Ötből egy gyerek volt már áldozata az interneten vagy telefonon történő zaklatásnak, az úgynevezett cyberbullyingnak – derül ki egy friss brit tanulmányból. A felmérést az Anglia Ruskin University tanárai készítették, és közel ötszáz 11 és 19 év közötti gyereket kérdeztek meg. 

A gyerekek 18,4%-a volt már szenvedő alanya a cyberzaklatásnak (a lányok 22%-a, a fiúk 13,5%-a). Az összes megkérdezett gyerek kétharmada azonban, ha nem is a saját bőrén, de szintén tapasztalta a problémát: vagy volt már szemtanúja ilyen esetnek, vagy ismer olyat, aki elszenvedte. 

A cyberbullying – hasonlóan a zaklatás valamennyi formájához – nyomot hagy a gyerekeken. Az áldozatok harmada számolt be arról, hogy bizalmára jelentős hatással volt a zaklatás, 52%-uknak a mentális és érzelmi egészsége sérült. 29%-uk a zaklatás következtében nem ment iskolába, 39%-uk pedig kerülte az iskolán kívüli társadalmi életet. 

A legdurvább mégis az, hogy a kutatásban megkérdezett gyerekeknek kevesebb, mint fele (45%) kérne csak segítséget ilyen helyzetben. A többség ugyanis attól tart, hogy ha szól erről másoknak, azzal csak ront a helyzeten, vagy úgy gondolja, egyedül is képes kezelni a problémát. A kutatás szerint azok, akik megélték a cyberbullyingot, nagyrészt szüleikhez, barátaikhoz fordultak segítségért. A válaszadó gyerekek úgy gondolják, a zaklatót az önbizalom hiánya és a kontroll iránti vágy motiválja, talán azért, mert szemtől szembe nem volna bátorsága erőszakoskodni. 

Steven Walker, a kutatás vezetője szerint bár az online tapasztalatok jelentős része semleges vagy pozitív, az internet ezzel párhuzamosan új jelentést is ad a gyerekek és a fiatalok zaklatásának. És sokan nem ismerik még fel a veszélyt. Walkerék kutatása alapján ugyanis a válaszadók közül többen nem is gondolják zaklatásnak a cyberbullyingot, hanem viccnek, ártalmatlan szórakozásnak tartják, ami szerintük „nem ügy”. 

A brit felmérés csak ötszáz gyereket vizsgált ugyan, de az eredmény így is aggodalomra ad okot. A mai kor nélkülözhetetlen része az internet, és már a közösségi oldalak használata is – legyen szó akár tanulásról, munkáról vagy kikapcsolódásról. Akik pedig tinédzserként nem tanulják meg okosan és a lehetőségekhez mérten biztonságosan használni, azoknak felnőttként kell ezt elkezdeniük megtanulni. Éppen ezért nem biztos, hogy a jó megoldás az, ha a tizenéveseket eltiltják az internettől és a közösségi oldalaktól. Inkább a veszélyek felismerésére és kivédésére kellene felkészíteni őket – például, hogy tisztában legyenek azzal, hogy a zaklatás nem vicc, hanem igenis komoly probléma, és merjenek segítséget kérni. 

 

A Gyerekszemle többször foglalkozott már a cyberbullying problémájával. Itt négy alaptippet lehet olvasni a zaklatás elleni védekezésre. 

A témához kapcsolódó írásaink:

Miért likvidálja a Facebook a 13 év alattiakat?

A Facebook is csatlakozik a pedofilvadászathoz

 

Kövess minket Facebookon is!