A lakókörnyezetük feltérképezésére, megismerésére ösztönzi a gyerekeket egy kezdeményezés. A kultúrAktív Egyesület városismertető könyvsorozata, a Tiéd a város az épített környezet sajátosságaira, problémáira hívja fel a 8-12 évesek figyelmét. Pécs, Sepsiszentgyörgy és Kudimkar után 2012-ben Egerben és Budapesten jelennek meg a sorozat következő kötetei. Az első, őszre tervezett budapesti rész Belső-Erzsébetvárossal, a Zsidónegyeddel fog foglalkozni.

A Tiéd a város kötetei hasonló logika alapján épülnek fel: egy-egy fejezetben mutatják be a városok történetét, működését, épített örökségét, a városi életet, a zöld környezetet és kiránduló útvonalakat ajánlanak a felfedezéshez. Az információkat kabalafigurák ismertetik meg a gyerekekkel: a Sepsiszentgyörgyről szóló könyvben Szent György és lova, valamint a sárkány, a Pécsről szólóban pedig a város címerén található kutya mutatja be a lakókörnyezetet.

Az egyesület alapítói (és egyben a kötetek szerkesztői) Sebestyén Ágnes és Tóth Eszter 2010-ben ösztöndíjas kulturális menedzserekként vettek részt egy programon Németországban, akkor döntötték el, hogy a gyerekeknek szóló úti- és városismertető könyvek műfaját érdemes volna Magyarországon is megvalósítani. A választás Európa 2010-es kulturális fővárosára, Pécsre esett. Kis csoportot toboroztak maguk köré, az illusztrátorokat egy a pécsi egyetem festőszakosainak kiírt pályázaton választották ki, munkájukat egy grafikus vezette.

A vegyes munkacsoport vizuálisan eklektikus könyveket készített: az illusztrátorok más-más technikával dolgoznak, a Pécs gyerekeknek könyvben például a vektoros grafika (Sirály Dóri), az akvarell (Orsós Erzsébet, Simon Edina) és a különböző anyagokkal kísérletező, fénymásolós technika (Ormay László) keveredik. A könnyű cipelhetőséghez kis alapú könyveket kellett tervezni, viszont a választott technikák nem mindegyike ideális arra, hogy kisméretben is mutasson:  az egyébként részletgazdag akvarellek sokszor inkább érzékletes pacáknak látszanak, Ormay László anyagokkal dolgozó képeiből pedig éppen a lényeg veszik el, a textúrák kivehetetlenek. A festőnövendékek képei a könyvben vállalt elsődleges szerepüknek, az illusztrálásnak ettől még eleget tesznek, de ehhez a műfajhoz jobban passzolnak a letisztult, egyszerű vonalakkal dolgozó vektoros grafikák.

Három illusztrált épület a Pécs gyerekeknek kiadványból

A Tiéd a város-sorozat célja azonban nem a művészeti nevelés, hanem a tudatosság kialakítása, megalapozása a városlakó gyerekekben. Ezt támogatják a kreatív, logikai és utánanézést igénylő feladatok, melyek a város bejárására, a városrészek sajátos arcainak tanulmányozására szólítják fel a gyerekeket. A könyvek igyekeznek mindenből mutatni valamit: a történelmi alakoktól a várost övező legendákon és a szürke hétköznapokon át a környezetvédelemig számos témát beleszuszakoltak a 80-100 oldalas kiadványokba. Az általánosabb tudnivalók és az információ-csemegék egyaránt megtalálhatók a Tiéd a város-sorozatban. A képi és a szövegbeli gazdagság kicsit töménnyé teszi a könyveket, a zsúfolt oldalak a helytakarékos tankönyveket idézik. A szerkesztők igyekeztek úgy kialakítani a kiadványokat, hogy azok önálló használatra is alkalmasak legyenek, ami alapvetően sikerült, egy-egy feladat-meghatározás azonban nem kellően pontos ehhez.

A Tiéd a város egy hiánypótló kezdeményezés, a viszonylag kedvező árú könyvek sokat segítenek a lakókörnyezet felderítésében. Egy hosszú hétvége is csak szűkösen elég ahhoz, hogy egy család vagy egy osztály a kötetek támpontjait követve fedezze fel akár Pécset, akár Sepsiszentgyörgyöt. A Tiéd a város-könyvek folytatására nyitottak a lehetőségek. A kultúrAktív Egyesület alapítója, Tóth Eszter elmondta, várják azok jelentkezését, akik saját lakóhelyük bemutatásával közreműködnének a sorozatban.

Pécs gyerekeknek, kultúrAktív Egyesület, 2010, 100 oldal, 980 Ft
Sepsiszentgyörgy gyerekeknek, kultúrAktív Egyesület és Sepsiszentgyörgy Könyvkiadó, 2010, 80 oldal, 1500 Ft

Kövess minket Facebookon is!