Mozelle Thompson, a közösségi portál adatkezelési tanácsadója csütörtökön az ausztrál parlament kiberbiztonsági bizottsága előtt bejelentette, hogy a Facebook naponta 20 ezer gyereket töröl felhasználói közül, mert nem érik el az előírt alsó korhatárt. Thompson ugyanakkor hozzátette, a kigyomlálási eszközeik „nem tökéletesek”, ugyanis nincs kidolgozott módszerük a 13 év alattiak kiszűrésére. A Facebookon a szabályok szerint ugyanis 13 év alatt nem lehet regisztrálni, viszont nem ellenőrizhető egyértelműen, hogy a gyerekek a valóságnak megfelelően töltik-e ki az adatlapot.  „Vannak, akik hazudnak. Vannak, akik nincsenek 13 évesek” – fogalmazta meg a problémát Thompson.

Az internet csapdáinak kitett kiskorúak kapcsán Minnesota demokrata szenátora, Al Franken nemrég levelében arra kérte Mark Zuckerberget, hogy módosítson a Facebook személyesadat-kezelési politikáján. A levélben többek között az áll, hogy a Facebook jelenlegi szabályai miatt 13 millió 18 év alatti felhasználó a felnőttekhez hasonlóan oszthat meg magáról személyes információkat. Ők vannak kitéve leginkább a Facebookon is előforduló "ragadozóknak", az internet veszélyeinek, nem lehet megengedni, hogy naivan bárkivel megoszthassák telefonszámukat, lakcímüket.

A New York Times két héttel ezelőtti riportjából, melyben a gyerekek közösségi oldalakon való előfordulásának okait és hatásait vizsgálják, kiderül, hogy a hamis személyazonosság használata teljesen elterjedt az általános iskolákban. Sőt nemritkán maguk a szülők tanácsolják, hogy a gyerekek hazudjanak a korukról – állítja Danah Boyd, a Microsoft közösségimédia-kutatója.

A gyakorlat ellen azonban több érvet lehet felhozni: a hazugsággal, a csalással megszerzett regisztráció rossz példát mutat a gyerekeknek, később is szabályszegésre ösztönözheti őket az így elért siker. Ráadásul a korhatár nem ok nélkül lett megszabva: bizonyos érettség ugyanis szükséges ahhoz, hogy a gyerekek ne vesszenek el, ne zavarodjanak össze a digitális társasági életben tapasztaltaktól. A közösségi oldalakon található információkra sokan még nincsenek felkészülve: szűretlenül juthat el hozzájuk bármilyen felnőtteknek szóló tartalom, és nincs meg mindenkiben a kellő óvatosság az idegenekkel szemben. Ennek ellenére a Pew Internet 2010-ben publikált felmérése szerint a 12 éves amerikai gyerekek közel fele rendszeresen látogat közösségi oldalakat.

via hirado.hu


Tetszett? Kövesd a Gyerekszemlét a Facebookon is!