Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az iskolai bántalmazásról zenél az év gyerekalbuma

Vasárnap este átadták a Grammy-díjakat, amit a gyereklemez kategóriában egy bullying, azaz iskolai zaklatás, bántalmazás elleni szövegeket, dalokat tartalmazó album, az All About Bullies… Big And Small vihetett haza. A számos philadelphiai zenész közreműködésével készült, 37 trackes album nyár végén jelent meg. A készítők az eladásból beérkezett teljes bevételt egy, az iskolai erőszak ellen fellépő intézménynek, a Pacer Center's Kids Against Bullyingnek ajánlották fel. Az alapvetően vidám számok a barátok, a buszos kirándulás, a biciklizés mellett a multikulturalizmusról, a különbözőségről, a másságról, az internetes zaklatásról szólnak. Az album producere, Steve Pullara szerint az iskolában bárkit érhet atrocitás, de ezt meg lehet akadályozni, ha a problémáról beszélnek a gyerekekkel.

Az összes szám végighallgatható az album honlapján.

0 Tovább

Gyerekikonok, trendek: Johnny Depp és Justin Bieber

A hétvégén rendezték meg a 24. Nickelodeon Kids' Choice Awards-ot (NKCA) Los Angelesben. A Nickelodeon tévécsatorna NKCA-gáláját minden évben nagyszabású élőshow kíséri, melyen tízezer gyerek vesz részt. A csatorna a gyereknézők szavazatai alapján ítéli oda a korábbi logóját, vagyis egy narancssárga léghajót formázó díjat a gyerekek körében leginkább kedvelt sztároknak. A 2011-es gála nagy meglepetéseket nem tartogatott - a szavazatok alapján az amerikai gyerekek legnagyobb ikonjai Johnny Depp és Justin Bieber.

Justin Bieber a legnépszerűbb énekes kategória győztese lett, ráadásul Baby c. számával a legnépszerűbb dalért járó léghajót is hazavihette. A női énekesek közül Katy Perry-ért rajonganak a legtöbben, a legnépszerűbb együttes pedig a Black Eyed Peas lett.

0 Tovább

Oscar-jelöltek: a legjobb animációs zenék

Tegnap a legjobb animációs egészestés és rövidfilmeket posztoltuk, mára a legjobb filmzenéért és betétdalért induló animációs jelölteket szedtük össze.

Update: A legjobb betétdal a We Belong Together (Toy Story 3) lett.

Legjobb filmzene:

Így neveld a sárkányodat (John Powell)

A kategória többi jelöltje:
Eredet
(Hans Zimmer)
A király beszéde (Alexandre Desplat)
127 óra (A.R. Rahman)
Social Network - A közösségi háló (Trent Reznor, Atticus Ross)

Legjobb betétdal:

I See the Light (Aranyhaj és a nagy gubanc)

We Belong Together (Toy Story 3)

A kategória többi jelöltje:
Coming Home
(Country Strong)
If I Rise (127 óra)

0 Tovább

Gyerekzene kortárs költészetből - Farkasházi Réka: Hajnali csillag peremén

Farkasházi Rékát - ahogyan az a Bartók Rádiónak adott interjújában is elhangzik - gyerekkorában körülölelte a megzenésített versek világa: édesapja sok verses műsort állított össze, több verset is megzenésített, a gyermek Réka pedig ilyenkor végig ott volt édesapja mellett. A Hajnali csillag peremén cd hangzásvilága a Halász Judit- és a Kaláka-hagyományt követi, de az eredmény már egy farkasháziasan vidám, kedves feldolgozás lett.

Kovács András Ferenc Hajnali csillag peremén c. kötete kétségtelenül a kortárs magyar gyerekirodalom jelentős teljesítménye. A KAF korábbi köteteiből válogatott, illetve még nem publikált vagy új gyerekverseiből összeállított Hajnali csillag peremént számos alkalommal feldolgozták már: például a Budapest Bábszínházban éppen futó, kortárs költők verseiből összerakott "mackóélet és mackóálom" alcímű játéknak is ez a címadója. Korábban pedig már a Kaláka együttes is megzenésített egy-egy KAF-verset (például az Egy pettyes petymeget vagy a Reszket a rozmárt).

