Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Építs ráktelepet!

A hideg és szürke télben egy napfényes, homokos tengerpartot idéző családi játékot mutatunk be, a Rákfogót. A 2-4 játékos részére, 7 éves kortól ajánlott társasjátékban egyszerre kell versenyezni és együttműködni.

0 Tovább

Társasjátékok, melyek a zseniket is szórakoztatják

Előző hétvégén immár harmadik alkalommal rendezték meg a Mensa HungarIQa Társasjátékversenyét, amelynek keretében három kategóriában osztották ki a legjobb játéknak járó elismerést. A beszámolót köszönjük Mózes Krisztiánnak, aki a Mensa magyarországi szervezetének tehetséggondozási felelőse. Mózes Krisztiánnal készült korábbi interjúnkat a tehetséggondozásról itt lehet olvasni.

A társasok éves versenyét ezúttal egy kétnapos, a nagyközönség számára is nyílt társasjáték-fesztivál kísérte a Köki Terminál bevásárlóközpontban. Itt az érdeklődők a játékok mellett az emberiség legintelligensebb két százalékát tömörítő, s a versenyt és fesztivált szervező Mensa HungarIQa Egyesülettel is megismerkedhettek, de akadt mód egyéb feladványok, eszközök kipróbálására is, vagy csak kötetlen beszélgetésre a tagokkal.

0 Tovább

A magyar szülők óvatosak az összetett társasjátékokkal

Egy kis családi vállalkozásból mára lengyel és nemzetközi díjakat elnyert társasjáték-kiadóvá nőtte ki magát a Granna. Elsősorban Közép- és Kelet-Európában forgalmazzák játékaikat, de megjelentek Japánban, és mostanában erősödnek meg Oroszországban. A Granna-játékok fordítójával és magyarországi népszerűsítőjével, Kertész Noémivel beszélgettünk többek között a játékok átültetésének folyamatáról, illetve a lengyel és a magyar piac eltéréseiről.

Mikor és hogyan indult a Granna?

Egy lengyel kis családi vállalkozásból nőtte ki magát. A Falkowski házaspár indította a '90-es évek elején. Ez nagyon nehéz időszak volt Lengyelországban: a złoty még borzasztóan gyenge volt, a boltokban néhány silány kivitelű hazai társasjátékon kívül nem volt semmi. Nyugati játékot elsősorban a feketepiacon lehetett szerezni, borsos áron. A feleség, Ewa pedagógia szakon végzett, a férj, Konrad, mérnökként tanított a műegyetemen, és jöttek a gyerekek, akiknek nem lehetett jó minőségű, megfizethető játékot találni. Ewa olcsó színes ceruzákat vett, és kezdődhetett a játék: sablonokat rajzolt, azokon kellett a kislányoknak a ceruzákat elhelyezniük, figyelve a színekre. Így született meg az egyik első játék, a Lapocskázó ötlete, melyet közösen készítettek el a család grafikus barátnőjével, Dorota Woykéval. Később ő lett a Granna művészeti igazgatója. A Granna név pedig egy szójátékból született. A lengyel gra és annak különböző alakjai a játékokkal kapcsolatosak, az -anna pedig a cégvezető házaspár három lánya tiszteletére került mellé, akik mind -annára végződő nevet viselnek.

0 Tovább

Vadássz kengurura!

A Magyar Tásasjátékos Egyesület (MATE) idén osztotta ki második alkalommal a Magyar Társasjátékdíjat, melyet az előző évben magyar nyelven megjelent legjobb családi játéknak ítéltek oda. A győztes játék végül négy döntős közül került ki. A jelöltek közül most a Bumerángot mutatjuk be.

0 Tovább

Megvan a legjobb magyar nyelvű társasjáték!

A társasjáték-kultúra Magyarországon az internet terjedésével, a 2000-es évektől kezdett igazán megerősödni. A weben mára számtalan fórumokon lehet tájékozódni arról, milyen típusú társasok vannak, és hogy melyik játékokat érdemes hazavinni. (A legnagyobb, rangsort is felállító társasjáték-adatbázis, a BoardGameGeek például 2000-ben indult.) Az érdeklődés élénkülésével a magyar nyelvű kínálat is egyre gazdagabb: ma már nem csak a "ki nevet a végén" logikája alapján felépülő családi játékokból, hanem az ezeknél intenzívebb élményt adó, gondosan kivitelezett társasok közül is lehet válogatni.

A bőséges választékban persze nehéz eligazodni. A táblák szebbnél szebbek, a játékok témái is ötletesek. De nem minden játék passzol például a családi estékhez. A vásárlók elsősorban a díjazott játékokat keresik, mert azokban jobban megbíznak. Az egyik legnagyobb elismerésnek számító német Spiel des Jahres díjat elnyert társasokban például nagy valószínűséggel nem csalódnak, de a díjat nem feltétlen elnyert játékok között is szép számmal akadnak olyanok, melyek igazi családi játékélményt nyújtanak.

Kelet-Közép-Európában a lengyeleknek és a cseheknek már 2004 óta van saját társasjátékdíjuk. A 2005-ben megalakult Magyar Tásasjátékos Egyesület (MATE) pedig a jó családi játékot keresők segítségére alapította meg 2010-ben a Magyar Társasjátékdíjat, melyet tegnap osztottak ki második alkalommal. (Tavaly a Dixit című játék nyert.)

