„A Rango hatására gyerekek tömegei fognak rászokni a dohányzásra" – állítja Stanton Glantz a California-San Francisco Egyetemen működő dohányzásellenes központ igazgatója. Glantz szerint azok a gyerekek, akik hosszabb ideig nézik, ahogyan a karakterek dohányoznak a vásznon, kétszer-háromszor nagyobb eséllyel szoknak rá a dohányzásra, mint azok a társaik, akik ritkán látnak hasonló jeleneteket.


De nem csak San Franciscóban félnek a nézettségi listák élén álló Rango hatásától. „A filmben több mint hatvan olyan pillanat van, melyben dohányoznak” – állapította meg Kori Titus, a sacramentói dohányzásellenes nonprofit szervezet, a Breathe California vezérigazgatója. A szervezet Thumbs Up! Thumbs Down! programjában gyerekek és felnőttek vizsgálnak olyan filmeket, melyekben rágyújtanak, és megszámolják, hányszor cigiznek bennük a szereplők. A Rango ebből a szempontból igazán veszélyes mozinak minősül, ugyanis csak a Disney 101 kiskutya c. rajzfilmje közelíti meg a bagós jelenetek kritikus mennyiségét: a láncdohányos Szörnyella De Frász nagyjából szintén hatvanszor tűnik fel cigarettával a kezében.

A vádakra adott válaszában a Paramount stúdió szóvivője, Virginia Lam kiemelte, az animációs film címszereplője, Rango egyszer sem gyújt rá. Lam hozzátette, a filmben csak mellékszerepelők dohányoznak, de ezek a karakterek sem akarják egyáltalán népszerűsíteni a cigizést. A stúdió nyilatkozatából kiderül, hogy a Paramount dohánymentes filmjeinek aránya 2007 és 2010 között 25%-kal emelkedett valamennyi korosztályos besorolásban. A gyerekeknek, fiataloknak szóló DVD-iken pedig dohányzásellenes kampányfilmeket is elhelyeznek.

A biztonság kedvéért azért az antidohányos kampány szószólói a Motion Picture Association of Americához fordultak, hogy ezentúl minden olyan filmet, melyben dohányoznak, az „R” kategóriába soroljanak. Vagyis legyenek korhatárosak, és a 17 év alatti gyerekek csak 18 év feletti felnőttekkel nézhessék ezeket. A filmes szövetség azonban válaszában kiemelte, nem a besorolási rendszer feladata leszorítania a dohányos jelenetek számát a filmiparban.

via yourlife.usatoday.com