0 Tovább

Grammy-esélyes a gyerekzene Paul McCartney-ja

Egy hónap múlva, február 13-án tartják Los Angelesben az 53. Grammy-gálát, ahol többek között a legjobb gyermekeknek szóló zenei album díját is átadják. Ahogy minden kategóriában, itt is öt jelölt verseng egymással - őket fogjuk egyenként bemutatni a következő hetekben. Legutóbb a They Might Be Giants nevű együttes Here Comes Science című albumáról írtunk, most Justin Robertset és Jungle Gym c. lemezét mutatjuk be.

Justin Roberts hatalmas rajongótáborral rendelkezik az Egyesült Államokban, és a kritikusok is imádják: az USA Today egyenesen a gyerekzene Paul McCartney-jaként emlegeti. A 2011-es Grammy-gálán a legjobb gyerekeknek készült album kategóriájában induló Jungle Gym Roberts hetedik lemeze. Az elsőt (Great Big Sun) 1997-ben adták ki, ezután kisebb szünet következett, a 2000-es években azonban egy-két évente követték egymást a Roberts-korongok. A Chicagóban élő zenész az ohioi College in Gambieren vallástudományt tanult, itt kezdődött énekesi pályája is: a főiskola férfi acapella társulatának tagja lett, és az egyik alapítója volt egy minneapolisi indie rock együttesnek, a Pimentos for Gus-nak, melynek három albuma jelent meg a ’90-es években. Az igazi sikert azonban a gyerekzene hozta meg Robertsnek, gyerek- és családi lemezeivel sorra nyeri a szakmai és közönségdíjakat.

Justin Roberts dalszövegei vidámak, egyediek, és kissé hóbortosak. A 8-10 éves gyerekeknek szóló zenék a leghétköznapibb témákat dolgozzák fel, a Jungle Gym albumon például találunk dalokat a hajvágásról vagy az idősebb gyerek számára furcsa kistestvérről, a bevásárlóközpontban az édesanyjától elkeveredett fiúról, de a tűzriadóról és az ejtőernyőzésről is. Justin Roberts dalai a gyerekek varázslatos képzeletéről, reményeiről és félelmeiről szólnak. Ahogyan a The New York Times méltatása is megjegyzi, Robertsnek figyelemreméltó különleges adottsága, hogy képes a gyerekek szemén keresztül látni a világot - 40 évesen és gyermektelenül.

 

 

A Jungle Gym albumról csak kevés szám hallgatható meg a Youtube-on, azonban a régiek közül többet is megtalálunk, ezekből válogattunk még néhányat.

A Yellow Bus c. lemezről (2001):

A Way out-ról (2004):

És végezetül Pop Fly címadó dala (2008):

0 Tovább

Grammy-esélyes alternatív rock a természettudományokról, gyerekeknek

Egy hónap múlva, február 13-án tartják Los Angelesben az 53. Grammy-gálát, ahol többek között a legjobb gyermekeknek szóló zenei album díját is átadják. Ahogy minden kategóriában, itt is öt jelölt verseng egymással - őket fogjuk egyenként bemutatni a következő hetekben.

A legjobb gyermekeknek szóló zenei album címére jelölték a They Might Be Giants nevű együttes Here Comes Science című albumát, melyet a Disney adott ki. Az 1982-ben alakult együttes eredetileg alternatív rockot játszott, majd a 2000-es évek elejétől kezdtek el gyerekeknek szóló edutainment (oktató-szórakoztató) albumokat is készíteni. A 2005-ben megjelent Here Come the ABCs a legfiatalabbakat célozta és a betűtanulásról, az ábécéről szólt, a 2008-as folytatás, a Here Come the 123s pedig a számtanulásról. Mindkét album óriási sikernek bizonyult, szépen teljesítettek az eladási listákon és a kritikusoktól is számos díjat kaptak, a Here Come the 123s megnyerte 2009-ben a Grammy-díjat is.

