Eltűnt gyerekek felkutatásában segítő iPhone-alkalmazást készített az FBI. A Child ID-n a szülők elektronikusan tárolhatnak fotókat, alapvető információkat gyerekeikről, így ha szükség van rá, gyorsan átadhatják a szükséges adatokat a hatóságoknak. Az ingyenes Child ID a nyomozás kezdeti, legfontosabb szakaszát teheti hatékonyabbá: a szülők vagy bemutatják, vagy elküldik e-mailben a szoftveren tárolt információkat, így egy gyerek eltűnése esetén azonnal tájékoztathatóak a hatóságok a nyomozás elindításához szükséges adatokkal. A program pedig tanácsokat is ad, hogy hogyan előzhető meg a baj, illetve mi a teendő az eltűnés első, kritikus óráiban.

 

Az FBI hangsúlyozta, a Child ID nem egy adathalász alkalmazás, ami gyűjtené vagy központi szerveren tárolná az információkat. A hatóságok csak abban az esetben juthatnak hozzá a Child ID tartalmához, ha a szülő úgy dönt, megosztja velük. (Bár tény, ami tény: jelszóvédelem egyelőre nem állítható be a programhoz, így bárki szabadon hozzáférhet a gyerekek adataihoz.) 

 

 

Az elveszett gyerekek utáni nyomozásba korábban a Facebook is bekapcsolódott. A közösségi oldalra feltöltött fotók elemzéséhez a Microsoft PhotoDNA nevű programot használják, a gyermekvédő központ adatbázisával pedig eltűnt kiskorúak után kutatnak majd a közösségi oldalon is. Mivel a Facebook havonta több mint 30 milliárd tartalommal frissül, így a közös munkától a digitális nyomozás hatékonyságának jelentős növekedését várják. 

 

Az Egyesült Államokban a legrosszabb az eltűnt gyerekek statisztikája: 40 másodpercenként veszik nyoma egy gyereknek. Magyarországon ez az arány másfél óra. A csellengők több mint fele egy héten belül megkerül, harmadukra pedig egy hónapon belül rátalálnak. Nagyjából 5%-ukat azonban hosszú ideig keresik - van, hogy eredménytelenül.

 

Kövess minket Facebookon is!