Farkasházi Rékát – ahogyan az a Bartók Rádiónak adott interjújában is elhangzik – gyerekkorában körülölelte a megzenésített versek világa: édesapja sok verses műsort állított össze, több verset is megzenésített, a gyermek Réka pedig ilyenkor végig ott volt édesapja mellett. A Hajnali csillag peremén cd hangzásvilága a Halász Judit- és a Kaláka-hagyományt követi, de az eredmény már egy farkasháziasan vidám, kedves feldolgozás lett.

Kovács András Ferenc Hajnali csillag peremén c. kötete kétségtelenül a kortárs magyar gyerekirodalom jelentős teljesítménye. A KAF korábbi köteteiből válogatott, illetve még nem publikált vagy új gyerekverseiből összeállított Hajnali csillag peremént számos alkalommal feldolgozták már: például a Budapest Bábszínházban éppen futó, kortárs költők verseiből összerakott „mackóélet és mackóálom” alcímű játéknak is ez a címadója. Korábban pedig már a Kaláka együttes is megzenésített egy-egy KAF-verset (például az Egy pettyes petymeget vagy a Reszket a rozmárt).

Nem véletlen a rajongás a KAF-versekért: a hatalmas műveltséganyaggal dolgozó, gazdag verstechnikai eszköztárból válogató költő ritmusos, dallamos sorait a különlegesen hangzó szavak, szokatlan összetételek, változatos témák töltik fel tartalommal. Ideális alapanyagai lehetnek (és lettek is) tehát egy gyerekzenei cd-nek.

Farkasházi Réka pedig szintén felismerte a kortárs erdélyi költő verseiben a lehetőséget. Az énekesnő korábban Kukorelly Endre gyerekverseiből állított össze egy albumot (Samunadrág, 2006), most novemberben pedig – szinte pontosan a KAF-kötet megjelenésének harmadik évfordulóján – zenekarával, a Samubanddel bemutatta a Hajnali csillag peremén 16 feldolgozott költeményét. A lemez összeállításakor nemcsak a zene és a versmondás, a gyorsabb és lassabb számok harmonikus összeállítására figyeltek, hanem a KAF-kötetnek az évszakok váltakozására építő kompozícióját is megtartották. (A borítót pedig szintén a Hajnali csillag pereménnek illusztrátora, Takács Mari készítette.)

A kötethez való hűség mellett azonban kisebb átalakításokat is találni – bár ezek szükségszerűen adódtak a versek gyerekzenévé alakítása során. A megzenésítés ugyanis a felnőtt szemmel a szomorkás, bizonytalanságot sugalló verseket is békés, felhőtlen dalokká alakítja át. Például a címadó vers „elsuhanó fény a házunk, / reszket a mélyben a lábunk” sorai elveszítik komorságukat a játékos, pajkos hangszerelés miatt. De a számokba további könnyedséget, humort csempész a vokál is.

A Hajnali csillag peremén cd-n néhány vers kivételével, melyeket Farkasházi Réka egyedül vagy Szabó Győzővel közösen szaval el, modern gyerekzenei feldolgozását hallhatjuk a kortárs erdélyi költő verseinek. Az album az óvodás, kisiskolás gyerekeknek szól, ennek megfelelően a hangzásvilág is alapvetően vidám, hangsúlyos szerep jut a billentyűs és ütős hangszereknek. A kellemes, barátságos hangulatú hangszerelést Farkasházi Réka kedves hangja és a vokál frissessége egészítik ki. A lendületes feldolgozások üdítően hatnak még a latyakos időben is, míg a nyugodtabb számok vagy a szavalatok akár altatóként is megállják a helyüket.

Farkasházi Réka
Hajnali csillag peremén
Magneoton, 2010