Éppen ezért némi hátránnyal indul idén kategóriájában a Here Comes Science, mégis esélyes. Egy "tudomány-népszerűsítő" gyereklemez az ábécé- és számtanuláshoz képest mind a témája, mind a megcélzott (idősebb és szélesebb) közönsége miatt több lehetőséget tartogat (zenéjében, szövegében, humorában), ezeket a lehetőségeket pedig az alkotók maximálisan ki is használták. A Here Comes Science dalai kedvesek, aranyosak, fülbemászóak, de mégis "trendi", rockos hangzásúak, nem gügyögnek és nem giccsesek, még a tinédzserek sem érezhetik cikinek. A dalok a sejtek működésétől a periódusos rendszer elemein át a csillagászatig szinte minden, az iskolás korosztály számára fontos biológiai, fizikai és kémiai témát feldolgoznak. A szövegek vidámak, egyszerűek, könnyen érthetőek, és valószínűleg tényleg sokat segítenek a tanulásban, hiszen a sokszor utált fizikát vagy kémiát is közel hozzák a gyerekekhez, akik a dalszövegekkel együtt tudományos ismereteket jegyezhetnek így meg, bármiféle erőfeszítés nélkül.

A lemez végén mégis szomorúságot fogunk érezni, és fel fogjuk tenni magunknak a kérdést: mikor lesz ilyen végre magyarul is, magyar gyerekeknek?

A Youtube-on a They Might Be Giants csatornáján a lemez összes dala fent van, a következő válogatás a személyes kedvenceket tartalmazza.

 

0 Tovább

Jazz gyerekeknek

A PBSKids egyik aloldala a jazz-szel ismerteti meg a gyerekeket: a műfaj nagy zenészeiről olvashatnak, idővonalon követhetik végig a jazz fontos állomásait, videóinterjúkat nézhetnek, és kiállíthatnak egy saját jazzes névjegykártyát is.

A legérdekesebb alkalmazás viszot a Bandleader, melynek segítségével a gyerekek rakhatják össze saját zenekarukat a jazz klasszikus hangszereiből. A hangszereket öt kategóriából (szaxofonok, billentyűsök, ütősök, vonósok és fúvosok) lehet kiválasztani, és tetszőlegesen elhelyezni a zenekarban. A hangszertípusoknál a legördülő menüben bele lehet hallgatni az egyes hangszerek hangjába, de ha visszajátszva mégis másként rendeznénk be a zenekart, bármit rögtön le- vagy kicserélhetünk.

A Bandleader előnye, hogy ízelítőt ad a hangszerekből és a zenekari felállás megtervezéséből, miközben néhány zenével kapcsolatos angol alapszót is könnyen megtanulhatnak belőle a gyerekek. Az alkalmazással (az oldal többi lehetőségétől eltérően) a kezdő angolosok is boldogulnak.

0 Tovább

Dalkomponálás zenélő esőcseppekkel

A Swissmiss blogon találtuk ezt az egyszerű, de remek kis játékot: esőcseppekre kattintgatva komponálhatunk nyugtató, kellemes dallamokat. A zöld metronóm gombbal egy ütemet is kapunk, ami segít a megfelelő időzítésben. Kisgyerekek számára is könnyen kezelhető.

A játék itt található.

0 Tovább

Tévé helyett komolyzene

Bár azt ígértük, hogy a Gyerekszemle hétvégére tévéműsor-ajánlóval jelentkezik, ezen a hétvégén olyan szerény a felhozatal, hogy ezt most kihagynánk.

Viszont novemberben újra kiadták dvd-n és blue-rayen az egyik kultikus Disney-filmet, az 1940-es Fantáziát, és annak átdolgozását, a 2000-es változatot. A Fantázia a komolyzene nagy klasszikusait eleveníti meg képekben. A zeneműveket rövid animációs blokkokban dolgozza fel, melyeket Miki egér konferál fel, és köt össze.

Továbbkattintva néhány jelenetet válogattunk össze a két változatból.

0 Tovább

gyerekszemle

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek