Pontosan 40 éve, 1971. december 6-án született Ryan White, aki a HIV/AIDS elleni harc egyik arcaként vált ismertté.

Ryan White hemofíliában szenvedett, valószínűleg egy vérátömlesztés során fertőződött meg a HIV-vírussal. A betegséget 1984-ben, 13 éves korában diagnosztizálták, az orvosok fél évet jósoltak akkor a fiúnak, azonban ő még bő öt évet élt a betegséggel. Annak ellenére, hogy az orvosok is azt mondták, Ryan nem jelent veszélyt iskolatársaira, tanárai és a többi gyerek szülei közül többen is ellenezték, hogy visszatérjen az iskolába – így hát nem is vették vissza. A hivatalos elutasítást követően nyolc hónapon át tartó vita kezdődött, melynek végén Ryan végül visszatérhetett az iskolába – a támadások azonban nem enyhültek. Alaptalan vádakkal illették, folyamatosan bántották. A család ezért elköltözött Kokomóból Ciceróba, melynek iskolájában a gyerekek tanultak az AIDS-ről, így előítéletek helyett barátságosan fogadták Ryant.

Ryan esete nagy médianyilvánosságot kapott, és ezzel indult el az AIDS-szel kapcsolatos előítéletek elleni harc az Egyesült Államokban, melynek ő lett az arca és szóvivője. Ryan többek között Elton Johnnal és Michael Jacksonnal is kampányolt. 1988-ban Ronald Reagan elnök AIDS-bizottsága előtt számolt be tapasztalatairól, arról, hogy milyen sokat számít az AIDS-ről való iskolai felvilágosítás. Halála után Michael Jackson a Gone Too Soon című dalban is megemlékezett a fiúról.

Ryan tiszteletére róla nevezték el 1990 augusztusában az Egyesült Államok AIDS/HIV-törvényét (Ryan White Care Act), mely életmentő egészségügyi szolgáltatást és támogatást garantál a HIV/AIDS betegeknek. 2010-ben pedig törölték belőle a HIV fertőzöttek amerikai beutazását tiltó rendeletet.

Kövess minket Facebookon is!