Az európai országok többségében – így Magyarországon is – a fiatal tinédzserek gyakrabban látogatják a világhálót, mint szüleik – derült ki a London School of Economics felméréséből.

Forrás

A közösségi oldalak igen népszerűek az európai gyerekek körében: 9-16 évesek 40%-a keresett már ezeken az oldalakon új ismeretségeket. Még a 9-12 évesek között is 38% rendelkezik legalább egy adatlappal, a 13-16 évesek esetében ez az arány 77%. Magyarországon a 13-16 évesek valamivel elmaradnak az európai átlagtól, azonban a 9-12 évesek felülmúlják azt. A magyar gyerekek a Facebook helyett inkább a helyi közösségi oldalakat használják. A nagy számok különösen azért érdekesek, mert az európai 13 évesek ötödének szülei nem engedik a közösségi oldalakon való szereplést, de a tiltás ellenére mégis rendelkeznek profillal a gyerekek. 

A probléma forrása a szülők kijátszása mellett a felnőtt kontroll hiánya is. Egy friss kutatás szerint a magyar gyerekek 65%-a használja például ellenőrizetlenül az internetet. A világhálót a 6 évesnél fiatalabbak is használják, a közösségi médiában való jelenlét pedig 11 éves kortól válik természetessé. A magyar óvodások 80%-a ráadásul szülői kontroll nélkül irányítja a televíziót, és így sokuk jut nem nekik szánt tartalomhoz.

Az ellenőrizetlen internetezés, tévénézés miatt a gyerekek könnyebben és védtelenebbül futhatnak bele a káros tartalmakba. A titokban internetező gyerek pedig valószínűleg nem fog segítségért fordulni a szüleihez, ha zaklatják. (A London School of Economics felmérése szerint a 11-16 évesek 31%-át zaklatták már ismerősök vagy ismeretlenek a világhálón.)

A gyerekek médiahasználatának szabályozására számos ajánlást fogalmaztak már meg (a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsáét itt lehet olvasni), és különböző eszközöket fejlesztenek erre a célra. A Microsoft például egy gyerekfelismerő kamerát szabadalmaztat éppen. A kamera a vállak szélessége, a törzs hosszúsága alapján, illetve a testmagasság elemzésével tudja megállapítani, hogy a számítógép vagy tévé előtt ülő személy felnőtt vagy gyerek. Az eredménynek megfelelően le tudja tiltani a felnőtteknek szánt filmek, tévécsatornák, videojátékok elérését. A technológia arra is képes, hogy ha például a szülők egy felnőtteknek szánt filmet néznek, és gyerekük belép a kamera látóterébe, az eszköz automatikusan leállítja a lejátszást. Ez a megoldás ugyanakkor a kis testméretű felnőtteket nem tudja megkülönböztetni a a gyerekektől: számukra egy jelszavas rendszer biztosíthat lehetőséget arra, hogy minden tartalomhoz hozzáférjenek.

A magyar gyerekek 46%-a véli úgy, hogy jobban ért szüleinél az internethez, és a fenti grafikon alapján a fiatalok többet is használják a világhálót. Az ajánlások és a fejlesztések pedig eredménytelenek akkor, ha a szülőt nem érdekli, gyereke mire használja a számítógépet, a tévét, vagy egyszerűen csak nincs tisztában azzal, miért lehetnek ezek veszélyesek.

 

Kövess minket Facebookon is!