Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Komoly előrelépés történhet a gyerekprostitúció elleni fellépésben

Egy évvel ezelőtt még határozottan állította a belügyminiszter, hogy Magyarországon nincs gyerekprostitúció, az új büntető törvénykönyv tervezete mégis külön bűncselekményként kezelné a gyerekek szexuális kihasználását. Az is három év börtönt kaphat, aki gyereknek fizet szexért. A Magyarországi Női Alapítvány (MONA) munkatársa szerint a tervezett szigorítások a Btk.-ban komoly előrelépést jelenthetnek. Az alapítvány korábban a szigorú gyerekprostitúció-ellenes fellépésért petíciózott, szerintük most már csak az a kérdés, hogy a rendőrség mennyire fogja keresni az elkövetőket. Egy alapos összefoglaló cikk a témában itt.

Az előző hét gyerekekkel kapcsolatos híreiből válogattunk.

1 Tovább

Mit kell elszenvedniük a sportoló gyerekeknek?

Az UNICEF Innocenti Nemzetközi Kutatóközpontjának felmérése szerint az egyesületekben sportoló fiatalokra úgy tekintenek, mint miniatűr felnőtt sportolókra, emiatt jogaik gyakran sérülnek. Az egyesületekben, szervezett sportban résztvevő gyerekek megalázó beavatási szertartásokon eshetnek át, verést, lelki terrort vagy szexuális zaklatást is tapasztalhatnak. 18 éves korukig a sportolók is gyerekek még, így egyértelműen vonatkozik rájuk az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye, azaz emberszámba kell venni őket és speciális védelmet kell élvezniük.

4 Tovább

Interneten zaklatják a gyerekeinket – mégsem tudunk róla

Becslések szerint a gyermekbántalmazásról készült képfelvételek száma az interneten több millióra tehető, a felvételeken összesen pedig több tízezer gyerekek látható. A szülők a technológia terén gyakran lemaradnak gyerekeiktől, emiatt nem tudnak megfelelő segítséget nyújtani nekik. Miközben az internet határtalanságát és arctalanságát a bűnözők is kihasználják, a gyerekeknek saját kortársaik is sok sérülést okoznak. A gyerekek online biztonsága érdekében globális összefogásra lenne szükség - hívja fel a figyelmet az UNICEF Innocenti Kutatóközpontjának legújabb tanulmánya.

5 Tovább

Megrontás és vérfertőzés: minden hatodik gyerek érintett

Az általános iskolás diákok 17%-ával történt szexualitással kapcsolatos kellemetlen esemény vagy visszaélés, 30%-uk pedig tud a környezetében olyan gyerekről, aki szexuális bántalmazás áldozata lett és mesélt is a vele történtekről - ez derült ki abból a szeptemberi helyzetjelentésből, melyet a Pandóra szelencéje projekt keretében készítettek.

0 Tovább

Tündérmese prostitúcióval és erőszakkal

A következő gyerekprostitúció, gyerekbántalmazás elleni közhasznú szpot most szeptembertől fut az amerikai tévécsatornákon. A reklámot az ECPAT-USA (End Child Prostitution and Trafficking) rendelte a JWT New York ügynökségtől.

2 Tovább

Magyarországon a család belügye a gyerekbántalmazás?

Az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet július 7-én indította el a www.gyermekbantalmazas.hu oldalt, mely a veszélyeztetett gyerekeknek, a szülőknek és a szakembereknek tartalmaz tájékoztató, segítségnyújtó anyagokat. Az oldal elindulásáról és a magyar gyerekek helyzetéről dr. Kovács Zsuzsanna gyerekorvost kérdeztük. Elmondása szerint a tapasztalatok elkeserítőek, holott Magyarország volt a tizennegyedik ország a világon, ahol törvényben is rögzítették a testi fenyítés tilalmát - most mégis úgy látszik, hatalmas a lemaradásunk.

Kép: Gyermekévek

9 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek