Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Interneten zaklatják a gyerekeinket – mégsem tudunk róla

Becslések szerint a gyermekbántalmazásról készült képfelvételek száma az interneten több millióra tehető, a felvételeken összesen pedig több tízezer gyerekek látható. A szülők a technológia terén gyakran lemaradnak gyerekeiktől, emiatt nem tudnak megfelelő segítséget nyújtani nekik. Miközben az internet határtalanságát és arctalanságát a bűnözők is kihasználják, a gyerekeknek saját kortársaik is sok sérülést okoznak. A gyerekek online biztonsága érdekében globális összefogásra lenne szükség - hívja fel a figyelmet az UNICEF Innocenti Kutatóközpontjának legújabb tanulmánya.

5 Tovább

Gyerekek a világhálón: kijátsszák a szülőket

Az európai országok többségében - így Magyarországon is - a fiatal tinédzserek gyakrabban látogatják a világhálót, mint szüleik - derült ki a London School of Economics felméréséből.

Forrás

A közösségi oldalak igen népszerűek az európai gyerekek körében: 9-16 évesek 40%-a keresett már ezeken az oldalakon új ismeretségeket. Még a 9-12 évesek között is 38% rendelkezik legalább egy adatlappal, a 13-16 évesek esetében ez az arány 77%. Magyarországon a 13-16 évesek valamivel elmaradnak az európai átlagtól, azonban a 9-12 évesek felülmúlják azt. A magyar gyerekek a Facebook helyett inkább a helyi közösségi oldalakat használják. A nagy számok különösen azért érdekesek, mert az európai 13 évesek ötödének szülei nem engedik a közösségi oldalakon való szereplést, de a tiltás ellenére mégis rendelkeznek profillal a gyerekek.

0 Tovább

Így használják a médiát a magyar gyerekek!

A fiatalok internet-, média- és kultúrahasználati szokásait mutatták be a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közös, Balatonalmádiban rendezett konferenciájának előadói szeptember 26. és 28. között.

A konferencián Ságvári Bence, az MTA Szociológiai Intézetének kutatója ismertette az EU Kids Online felmérésének eredményeit:

  • Uniós átlagban a gyerekek 36%-a véli úgy, hogy jobban ért a világhálóhoz, mint a szülei. Magyarországon ez az arány 46%.
  • A magyar gyerekek 5, míg az európaiak 10%-a blogol.
  • Pornográf tartalmakkal a hazai fiatalok 12%-a találkozott már a neten, az európai átlag 14%.
  • Európában a 11-16 éves korosztály 87%-a csak személyes ismerőseivel tart fenn online kapcsolatot, és csak 9%-uk ismerkedik idegenekkel.
  • A magyar gyerekek jobban követik a szülői utasításokat az uniós átlagnál: mindössze 20%-uk hagyja figyelmen kívül, amit mondanak nekik, míg uniós szinten ez az arány 28%.

0 Tovább

Van már magyar pánikgomb is!

Ha eddig valaki pedofil, rasszista vagy más jogellenes, kiskorúakra káros anyagot talált az interneten, és tenni akart valamit ellenük, saját magának kellett kitalálnia, hová is forduljon. Most már viszont elérhető egy hivatalos magyar oldal, mely az ilyen tartalmak ellen jött létre.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szeptember 22-én indította el a
www.­internethotline.­hu oldalt, ahol bárkinek lehetősége van bejelentenie a világhálón talált jogellenes, vagy ugyan jogszerű, de a kiskorúak számára káros, veszélyes tartalmakat.

1 Tovább

Zaklatják a gyereket az interneten!

Egyre több az öngyilkos tinédzser - 4 tipp a zaklatások kivédésére.

Az Egyesült Államokban egyre komolyabb problémát jelent, hogy a gyerekek a közösségi oldalak és a csevegőprogramok használata során ki vannak téve nem csak a felnőtt szexuális ragadozók zaklatásának, de saját kortársaik kegyetlenségeinek is.

1 Tovább

Miért likvidálja a Facebook a 13 év alattiakat?

Mozelle Thompson, a közösségi portál adatkezelési tanácsadója csütörtökön az ausztrál parlament kiberbiztonsági bizottsága előtt bejelentette, hogy a Facebook naponta 20 ezer gyereket töröl felhasználói közül, mert nem érik el az előírt alsó korhatárt. Thompson ugyanakkor hozzátette, a kigyomlálási eszközeik "nem tökéletesek", ugyanis nincs kidolgozott módszerük a 13 év alattiak kiszűrésére. A Facebookon a szabályok szerint ugyanis 13 év alatt nem lehet regisztrálni, viszont nem ellenőrizhető egyértelműen, hogy a gyerekek a valóságnak megfelelően töltik-e ki az adatlapot. "Vannak, akik hazudnak. Vannak, akik nincsenek 13 évesek" - fogalmazta meg a problémát Thompson.

Az internet csapdáinak kitett kiskorúak kapcsán Minnesota demokrata szenátora, Al Franken nemrég levelében arra kérte Mark Zuckerberget, hogy módosítson a Facebook személyesadat-kezelési politikáján. A levélben többek között az áll, hogy a Facebook jelenlegi szabályai miatt 13 millió 18 év alatti felhasználó a felnőttekhez hasonlóan oszthat meg magáról személyes információkat. Ők vannak kitéve leginkább a Facebookon is előforduló "ragadozóknak", az internet veszélyeinek, nem lehet megengedni, hogy naivan bárkivel megoszthassák telefonszámukat, lakcímüket.

6 Tovább

Gyerekek a világhálón

Gyerekek a világhálón - a London School of Economics videója. (via netidők blog)

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek