcsolatban élnek, gyakori az erőszak, a bántalmazás. „Ezt a képet láthatjuk ebben a világban – az értékrend itt teljesen összeomlott” – fogalmaz Iain Duncan Smith a Daily Mailnek adott interjújában

A brit kormány ezért amerikai mintára bevezetné a „sokkterápiát”, hogy visszafordítsa a bandakultúra továbbterjedését. A „sokkterápia” hatására az Egyesült Államok egyes városaiban 60%-kal csökkent azoknak a haláleseteknek a száma, melyek bandatámadásokkal hozhatók összefüggésbe. A módszer lényege, hogy olyan bandatagokat állítanak bíróság elé, akik még nem követtek el bűncselekményeket. A tárgyalóteremben egy bíró figyelmezteti őket az esetleges kiróható büntetésekre. Továbbá egykori rabok mesélnek nekik a bandákban szerzett tapasztalataikról. Ezen kívül a behívott gyerekeknek azok a családok is beszélnek a szenvedéseikről, melyeknek egy tagja már áldozatul esett korábban valamilyen bandatámadásnak. Hogy a kép teljesebb legyen, az orvosok még lőtt és szúrt, halálos sebekről készített felvételeket is mutatnak a fiatal bandatagoknak. A választott életmóddal való sokkoló szembesítéssel azt akarják elérni, hogy a gyerekek még időben elforduljanak a bandáktól.

Kép: dailymail.co.uk

Kövess minket Facebookon is!