0 Tovább

Nyerj társasjátékot!

Kedves Olvasók!

A Gyerekszemle Facebook-csoportja túllépte az ötszáz tagot. Itt szeretnénk megköszönni, hogy rendszeres követői vagytok a blognak. Sok levél érkezik tőletek, melyben megírjátok javaslataitokat, ötleteiket - ezeket továbbra is várjuk.

A Facebook-csoport félezer fősre bővülését pedig egy játékkal ünnepeljük meg. A Marbushka Játékmanufaktúra Nénik a törülközők alatt című társasjátékát sorsoljuk ki június 18-án, szombaton 18 órakor Facebook-csoporttagjaink között.

Ha szeretnél nyerni, csatlakozz te is a csoporthoz! :-)

Kövess minket Facebookon is!

0 Tovább

Társasjáték-ajánló: Nénik a törülközők alatt

Társasjáték-ajánló sorozatunkban most a Marbushka Játék Manufaktúra legújabb darabját, a Nénik a törölközők alattot mutatjuk be. A Marbushka társasjátékai a jól ismert alapszabályokat variálják: a torpedó (pl. Bújócska a városban), a ki-nevet-a-végén (pl. Kalóz sziget) vagy a memóriajátékok (pl. Huh, mi van a szekrényben?) logikájára építő társasaikat igazán különlegessé a kidolgozásuk teszi. A manufaktúra csak természetes anyagokkal dolgozik, Bohony Beatrix illusztrációinak köszönhetően pedig a termékek különlegesen szépek is.

A Nénik a törölközők alatt alapszituációja a kiadó szerint Bohony Beatrix gyerekkori emlékén alapszik, amikor a nagymamáját kísérte a fodrászhoz, ahol néha nehéz volt egyértelműen megmondani, hogy a sok búra és törölköző alatti hölgy közül ki is a nagyi. Hogy az unalmas várakozást feldobja, fagyizni ment, mikor pedig visszaért a fodrászatba, meg kellett találnia a nagyit a sok törölközős fej között.

0 Tovább

Veszélyes kincsvadászat: Niagara

A Zooloretto és a Cartagena után újabb társasjáték-ajánlóval jelentkezünk. A 2005-ben az év játékának választott Niagara egy igen szépen kidolgozott társasjáték, melyből a gyártás során nem spórolták ki az anyagot: a kiegészítők és a tábla is jó minőségű, strapabíró. A látványos, színes tábla áttekinthető, a térbeli megoldásokkal (vízesés, folyómozgás) pedig fokozza a játékélményt.

A kettő-öt játékosra tervezett Niagarában a cél, hogy elsőként gyűjtsük össze a nyertes ékkő-kombinációt, és épségben juttassuk vissza a kövekkel megrakott kenukat, még mielőtt lezuhannánk a vízesésen. Minden játékos hét-hét számkártyát kap, melyeket úgy kell beosztania, hogy körönként a legeredményesebben gyűjtse a kincseket. Ez azonban egyáltalán nem egyszerű: minden kört más-más játékos kezd, a kijátszani kívánt kártyát pedig már a kör elején, mindenkinek a táblára kell helyeznie lefelé fordítva. Vagyis senki nem tudja, mit játszanak ki a többiek, és hogy ez milyen hatással lesz az eltervezett lépésére. (A folyó ugyanis mozog, a játékosok pedig ellophatják egymástól a már felvett ékköveket, illetve a kincslelőhelyek is kiapadhatnak a kör közben.)

0 Tovább

Művészi magyar társasjátékok - a Marbushka Játékmanufaktúra

A Marbushka Játékmanufaktúra most szeptemberben indult családi vállalkozásként: Bohony Beatrix és Zöld László 6 éves kislányuk segítségével egyedi tervezésű társasjátékokat készítenek, melyek jórészt természetes anyagokból készülnek.

A játékkészítésről, az indulásról és a tervekről Bohony Beatrix mesélt a Gyerekszemlének.

4 Tovább

Szökj meg Cartagenából!

Egy újabb társasjátékot mutatunk be, melyben a Zoolorettótól eltérően nagyobb szerep jut a szerencsének, ugyanakkor a kiszámíthatatlanság gyors helyzetfelismerő-képességet és taktikus gondolkodást igényel. Az állatkerti építkezés helyett most egy darabka történelem élhető újra: hogy hogyan sikerülhetett egy csapat kalóznak 1672-ben megszöknie a bevehetetlennek és biztosnak gondolt, híres erődből.

A Cartagena 2001-ben nyerte el a német kritikusoktól Az év játéka címet, és a sikere azóta is töretlen, bár a játék itthon talán kevésbé ismert. A Cartagena egyik nagy előnye, hogy olcsó - legalábbis a társasjátékok áraihoz mérten. Már 3500 Ft-ért hozzájuthatunk egyes játékboltokban. Az alacsony árú termékekkel - és különösen igaz ez a társasokra - mindig érdemes óvatosnak lenni, a Cartagena azonban minden szempontból jó választás lehet akkor, amikor családi játékot keresünk. Az egyik ilyen ok a játékosok száma: kettő-öt személy játszhatja, így lehetőség van az egész család vagy csak a testvérek bevonására is.

0 Tovább
«
12

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek