A legnagyobb igyekezet ellenére is könnyen maszatos lehet az ember tetőtől talpig. Szutyoksári és kutyája, Koszmók pedig szinte vonzzák a piszokkal járó helyzeteket. Annie M. G. Schmidt és Fiep Westendorp holland szerzőpáros retró meséjében minden a koszról és a tisztaság megőrzésének lehetetlenségéről szól.

Annie M. G. Schmidtet életében „Hollandia valódi királynőjeként” tisztelték, Magyarországon azonban kevésbé ismerős az olvasóknak. A népszerű, a holland gyerekirodalom ikonjának tartott írónőtől korábban csak a Macskák társasága jelent meg magyarul (Animus, 2001). A hiányt most a Pagony Kiadó enyhítette: a második magyarul is olvasható gyerekkönyvet Czibere Mária gördülékeny fordításában adták ki.

Az Andersen-díjas írónő 1973-as Szutyoksárijában a címszereplő képtelen szép tiszta maradni: hol festékes vödrök, hol lekváros kenyér, de valami mindig segít abban, hogy összemaszatolja magát. A tökéletes eredmény elérésében egy lelkes szárnysegéd, Koszmó kutya segédkezik. A felnőttek pedig hiába is próbálkoznak, Szutyoksári és Koszmó kreativitása csak olyan dolgokra irányul, amelyek piszokkal, maszattal, rendetlenséggel járnak. Az okozott felfordulás ellenére azonban ennél jobb nem történhetne sem a két kis bajkeverővel, sem a várossal, ahol élnek, mert a koszos akciók következtében a világ mindig kicsit jobb, tisztább lesz.

A Szutyoksáriban hat rövid történet szól arról, milyen módon lehet tökéletesen összepiszkolnia magát egy gyereknek. A tilosban járás (például a szökés a szobafogságból) mellet ugyanis az ártalmatlan (mint amilyen a reggelizés) vagy a legjobb szándékkal elkövetett dolgok (például az életmentés) is kosszal járnak. A helyzetkomikumokra épülő meséket Fiep Westendorp illusztrációi kísérik, amelyeken keresztül a Szutyoksáriban minden ott van a ’70-es évek hangulatából. A karikaturisztikus figurák pipaszár lábai, pirospozsgás arca, kócos fürtjei, a ruhák és a tárgyak, a könnyed vonalvezetés a szülők, nagyszülők gyerekkorát idézi fel.

A Szutyoksári friss megjelenéséhez kapcsolódóan fotópályázatot indított a Pagony Kiadó.  A pályázó, 14 év alatti gyerekeknek a tavalyi év egyik szutykos fotóját kell feltölteniük magukról a kiadó honlapján elérhető galériába, a legviccesebb és legeredetibb fotót pedig értékes könyvutalvánnyal díjazzák. A feltöltés határideje: 2012. február 2.


Annie M. G. Schmidt: Szutyoksári, Pozsonyi Pagony, 2011, 96 oldal, 2690 Ft
Illusztrálta: Fiep Westendorp
Fordította: Czibere Mária
Ajánljuk 4-8 éveseknek.

Kövess minket Facebookon is!