Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Építs ráktelepet!

A hideg és szürke télben egy napfényes, homokos tengerpartot idéző családi játékot mutatunk be, a Rákfogót. A 2-4 játékos részére, 7 éves kortól ajánlott társasjátékban egyszerre kell versenyezni és együttműködni.

0 Tovább

Társasjátékok, melyek a zseniket is szórakoztatják

Előző hétvégén immár harmadik alkalommal rendezték meg a Mensa HungarIQa Társasjátékversenyét, amelynek keretében három kategóriában osztották ki a legjobb játéknak járó elismerést. A beszámolót köszönjük Mózes Krisztiánnak, aki a Mensa magyarországi szervezetének tehetséggondozási felelőse. Mózes Krisztiánnal készült korábbi interjúnkat a tehetséggondozásról itt lehet olvasni.

A társasok éves versenyét ezúttal egy kétnapos, a nagyközönség számára is nyílt társasjáték-fesztivál kísérte a Köki Terminál bevásárlóközpontban. Itt az érdeklődők a játékok mellett az emberiség legintelligensebb két százalékát tömörítő, s a versenyt és fesztivált szervező Mensa HungarIQa Egyesülettel is megismerkedhettek, de akadt mód egyéb feladványok, eszközök kipróbálására is, vagy csak kötetlen beszélgetésre a tagokkal.

0 Tovább

Megérkezett a fa iPhone!

Egy brightoni dizájner, Kyle Bean fából alkotta meg ezt a játék-okostelefont. A kézzel készült iPhone alkalmazásai kivehető, variálható kis kockák.

0 Tovább

Ezekkel játszottunk a '80-as években

Egy francia webdizájner, illusztrátor és fényképész, Micaël Reynaud fotósorozatot készített a '80-as évek emblematikus fiús játékaiból. Az ezekből összeállított nosztalgikus kisfilmben, a The King of Legolandben a Rubik-kocka, a Transformers, a Hot Wheels, a Matchbox, a LEGO, a Duplo és sok más, főleg tömény műanyag kincs mellett a floppyn kiadott játékok is feltűnnek pár pillanatra. A zene a Hunting Charlie's Bandé.

0 Tovább

A magyar szülők óvatosak az összetett társasjátékokkal

Egy kis családi vállalkozásból mára lengyel és nemzetközi díjakat elnyert társasjáték-kiadóvá nőtte ki magát a Granna. Elsősorban Közép- és Kelet-Európában forgalmazzák játékaikat, de megjelentek Japánban, és mostanában erősödnek meg Oroszországban. A Granna-játékok fordítójával és magyarországi népszerűsítőjével, Kertész Noémivel beszélgettünk többek között a játékok átültetésének folyamatáról, illetve a lengyel és a magyar piac eltéréseiről.

Mikor és hogyan indult a Granna?

Egy lengyel kis családi vállalkozásból nőtte ki magát. A Falkowski házaspár indította a '90-es évek elején. Ez nagyon nehéz időszak volt Lengyelországban: a złoty még borzasztóan gyenge volt, a boltokban néhány silány kivitelű hazai társasjátékon kívül nem volt semmi. Nyugati játékot elsősorban a feketepiacon lehetett szerezni, borsos áron. A feleség, Ewa pedagógia szakon végzett, a férj, Konrad, mérnökként tanított a műegyetemen, és jöttek a gyerekek, akiknek nem lehetett jó minőségű, megfizethető játékot találni. Ewa olcsó színes ceruzákat vett, és kezdődhetett a játék: sablonokat rajzolt, azokon kellett a kislányoknak a ceruzákat elhelyezniük, figyelve a színekre. Így született meg az egyik első játék, a Lapocskázó ötlete, melyet közösen készítettek el a család grafikus barátnőjével, Dorota Woykéval. Később ő lett a Granna művészeti igazgatója. A Granna név pedig egy szójátékból született. A lengyel gra és annak különböző alakjai a játékokkal kapcsolatosak, az -anna pedig a cégvezető házaspár három lánya tiszteletére került mellé, akik mind -annára végződő nevet viselnek.

