Egy kisgyerekes apuka mondta nekem egyszer, hogy nincs unalmasabb és monotonabb dolog az esti mesélésnél. Úgy látszik, ez általános vélemény lehet az apukák körében, ugyanis a cseh szerző, Zdeněk Svěrák még egy mesekönyvet is írt arról, milyen nehéz esti mesét mondani.

Az Apukám, ez jól sikerült! kötet címszereplője Síma apuka, aki valószínűleg a világ egyik legunalmasabb családfője. Házakat tervez, kopaszodik, vacsorára ér haza, egy-két szavas mondatokkal letudja a gyereknevelést, és mindig megvágja magát borotválkozáskor. Minden napja ugyanúgy, különösebb izgalmak nélkül telik el – egészen addig, amíg anyuka, aki dolgozik és egyedül viszi a háztartást, át nem passzolja neki az esti mesét.

A könyv írója, Zdeněk Svěrák a cseh kulturális élet egyik népszerű alakja, aki számos más tevékenysége mellett humoristaként is ismert. A kötet illusztrátora pedig egy másik híres cseh művész, Adolf Born, aki karikaturisztikus munkáival számos rajongót tudhat magáénak. Az Apukám, ez jól sikerült! szerencsésen ötvözi a szöveg és a rajzok humorát, és a magyar olvasó számára még némi nosztalgiát is ébreszt a csehszlovák animációk iránt. Nagyon találó, ahogyan a kisfiú, Petike bele-belekérdez a mesébe, vagy ahogyan a mindig józan mérnökapát megizzasztja az elsőre egyszerűnek gondolt feladat, az esti mese kitalálása. Persze, a mosolyogtató megjegyzések mellett olykor akadnak idegesítő sztereotípiák, vagy kissé elkoptatott klisék is. Ilyen maga a család: a gyereket nevelő és dolgozó és ezermester és figyelmes és a férjének tetszeni akaró és a gyerekeket is jól nevelő szuperanya, illetve a kopaszodó, unalmas, a gyerekekkel türelmetlen antiapa nevelnek egy kislányt és egy kisfiút. Igaz, ez az éles ellentételezés később feloldódik: ahogyan Síma apuka egyre jobban belejön a mesélésbe, ahogyan megnyílik a gyerekek előtt, úgy válik ő is az anyához hasonló szuperszülővé.

Egy jellegzetes Adolf Born illusztráció

A vicces, szórakoztató történetnek van egy manapság talán szokatlannak tűnő oldala is: a kissé oldschool nevelési elvek. Síma apuka irigyli anyuka türelmét, mellyel a kis Petike elfogyni nem akaró kérdéseire válaszolgat, és hozzáteszi: „Én már rég lekevertem volna neki egyet.” Majd amikor apuka végre belejön a szabadon mesélésbe, megtudjuk, hogy a történetében gyufával játszadozó, és a pajtában tüzet gyújtó kisfiúnak az apja oltás közben „lehúzott egy jókora nyaklevest, csak úgy csattant”. A mese szerencsés véget ér, viszont a kíváncsi Petike tudni akarja, hogy csak egy pofont kapott a mesebeli kisfiú, vagy az apja esetleg később „jól el is náspángolta”, hogy az „eszébe vésse”, mit nem szabad. Apuka kitér a kérdés elől, de Petike azért rákacsint és megkérdezi: „Elnáspángolta, ugye?” Nyilván ez a makarenkói vonal is a humor része, de egy mesekönyvben furcsának tűnik, miközben persze hozzájárul a történet valószerűségéhez. (A pofonok viszont az illusztrációkban nem jelennek meg, így tulajdonképpen a mesélőn is múlik, hogy ezeket viccesen vagy komolyan fogja fel, a szöveg ugyanis mindkét módon olvasható.)

Az Apukám, ez jól sikerült! alapvetően egy szórakoztató könyv, és egy kis cseh életérzést is kóstolhatunk belőle. A szöveg és az illusztrációk vidámak, bár a humoruk inkább a felnőttek számára érthető – a fanyar és néhol csípős humor miatt a könyv elsősorban inkább 7 éves kortól ajánlható. A kiadás igényes, a nagy alapú könyvet kemény borítójának és minőségi lapjainak köszönhetően jó kézbe venni és lapozgatni. Az Apukám, ez jól sikerült! tipikusan olyan könyv, amit felnőtteknek, különösen kisgyerekes apukáknak is érdemes lehet ajándékozni – hiszen ők azok, akik valóban átérzik az esti mese izzasztó problémáját.

Zdeněk Svěrák: Apukám, ez jól sikerült!

Illusztrálta: Adolf Born

Fordította: Forgács Ildikó

Méry Ratio, 2010, 49 oldal, 2600 Ft

Ajánljuk 7-10 éves fiúknak és lányoknak. És persze az apukáknak.