A világ legmagasabb áron elkelt gyerekkönyv-illusztrációja Beatrix Potter The Departure c. képe. 2008 júliusában 289 ezer fontért (közel 94 millió forintért) értékesítették a londoni Sotheby's aukciós házban. A vízfestmény a hat illusztrációból álló Christmas Eve at Rabbit sorozat egyik darabja, melyen a nyulak búcsúzkodnak a karácsonyi parti végén. Bár ezt a képet tartják az egyik legjobb Potter-képnek, az illusztráció becsült értéke így is csak 50-60 ezer font (16–19 millió forint).

Az aukción kiáltott Potter-tételek az írónő bátyja, Bertram Potter gyűjteményéből (20 illusztráció, könyvek, kiadatlan karácsonyi képeslapok, levelek) érkeztek. Az egészet értékesítették, összesen több, mint 748 ezer fontért (kb. 243 millió forintért). A The Departure után a második legmagasabb áron, 33 450 fontért (közel 11 millió forintért) a The Tale of Peter Rabbit egyik vízfestménye talált gazdára.

Beatrix Potter könyvei angolul elektronikus formában, az illusztrációkkal együtt letölthetőek a Project Gutenberg olalról.

Kövesd a Gyerekszemlét a Facebookon is!