0 Tovább

Vadássz kengurura!

A Magyar Tásasjátékos Egyesület (MATE) idén osztotta ki második alkalommal a Magyar Társasjátékdíjat, melyet az előző évben magyar nyelven megjelent legjobb családi játéknak ítéltek oda. A győztes játék végül négy döntős közül került ki. A jelöltek közül most a Bumerángot mutatjuk be.

0 Tovább

Megvan a legjobb magyar nyelvű társasjáték!

A társasjáték-kultúra Magyarországon az internet terjedésével, a 2000-es évektől kezdett igazán megerősödni. A weben mára számtalan fórumokon lehet tájékozódni arról, milyen típusú társasok vannak, és hogy melyik játékokat érdemes hazavinni. (A legnagyobb, rangsort is felállító társasjáték-adatbázis, a BoardGameGeek például 2000-ben indult.) Az érdeklődés élénkülésével a magyar nyelvű kínálat is egyre gazdagabb: ma már nem csak a "ki nevet a végén" logikája alapján felépülő családi játékokból, hanem az ezeknél intenzívebb élményt adó, gondosan kivitelezett társasok közül is lehet válogatni.

A bőséges választékban persze nehéz eligazodni. A táblák szebbnél szebbek, a játékok témái is ötletesek. De nem minden játék passzol például a családi estékhez. A vásárlók elsősorban a díjazott játékokat keresik, mert azokban jobban megbíznak. Az egyik legnagyobb elismerésnek számító német Spiel des Jahres díjat elnyert társasokban például nagy valószínűséggel nem csalódnak, de a díjat nem feltétlen elnyert játékok között is szép számmal akadnak olyanok, melyek igazi családi játékélményt nyújtanak.

Kelet-Közép-Európában a lengyeleknek és a cseheknek már 2004 óta van saját társasjátékdíjuk. A 2005-ben megalakult Magyar Tásasjátékos Egyesület (MATE) pedig a jó családi játékot keresők segítségére alapította meg 2010-ben a Magyar Társasjátékdíjat, melyet tegnap osztottak ki második alkalommal. (Tavaly a Dixit című játék nyert.)

0 Tovább

A klasszikus játékok és a legújabb trendek találkozása

Generációk gyerekkorát kísérte már végig a rajztábla és a LEGO, most mindkettőnek elkészült a legújabb trendeknek megfelelő változata.

Ez a fából készült laptop az i-Wood. A képernyőjére és a billentyűzetére krétával írhatnak, rajzolhatnak a gyerekek, a touchpad helyén pedig krétákat lehet tárolni. Kicsit megidézi a nagy- és dédszülők iskolaszerének, a palatáblának a hangulatát: a rendeltetése ugyanaz, csak a külső változott meg jelentősen.


0 Tovább

Az alacsony kövérek és a vékony magasak összeillenek?

A világban mindennek van egy alacsony, kövérkés és egy magas, vékony párja - véli Andrew Kolb kanadai illusztrátor. Kolb ennek az alapigazságnak egy folyamatosan bővülő fajátéksorozatot is szentel. A Two of a Kind kollekció Watson és Holmes, Béni és Irma vagy éppen Gimli és Legolas párosát elnézve pedig Kolbnak kétségkívül igaza van.

Béni és Irma A Flintstone családból

0 Tovább

Nyerj társasjátékot!

Kedves Olvasók!

A Gyerekszemle Facebook-csoportja túllépte az ötszáz tagot. Itt szeretnénk megköszönni, hogy rendszeres követői vagytok a blognak. Sok levél érkezik tőletek, melyben megírjátok javaslataitokat, ötleteiket - ezeket továbbra is várjuk.

A Facebook-csoport félezer fősre bővülését pedig egy játékkal ünnepeljük meg. A Marbushka Játékmanufaktúra Nénik a törülközők alatt című társasjátékát sorsoljuk ki június 18-án, szombaton 18 órakor Facebook-csoporttagjaink között.

Ha szeretnél nyerni, csatlakozz te is a csoporthoz! :-)

Kövess minket Facebookon is!

0 Tovább
«
1234

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek