A fiatalok internet-, média- és kultúrahasználati szokásait mutatták be a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közös, Balatonalmádiban rendezett konferenciájának előadói szeptember 26. és 28. között.

 

A konferencián Ságvári Bence, az MTA Szociológiai Intézetének kutatója ismertette az EU Kids Online felmérésének eredményeit:

 • Uniós átlagban a gyerekek 36%-a véli úgy, hogy jobban ért a világhálóhoz, mint a szülei. Magyarországon ez az arány 46%.
 • A magyar gyerekek 5, míg az európaiak 10%-a blogol.
 • Pornográf tartalmakkal a hazai fiatalok 12%-a találkozott már a neten, az európai átlag 14%.
 • Európában a 11-16 éves korosztály 87%-a csak személyes ismerőseivel tart fenn online kapcsolatot, és csak 9%-uk ismerkedik idegenekkel.
 • A magyar gyerekek jobban követik a szülői utasításokat az uniós átlagnál: mindössze 20%-uk hagyja figyelmen kívül, amit mondanak nekik, míg uniós szinten ez az arány 28%. 

A konferencián kiderült, Magyarországon a gyermekek fele egyedül tévézik, 16%-uk pedig egy velük azonos korúval. Az internetet már a 6 évesnél fiatalabbak is használják, és a közösségi média használata 11 éves kortól válik természetessé. Az óvodások esetében pedig komoly probléma a szülői kontroll hiánya. Az óvodások 80%-a ugyanis maga irányítja a televíziót, és így sokuk jut nem nekik szánt tartalomhoz, melyek közül leginkább a híradó képei keltenek félelmet bennük. 

A Kósa Éva pszichológus és László Miklós szociológus vezetésével lefolytatott vizsgálatból pedig a 13 és 17 év közötti fiatalok médiafogyasztásának számos jellemzője kiderült:

 • 91%-uk az otthonában is hozzáfér az internethez, 93%-uknak van mobiltelefonja, 43%-uknak okostelefonja, ugyanakkor a fiatalok több mint felének családja kevesebb, mint 50 könyvvel rendelkezik.
 • A közösségi oldalakon a vizsgált korosztály 93%-a van jelen, az itt meglévő kapcsolataik száma pedig átlagon felülinek számít Európában.
 • Egyre több fiatal használja már vásárlásra is a világhálót.
 • A fiatalok kevesebb időt töltenek a televízió előtt, a csatornák közül szinte kizárólag a kereskedelmieket választják, azokon pedig leginkább a sorozatokat és a valóságshow-kat nézik.
 • 70%-uknál a szülők nem határoznak meg szabályokat a televízió, az internet vagy a mobiltelefon használatával kapcsolatban. Az internetet 65%-uk használja ellenőrizetlenül.

 

A hét gyerekekkel kapcsolatos további fontos, érdekes hírei: 

Törvényjavaslatok

 • A Jobbik a jelenlegi 14 helyett 12 évre csökkentené a büntethetőség korhatárát - jelentette be Apáti István és Szilágyi György múlt hétfőn a büntető törvénykönyv módosítására benyújtott indítványukat ismertetve. Az általuk javasolt változtatás szerint a gyermekkor korhatára 14-ről 12 évre csökkenne, a fiatalkor pedig 12-től 18 éves korig tartana. Ugyanakkor a jobbikos politikusok leszögezték: a módosítás nem azt jelenti, hogy a Jobbik börtönbe küldené a gyerekeket. A Jobbik enyhébb büntetésekkel próbálná meg még időben eltéríteni őket a bűnözés útjáról – érveltek a módosítás mellett a képviselők.
 • Van már a homokozók tisztaságáért létrejött alapítvány is, mely azt szeretné most elérni, hogy legyen kormányrendeletben rögzítve a homokozók tisztántartásának kötelezettsége.

 

Felmérések

 • A leggyakoribb hazai gyermekpszichiátriai kórkép, illetve a tanulási nehézségek egyik leggyakoribb oka a figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Az európai statisztikák szerint a 6-18 év közötti gyerekek 5%-a szenved a betegségtől, ami Magyarországon 70 ezer gyereket jelent, azaz minden általános és középiskolai osztályban lehet legalább egy ADHD-s gyerek. A Corvinus Egyetem és a Magyar Egészségkommunikációs Egyesület (MEKE) kutatása szerint a legalább 70 ezer figyelemhiányos hiperaktivitással küzdő gyerek közül kevesebb mint ötezernek van diagnózisa. Pedig ha a többieknek is lenne, nem kellene az osztály „legrosszabb gyereke” bélyeggel élniük.
 • Csökkent a gyermekbalesetek száma Magyarországon. Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint tavaly 20 gyerek vesztette életét közlekedési balesetben. Az Európai Unió területén mintegy 7-8 óránként hal meg egy gyerek közúti közlekedési balesetben, 2010-ben pedig 15 ezernél több gyerek sérült meg.
 • A brit iskolákban most induló környezetvédelmi oktatási program kapcsán készült, több mint ezer 7 és 14 év közötti brit kisdiák részvételével készült vizsgálat szerint a gyerekek 62%-a szeretne többet tudni a környezetvédelmi kérdésekről, és közel felük érdeklődik az élelmiszerek előállítása és terjesztése iránt. Ezzel szemben a gyerekeknek mindössze 35-37%-a szeretné, ha többet foglakoznának az iskolában a tudományokkal, a művészetekkel és az informatikával.
Kép: dailymail.co.uk

Kövess minket Facebookon is!