Előző hétvégén immár harmadik alkalommal rendezték meg a Mensa HungarIQa Társasjátékversenyét, amelynek keretében három kategóriában osztották ki a legjobb játéknak járó elismerést. A beszámolót köszönjük Mózes Krisztiánnak, aki a Mensa magyarországi szervezetének tehetséggondozási felelőse. Mózes Krisztiánnal készült korábbi interjúnkat a tehetséggondozásról itt lehet olvasni.

A társasok éves versenyét ezúttal egy kétnapos, a nagyközönség számára is nyílt társasjáték-fesztivál kísérte a Köki Terminál bevásárlóközpontban. Itt az érdeklődők a játékok mellett az emberiség legintelligensebb két százalékát tömörítő, s a versenyt és fesztivált szervező Mensa HungarIQa Egyesülettel is megismerkedhettek, de akadt mód egyéb feladványok, eszközök kipróbálására is, vagy csak kötetlen beszélgetésre a tagokkal.

A 2009 óta minden év őszén-telén megrendezett eseményre ezúttal három kategóriában – logikai, stratégiai és családi – huszonkét játékot neveztek, amelyeket egy hattagú zsűri több hónapon át tesztelt, a hétvégi kétnapos versenyen pedig az egyesület tagjai próbálták ki, véleményezték a játékokat. Az értékelést minden befejezett játék után a játékosok végezték, kis kérdőívek segítségével, amelyeken megadott szempontok alapján kellett értékelni a társasokat. A szempontok többek között a játékélményre, a szabályok egyszerűségére, az újrajátszhatóságra, a kivitelezésre, a szerencse szerepére, az ötlet egyediségére és a játékidőre vonatkoztak.

A három kategória nevezettjei más-más közönséget céloznak meg. A logikai játékok minden korosztályhoz szólnak – persze, a szabályok bonyolultságától is függően –, míg a stratégiaiakkal elsősorban az idősebb gyerekek és a játékos kedvű felnőttek fognak majd hosszú és komoly agymunkát, stratégiai gondolkodást igénylő partikat vívni. A családi kategóriába sorolt játékoknál pedig még hangsúlyosabban a szórakoztatás volt a cél, egy olyan játék keretében, ahol az egész család – gyerekek, szülők – együtt társasozhatnak, együtt nevethetnek.

A kétnapos intenzív tesztelés során kialakult végeredmény alapján összesen négy társasjáték kapott elismerést a 2011-es mensás társasjátékversenyen.

A logikai kategóriában a Repello győzött, amely többek között a Németországban idén az év játékának is megválasztott Qwirkle-t is maga mögé utasította.

 

A stratégiaiak közül a 7 Csoda bizonyult a legjobbnak, amely bár elsőre hosszas szabálymagyarázatot igényel, ám az azt követő játék már igen élvezetes és újszerű több tekintetben is – bár természetesen népszerű játékokból, például a Catanból ismert paneleket is találhatunk benne. Minden játékra igaz, ám talán erre fokozottan, az igényes kiállítás, a kártyák mind szemet gyönyörködtetőek – igaz, valamennyi gyártó kiemelt figyelmet fordít ma már az esztétikai érzék fejlesztésére.

 

A családi társasok között a Bumeráng (ezt mi is teszteltük) és a Coyote győzedelmeskedett. Utóbbit többen a Rikiki nevű kártyajáték és a Perudo keresztezésének tartják, ám tény, megvalósítása – a homlokunk elé tűzendő indiántollakkal – egyedi ötlet.

 

A két nap alatt közel 500 látogató 50-féle játékot próbálhatott ki, sőt több társasnál a játékosok számára is versenyt hirdettek. A nyertes játékokra pedig hamarosan felkerülhetnek a legjobb játékoknak járó matricák, hogy a boltokban is segítsék a vásárlókat a választásban.

Kövess minket Facebookon is!