A Médiaunió idén közel nyolcszáz témajavaslat közül választotta a 2011-es kampánytémájának a Mesélj mindennap!-ot. A szeptember 30-án, Benedek Elek születés-, és a magyar népmese napján tartott sajtótájékoztatón mi is ott jártunk.

A kampányhoz egy ötszáz fős kutatást is végeztek augusztusban. Závecz Tibor, a Ipsos Média-, Reklám-, Piac- és Véleménykutató Zrt. véleménykutatási igazgatója ma délelőtt ismertette a meglehetősen szomorúnak mondható eredményeket. 

A 3 évnél fiatalabb gyerekeknek a szülők mindössze 46%-a mesél mindennap, a 4 és 8 év közötti gyerekek családjában pedig még rosszabbak az arányok: az ő szüleik csak 31%-ban mondanak naponta egyszer mesét. (A kutatásban a napi mesemondás tágabb értelemben szerepel: a felolvasástól a családi vagy a kitalált történetek elmondásáig minden idetartozik.) Az adatoknál ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a számok valószínűleg ennél alacsonyabbak: a véleménykutatók tapasztalata az, hogy a kulturális felméréseken a válaszadók „kicsit csalnak”. Így Závecz Tibor szerint a válaszadók harmada, akik állításuk szerint heti öt alkalomnál ritkábban mesélnek, valószínűleg egyáltalán nem szoktak.

Milyen gyakran mond mesét a szülő gyerekeinek?  

Meglepő az is, hogy az édesapák mindössze egynegyede mesél mindennap (a 3 év alatti gyerekeknek 28%-uk, a 4 és 8 év közötti gyereknek 22%-uk). Závecz Tibor szerint „brutális a különbség” a férfiak és a nők között. (Ehhez kapcsolódva érdekes megemlíteni azt is, hogy a kampány sajtótájékoztatóján is elvétve akadtak csak férfi újságírók.)

Milyen gyakran mondanak mesét a (4-8 éves) gyerekeiknek?

Az Ipsos a városban és a falvakban élők mesélési szokásait is kutatta. A 3 év alatti gyerekek esetében nincs látványos különbség (a városlakók 48%-a naponta mesél, vidéken ez a szám 45%), ám a 4 és 8 év közöttiek családjában sokkal nagyobb az eltérés: a városokban lakók 36%-ánál napi program a közös mesélés, vidéken ez csak a családok 22%-ára igaz. 

A szülők körében a népmesék és a híres írók művei a legnépszerűbbek (51%). A felnőttek által kitalált történetek és a mondókák alig maradnak el ettől, néhányan pedig misztikus történetekkel, „fantasykkal” szórakoztatják a kicsiket (12%) – elsősorban a férfiak. 

A szülők generációjával összehasonlítva azonban a mai gyerekeknek még így is többet mesélnek. A felmérés kimutatta, hogy a mai felnőttek még a mostani gyerekeknél is ritkábban hallottak mesét gyerekkorukban (a nők 26%-a, a férfiak 22%-a), és csak a diplomásoknál (47%-a) köszön vissza a mai (nem túl jó) átlageredmény, a középfokú végzettségűeknél ez a szám csak 25%, az alapfokúaknál pedig 17%.

Milyen gyakran mondtak mesék a szülőknek gyerekkorukban?

Milyen gyakran mondtak mesék a szülőknek gyerekkorukban?

Miután Závecz Tibor ismertette az eredményeket, Vekerdy Tamás pszichológus a mesék és a mesélés fontosságát hangsúlyozta. A pszichológus szerint minden gyerek szorong, mert sok mindent nem értenek még a körülöttük lévő világból – a mesék lehetőséget jelentenek mindennek a feldolgozására, segítenek a gyerekeknek megérteni azokat a pszichikus állapotokat (például a szeretetet és a gyűlöletet), melyeket átélnek ugyan, de még nem tudatosultak bennük. 

A Mesélj mindennap! kampánnyal a korábbi médiauniós akciókhoz (a Nincs de!-hez és a Kerülj közelebb!-hez) hasonlóan televízióban, rádióban, a nyomtatott és az elektronikus sajtóban egyaránt lehet találkozni, illetve a meseljmindennap.hu-n mesetárral és a meseolvasással kapcsolatos tájékoztató tartalommal, sajtóközleményekkel, videoanyagokkal várják az érdeklődőket. A kampány célja, hogy javítsanak valamennyire a nem túl fényes meseolvasási mutatókon.

(A diagramokért köszönet a Médiauniónak!)

 

Kövess minket Facebookon is!