A társasjáték-kultúra Magyarországon az internet terjedésével, a 2000-es évektől kezdett igazán megerősödni. A weben mára számtalan fórumokon lehet tájékozódni arról, milyen típusú társasok vannak, és hogy melyik játékokat érdemes hazavinni. (A legnagyobb, rangsort is felállító társasjáték-adatbázis, a BoardGameGeek például 2000-ben indult.) Az érdeklődés élénkülésével a magyar nyelvű kínálat is egyre gazdagabb: ma már nem csak a „ki nevet a végén” logikája alapján felépülő családi játékokból, hanem az ezeknél intenzívebb élményt adó, gondosan kivitelezett társasok közül is lehet válogatni. 

A bőséges választékban persze nehéz eligazodni. A táblák szebbnél szebbek, a játékok témái is ötletesek. De nem minden játék passzol például a családi estékhez. A vásárlók elsősorban a díjazott játékokat keresik, mert azokban jobban megbíznak. Az egyik legnagyobb elismerésnek számító német Spiel des Jahres díjat elnyert társasokban például nagy valószínűséggel nem csalódnak, de a díjat nem feltétlen elnyert játékok között is szép számmal akadnak olyanok, melyek igazi családi játékélményt nyújtanak. 

Kelet-Közép-Európában a lengyeleknek és a cseheknek már 2004 óta van saját társasjátékdíjuk. A 2005-ben megalakult Magyar Tásasjátékos Egyesület (MATE) pedig a jó családi játékot keresők segítségére alapította meg 2010-ben a Magyar Társasjátékdíjat, melyet tegnap osztottak ki második alkalommal. (Tavaly a Dixit című játék nyert.) 

A díj odaítélésének szempontjai között szerepelt, hogy:

  • a játék széles körnek szóljon, családi játékélményt nyújtson (8 éves kortól),
  • szerethető legyen a témája,
  • a játékideje 30-60 perc,
  • a játékszabály könnyen érthető, a játék menete világos és tiszta,
  • a kivitelezése pedig igényes legyen. 

 

Az elmúlt két évben magyar nyelven megjelent társasjátékok közül így négy játék – a Bumeráng, a Finca, a Keltis és a Tobago – versenyzett a legjobbnak járó díjért. A 2011-es Magyar Társasjátékdíjat végül a Fincának ítélték. A MATE a nagy társasjátékdíjakhoz hasonlóan egy különdíjat is kiosztott a szép és környezetbarát kivitelezésű játékok között, melyet idén a Marbushka Játék Manufaktúra vihetett haza.

 

A Gyerekszemlén mind a négy jelölt társast be fogjuk mutatni, addig is javasoljuk korábbi játékajánlóinkat:

Nénik a törülközők alatt (Marbushka)
Zooloretto (Abacus Spiele)
Niagara (Zoch)
Cartagena (Winning Moves)

 

Kövess minket Facebookon is!