Ezen a hétvégén egy sok szempontból különleges könyvet mutatunk be: Nyulász Péter Helka – A Burok-völgy árnyai című meseregényét. A Helka egy kevésbé ismert, de annál varázslatosabb balatoni legendát idéz fel. A Balatonon mára leginkább presszók vagy hajók nevei őrzik Helka történetét, és csak kevesen vannak, akik tudják, ki is volt Helka vagy Kelén, esetleg Sió és Kamor. (Aki kíváncsi rá, itt olvashat róluk.) Nyulász Péter az eredeti legendát dolgozta fel egy akciódús, fordulatos gyerekfantasy-vé.

A fantasy irodalomra jellemző éles szembenállás a jók és rosszak között, a hierarchikus szereplőrendszer, a mágikus erők bevetése, az abszurd kreatúrák a Helkában is megtalálhatóak. Nyulász Péter történetében a fiatal Helka hercegkisasszony, hűséges barátja, Ciprián és két kétbalkezes manó feladata megmenteni a kapzsi, irigy gonosz erőktől a Balatont és a Bakonyt. A tavat moszat szennyezi, az erdőben félelmetes őshonos szörnyek garázdálkodnak – a gonoszokat pedig tovább erősíti démoni szövetségesük, a Sargasso-tenger angolnafejedelme is.

A kalandok során a könyv hősei többek között bejárják a Bakonyt, Tihanyt, Tapolcát, Hévízt, Sóstót és Balatonfüredet, mesebeli teremtményekkel (többek között hatalmas szakállas békákkal, tűzokádó sárkányteknősökkel) és valóságos lényekkel (például angolnákkal, pelékkel) találkoznak, nem várt szövetségek kötődnek. A történet hol vidám, hol megható, néhol félelmetes, néhol barátságos. A hangulata nem ül le, a cselekmény folyamatos mozgásban van, a megoldást felderítésre váró titkok, összekuszált szálak késleltetik – bár a Helka sajnos nem mindegyikre ad választ. Az elvarratlan szálak ellenére is a szereplőkben gazdag történet gondosan felépített, és a szövege is alaposan kimunkált: a karakterek egyéni nyelvvel rendelkeznek, emiatt a hosszú, gyakran monológokká dagadó párbeszédek is könnyen követhetőek. A Helka távolság- és időkezelése azonban már kicsit nehezebben megfejthető: a helyszínekben való váltás egyes pontokon talán túl élesre sikerült, máshol  pedig következetlen az időkezelés (például a hajóval megtett távolságoknál).

A történet minden szintjén megtalálhatóak a helyi jellegzetességek - például Helkáék handabakárét esznek, a varázslatokhoz szükséges komponensek a tájegység növényei, a különleges erővel bíró tárgyakon pedig a Balaton és a Bakony emblematikus figurái szerepelnek. A komondorral, subás csikóssal, tihanyi sajttal, bodzával, palacsintával, Sió menti baracklével és még sok hasonlóval a Helka olyan világot teremt, mely bár tele van varázslattal és mesével, mégis nagyon ismerős, nagyon barátságos a magyar olvasónak. Mindettől olyan sajátosan bensőséges hangulata lesz a történetnek, melyet mondjuk egy angolszász legenda- és mondavilágból építkező fantasy csak részlegesen nyújthat egy magyar gyereknek.

Térkép a Helka cselekményének helyszíneivel

Ahogyan minden „rendes” gyerekeknek szóló kalandregényt, a Helkát is kísérik elszórtan illusztrációk. A képek Bohony Beatrix munkái, akinek a Marbushka játékokról ismert stílusjegyei itt is visszaköszönnek – sajnos csak fekete-fehérben. Az éppen a színek és a textúrák harmóniájától egyedi Bohony-illusztrációk így kevésbé érvényesülnek – a Kekud vízében fürdőző Helkát és a fölötte táncoló színes buborékokat ábrázoló képről például különösen hiányoznak ezek a színek.

A Helka alapvetően jól strukturált, minden szempontból gazdag meseregény, melyet elsősorban a 7-11 éves gyerekeknek, de a választott téma miatt minden mesére és legendákra kíváncsi olvasó számára ajánlunk. A fordulatos cselekmény és a nyelvi sokszínűség, a jellegzetes szavak, kifejezések, az időkezelés kuszasága, valamint a könyv vaskossága miatt azonban inkább arra biztatnánk a szülőket, hogy lehetőség szerint a gyerekekkel együtt olvassák. 

Nyulász Péter meseregénye témaválasztásában egyedülálló a magyar gyerekirodalomban. A könyv az idei áprilisi Könyvfesztiválra jött ki, azóta már a második kiadást érte meg, több iskolában is kötelező olvasmányként dolgozzák fel. A Helkát olvasva egyszerűen hihetetlennek tűnik, hogy miért nincs hagyománya a magyar legendák és mondakörök teljesebb feldolgozásának. A könyv sikerének ugyanis egyértelmű az üzenete: igenis igény van a minden ízében magyar mesékre, a saját legendák újjászületésére.

 

Nyulász Péter: Helka – A Burok-völgy árnyai
Bohony Beatrix illusztrációival
Betűtészta Kiadó, Budakeszi, 2011, 307 oldal, 2850 Ft
Ajánljuk 7-11 éves lányoknak és fiúknak. 

Kövess minket Facebookon is!