A Kaposvári Egyetemen mára hagyománnyá lett az a decemberi felmérés, melyben 8-15 éves gyerekeket kérdeznek arról, hogyan tartják a karácsonyt, mit tartanak fontosnak az ünnepekkor. A felmérés alapján úgy látszik, a karácsony lényegét egyre inkább a mindegy, milyen áron megszerzett nagy ajándékok jelentik:

"A legmeglepőbb mégis az, hogy a nagyon szerény anyagi lehetőségekkel rendelkezők gyermekei sok és gyakran drága ajándékot várnak. Ráadásul erre ígéretet is kapnak a szülőktől. Meghökkentő gyakorisággal hallottuk a gyerekektől: azt mondta apa, anya, ha nem tudjuk fizetni, legföljebb az ünnep után viszszaveszik. Az áhított ajándékok leggyakrabban MP-3, MP-4 lejátszók, internetezésre is alkalmas mobiltelefonok, videó-játékok, házimozi rendszer, hordozható DVD-lejátszó. A drága elektronikai eszközök státusz-szimbólumként szerepelnek az életükben."

A drága ajándékok határa a csillagos ég: összeszedtünk néhány horror árú ajándékot, melyek között a világ legdrágább játékai is szerepelnek.

Elsőként egy komplett játszótér: egy kisebb víkendház árán (és méretében), nagyjából 7 millió forintért már kerti kastélyt is kapni.

Ha nem áll rendelkezésre az épülethez megfelelő méretű kert, akkor nagyjából 1,2 millió forintért hozzá lehet jutni egy kisebb méretű, de még így is hatalmas rózsaszín csodához: egy viktoriánus kort idéző, emeletes kúriához. (A visszafogottabbak valamivel kisebb, kevésbé feltűnő színű házakból is válogathatnak ezen az oldalon.)

A limitált számban forgalmazott Golden Jubilee hintaló valamivel több, mint 1,5 millió forintért szerezhető be - ezért az árért pedig extra igényeket is teljesítenek: a megrendelő megválaszthatja például a méretet, az anyagot és a színeket.

A világ legdrágább játékautója egy Hot Wheels: a 2700 színes gyémánttal díszített, fehérarany keretes kocsi a Mattel játékautóinak 40. évfordulójára készült. Vajon milyen lehet egy 29 millió forintot érő matchboxot tolagatni?

Az autók szerelmesei 10,34 millió forintért szert tehetnek egy 1986 Ferrari Testarossa Go-Kart-ra is - de akár már 5 millióért is hozzájuthatnak. A bőrüléses, minden kerékhez külön tárcsafékkel felszerelt autó természetesen nem valódi gokart, a végsebessége mindössze kb. 50 km/h.

Persze nemcsak feltűnő, impozáns tárgyak közül lehet válogathatni. A világ legdrágább yoyójáért 3,3 millió forintot kell fizetni. Ez a kis játékszer olyan különleges alumminiumötvözetből készült, melyet a repülőgépeknél használnak.

Nem kell feltétlenül, hogy egy különösen drága játékot többszáz ékkővel díszítsenek, vagy különleges fémből legyen az alapja. A játékmackók 125. évfordulójára egy német cég 125 mackót készített: a plüssök szája aranyból van, szemük zafírból és gyémántból. 14 millió forintos áraikkal ezek a világ legdrágább játékmackói.

További drága játékokról lehet olvasni ezen és ezen a weboldalon.