A Zooloretto és a Cartagena után újabb társasjáték-ajánlóval jelentkezünk. A 2005-ben az év játékának választott Niagara egy igen szépen kidolgozott társasjáték, melyből a gyártás során nem spórolták ki az anyagot: a kiegészítők és a tábla is jó minőségű, strapabíró. A látványos, színes tábla áttekinthető, a térbeli megoldásokkal (vízesés, folyómozgás) pedig fokozza a játékélményt.

A kettő-öt játékosra tervezett Niagarában a cél, hogy elsőként gyűjtsük össze a nyertes ékkő-kombinációt, és épségben juttassuk vissza a kövekkel megrakott kenukat, még mielőtt lezuhannánk a vízesésen. Minden játékos hét-hét számkártyát kap, melyeket úgy kell beosztania, hogy körönként a legeredményesebben gyűjtse a kincseket. Ez azonban egyáltalán nem egyszerű: minden kört más-más játékos kezd, a kijátszani kívánt kártyát pedig már a kör elején, mindenkinek a táblára kell helyeznie lefelé fordítva. Vagyis senki nem tudja, mit játszanak ki a többiek, és hogy ez milyen hatással lesz az eltervezett lépésére. (A folyó ugyanis mozog, a játékosok pedig ellophatják egymástól a már felvett ékköveket, illetve a kincslelőhelyek is kiapadhatnak a kör közben.)

A Niagara tehát tervezést igényel, de a játékostársak különböző stratégiái - részben vagy teljesen - keresztülhúzhatják a számításainkat. Éppen emiatt lesz nagyon izgalmas ez a társasjáték: a kiszámíthatatlanság mértéke nem lépi túl azt a határt, mely után értelmetlen lenne alaposan átgondolni a lépéseket, viszont bárki kerülhet egyik körről a másikra nyerő pozícióba vagy kevésbé szerencsés helyzetbe. A folyton változó viszonyokra pedig gyors választ kell adni: mivel a lépésszámot már a kör elején mindenki meghatározta magának, a sorra kerüléskor könnyen előfordulhat, hogy nemcsak a tervezett lépéskombinációt nem tudjuk végrehajtani, de még el is pocsékolunk egy értékes számlapot. Sőt, legrosszabb esetben kenunk le is zuhanhat a folyón, és csak ékkövek feláldozásával szerezhetjük vissza.

A színes, csillogó ékkövek gyűjtése és a veszélyeket rejtő kenus kincsvadászat a lányoknak és a fiúknak egyaránt érdekessé teszik a társasjátékot. A játék időtartama a doboz szerint 30-45 perc, de a már gyakorlott játékosok akár 20 perc alatt is a végére érhetnek. A Niagara alapvetően egy könnyű játék, a változatos lépéskombinációk miatt mégis 8 éves kortól ajánlott. Az intenzív játékmenet és a változó szituációk pedig a felnőtteknek is megunhatatlanná teszik. Teszteltük már gyerekzsúron, családi programon és felnőtt társaspartin is: mindegyiken vidám hangulatot teremtett.

A kivitelezés egyetlen gyenge pontja a magyar szabály. Ha ebből tanuljuk meg a Niagarát, kötélidegekkel kezdjünk csak neki: ha jól értjük, a német szabály angol fordításából készült a magyar szöveg, talán emiatt is van tele nehezen követhető, kétértelmű megfogalmazásokkal. A nyolc oldalas, terjengős szabálykönyv és a fordítás minősége miatt a kelleténél hosszabb időt vehet igénybe, mire kihámozzuk a játék lényegét, egyébként igen egyszerű szabályait.

Kövesd a Gyerekszemlét a Facebookon is!