Egyre több az öngyilkos tinédzser - 4 tipp a zaklatások kivédésére.

Az Egyesült Államokban egyre komolyabb problémát jelent, hogy a gyerekek a közösségi oldalak és a csevegőprogramok használata során ki vannak téve nem csak a felnőtt szexuális ragadozók zaklatásának, de saját kortársaik kegyetlenségeinek is.

Cyberbullying

2010. márciusában például kilenc tinédzsert vádoltak meg azzal, hogy a zaklatásuk miatt lett öngyilkos egy 15 éves lány. Az öngyilkosságot elkövető Phoebe Prince-et többek között a Facebookon próbálták meg három hónapon keresztül különféle módokon megalázni. A konfliktus oka az volt, hogy pár idősebb lánynak nem tetszett, hogy Phoebe gólya létére az iskola egy szintén idősebb futballjátékosával randevúzik. Egy másik esetben pedig a szintén öngyilkosságba hajszolt 17 éves áldozatról még annak halála után is jelentek meg gúnyolódó megjegyzések egy közösségi oldalon. De a hasonló zaklatásoknak nem csak lányok esnek áldozatul. 2010. szeptemberében egy 18 éves fiú, Tyler Clementi lett öngyilkos, miután egy bekapcsolva hagyott webkamerán keresztül társai meglesték, hogy egy férfival csókolózik. A webkamera képét iChaten keresztül másokkal is megosztották, és a fiút később is megalázták.

A probléma annyira komoly és olyan sok hasonló eset történt már, hogy március elején még Barack Obama is felszólalt egy, a "cyberbullying"-ról rendezett konferencián. (Az amerikai elnök elmesélte, megesett, hogy furcsa neve és nagy fülei miatt régen őt is piszkálták az iskolában.)

Az ismétlődő öngyilkosságok miatt a közvélemény rendkívül fel van háborodva. Nem véletlen, hogy például a Facebook is rendkívül komolyan veszi, hogy csakis 13 év felettiek regisztrálhatnak az oldalon: naponta nem kevesebb, mint 20 ezer gyereket törölnek a felhasználók közül (lásd korábbi cikkünket).

Kampány az internetes zaklatás ellen

Most pedig a gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendő Nickelodeon televíziós hálózat indított kampányt a digitális zaklatás ellen: a csatorna fiatal sztárjai adnak tanácsokat nézőiknek, hogy miként tudnak a legegyszerűbben védekezni a zaklatások ellen. A Nickelodeon előre láthatólag két évig tartó kampányát a Common Sense Media nevű szervezet segíti, amely korábban az MTV zenei csatornával és a Disney Chanellel együttműködve igyekezett felhívni a világ figyelmét a problémára. A 14 és 24 éves korosztályba tartozó fiataloknak mintegy fele volt már szenvedő alanya a digitális zaklatás valamely formájának - derült ki az Associated Press és az MTV 2009-es közös felméréséből.

Íme, a valóban egyszerű tanácsok:


1. Jelentkezz ki!

Ha a rosszakarók nem tudnak kapcsolatba lépni veled, zaklatni sem tudnak!

2. Tiltsd le!

Ha valakitől rosszindulatú üzenetet kapsz, vedd le a barátaid listájáról!

3. Ne válaszolj!

A zaklatók valamilyen reakciót akarnak kiváltani belőled, ezért ha nem foglalkozol velük, valószínűleg továbbállnak!

4. Mentsd el és oszd meg!

Mentsd el a zaklató üzenetet és mutasd meg egy felnőttnek, akiben megbízol, hogy meg tudjátok beszélni az esetet. Ezzel nem árulkodsz, hanem kiállsz magadért!

MTI alapján

Tetszett? Kövesd a Gyerekszemlét a Facebookon is!