Társasjáték-ajánló sorozatunkban most a Marbushka Játék Manufaktúra legújabb darabját, a Nénik a törölközők alattot mutatjuk be. A Marbushka társasjátékai a jól ismert alapszabályokat variálják: a torpedó (pl. Bújócska a városban), a ki-nevet-a-végén (pl. Kalóz sziget) vagy a memóriajátékok (pl. Huh, mi van a szekrényben?) logikájára építő társasaikat igazán különlegessé a kidolgozásuk teszi. A manufaktúra csak természetes anyagokkal dolgozik, Bohony Beatrix illusztrációinak köszönhetően pedig a termékek különlegesen szépek is.

A Nénik a törölközők alatt alapszituációja a kiadó szerint Bohony Beatrix gyerekkori emlékén alapszik, amikor a nagymamáját kísérte a fodrászhoz, ahol néha nehéz volt egyértelműen megmondani, hogy a sok búra és törölköző alatti hölgy közül ki is a nagyi. Hogy az unalmas várakozást feldobja, fagyizni ment, mikor pedig visszaért a fodrászatba, meg kellett találnia a nagyit a sok törölközős fej között.

Marbushka Játék Manufaktúra

A most alig féléves manufaktúrával készített korábbi interjúnk óta már megjelentek a játékok angol nyelvű változatai is. És úgy látszik, a nemzetközi elismertség sem várat tovább magára: májustól ugyanis London egyik legszebb chelsea-i játékboltjában is kaphatóak lesznek a művészi magyar társasjátékok. A manufaktúrában közben dolgoznak az újabb társasokon. Gyereknapra például a legkisebbeknek készül egy játék, mely könnyen követhető, így bevezetést jelenthet a társasozásba, és a szabályokon alapuló játékot ismerteti meg még a társasozós kor előtt. Az úszóversenyes táblán vicces, úszógumis figuráknak lehet majd szurkolni.


A Nénik a törülközők alatt a memóriajáték egy összetettebb változata. A társashoz 18 darab különböző nénikorong és 18 (színenként három-három) darab törölközőkorong tartozik. A játék elején mintájukkal lefelé fordítjuk és megkeverjük a nénikorongokat, majd mindegyikre egy-egy színes törölközőt helyezünk. Így hatféle színű, összesen 18 darab párt kapunk. A memóriajáték lényege, hogy olyan színű törölköző alatt lapuló nénit kell megtippelnünk, amit a színkódos kockával dobtunk. Például, ha a kockán a kék színt kaptunk, akkor a játék elején még három kék színű törölköző korong egyikére tippelhetünk. A tippelésnél az a cél, hogy a játékosok (a gyerekek) minél részletesebben próbálják meg leírni, milyen lehet a korongon szereplő néni (milyen az orra, a ruhája, vannak-e kiegészítői, stb.) – ehhez az első játék előtt mindenképpen érdemes alaposan tanulmányozni a nénikorongokat, hogy a gyerekekben rögzüljön, nagyjából milyen külső tulajdonságokról lehet találgatni.

A találgatás után a játékos megnézheti, helyesen tippelt-e. Ha igen, a korongot arccal felfelé visszahelyezi a táblára és kap egy édességkártyát. Ha nem, megmutatja a többi játékosnak, kit rejt az adott törölköző, és visszahelyezi arccal lefelé. A Nénik a törölközők alattnak – hasonlóan a többi Marbushka-játékhoz – nem az a célja, hogy egy ügyesebb játékos taroljon: a szabály szerint mindenki csak egyszer jöhet körönként, függetlenül attól, hogy eltalálta-e az adott nénit vagy sem. Azzal pedig, hogy a nem eltalált kártyát is mindenki megnézheti, segíti a memóriajátékokban kevésbé gyakorlott vagy ügyetlenebb játékosokat. A lényeg a közös játékélményen van, miközben a gyerekek azt is gyakorolhatják, hogyan kell például személyleírást adni. Természetesen azért itt is lehet győztest hirdetni: a játékot az nyeri, aki minél több nénit megtalált – vagyis az, aki minél több édességet gyűjtött.

A Nénik a törülközők alatt 5 éves kortól lehet igazán élvezetes, ugyanis a 18 hol nagyon különböző, hol csak kicsit eltérő néni megtalálásához sok tulajdonságot kell megjegyezni és társítani az adott törölközőkhöz. Viszont ha kevesebb kártyát használunk (például színenként csak egyet-egyet, és a legkarakteresebb, legkülönbözőbb hat nénit választjuk hozzá), a kisebbeket is be lehet vonni a játékba. Egy menet általában 15 perc, a viszonylag rövid idő miatt pedig bármikor elővehető és játszható.

Tetszett? Kövesd a Gyerekszemlét a Facebookon is!